用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家有直私神校offer的話,會唔會為咗個細佬/妹,叩神津 ...
樓主: megawong
go

大家有直私神校offer的話,會唔會為咗個細佬/妹,叩神津?   [複製鏈接]

karenaleung 發表於 20-6-26 19:31
非常同意。唔係私補就補到。

請教如神津有冇前輩以上講的優點?

其實呢個正正係問題核心,因為我覺得一線津校,都有樓上所講嘅有機組合。好多人話直私資源多啲,其實多咗喺邊,係咪值得用嗰筆學費買嗰啲多咗嘅嘢?

karenaleung 發表於 20-6-26 19:31
非常同意。唔係私補就補到。

請教如神津有冇前輩以上講的優點?

你既問題係復雜既...

而家既神直, 多年前都係(神)津校, 所以學校傳統, 校友網絡短線講, 應該唔差好多, 實際上唔少顯赫家族後人, 亦係入呢D 學校, 當然當年係無直資制度.

但有左直資制度(近20年啦), 學校有自主收生權, 無論係因為制度上優先收人, 或是家長透過人際網絡, 神直係更聚集左一班背景較優越既學生, 可能左膠對呢種制度結果嗤之以鼻, 但現實歸現實, 同學間背景不同, 當然視野不同, 是好是壞, 或者具體跟現在的神津差多少係好難講...

資源方面較具體實際, 但是否受益好睇細路自己是否上進及機遇.
譬如, 一般小學係一個NET, 某神直係10個! 因為多錢可以請多D 教學助理位, 變成一班會2至3個老師, 又因為多錢請行政助理, 主任等, 老師少左行政工作, 改功課可以寫多幾個字既評語或鼓勵說話而唔係"SEEN" (相反, 有某神津老師在開學時, 提醒家長交回條唔好用釘書機, 因為佢太忙, 唔想花時間除釘!), 還有請多幾個音樂老師做樂團指揮帶隊比賽, 什麼音樂總監, 藝術總監, 體育總監, 昇學輔導主任呢D 編制都係錢...
如果小朋友好學上進, 時時搵NET 去聊天, 又入樂團或什麼團出外比賽, 呢D 確係有益既經歷...

如果小朋友係潛水BOAT或是對老師既提點無反應, 咁當然如掉錢落海 !

megawong 發表於 20-6-27 07:44
其實呢個正正係問題核心,因為我覺得一線津校,都有樓上所講嘅有機組合。好多人話直私資源多啲,其實多咗 ...

值唔值, 睇小朋友是否上進, 成熟...

小小年紀, 你俾個貴價套餐, 佢係咪識諗, 是否識欣賞, 浪費食剩? 或者粗枝大葉者, 你俾個老麥佢, 佢一樣牛趙牡丹?

retriever 發表於 20-6-30 09:08
你既問題係復雜既...

而家既神直, 多年前都係(神)津校, 所以學校傳統, 校友網絡短線講, 應該唔差好多, 實 ...

多謝你嘅詳細分析

家底一般或普通中產 (家庭月入十萬內) —》 神津

中產或以上 (家庭月入十萬以上) —》 神直私

DengCK 發表於 20-6-30 18:10
家底一般或普通中產 (家庭月入十萬內) —》 神津

中產或以上 (家庭月入十萬以上) —》 神直私

月入五萬以下都要選神直,因為兩個小朋友學費及校車費大概都可全免

阿仔小學時有神直offer,最後屋企問題去咗叩英津 (唔知算唔算神津,但算係嗰區一線津校)
英津總有啲學生係派入去,屋企唔會點support
學術底子比較差啲
因此學生差異都會大

當時同幼稚園好多同學入SPCCPS,男女拔
本身幼稚園已操開,起碼唔會連簡單英文都唔識

個人覺得本身入到嗰間神直offer到嘅學習氛圍係唔同啲,活動都多元化啲
英津校舍細,活動少
而且要升返上中學都要爭,壓力比較大

小學可能神津,神直差異唔算好大
上到中學差異大好多
神直資源豐富好多,活動都多啲
淨係規定每年一次野外活動(中一留港,中二三去大陸/外國),高中去海外做義工,呢啲津貼學校好難做到
另外去神直可以每年出一兩次海外比賽,津貼學校去海外比賽有好多限制
呢啲exposure已經有好大分別

babybao 發表於 20-6-30 19:13
阿仔小學時有神直offer,最後屋企問題去咗叩英津 (唔知算唔算神津,但算係嗰區一線津校)
英津總有啲學生係 ...

請問神津系咪完全冇你所提嘅神直優點呢?

babybao 發表於 20-6-30 19:13
英津總有啲學生係 ...

> 小學可能神津,神直差異唔算好大
> 上到中學差異大好多
> 神直資源豐富好多,活動都多啲

以上好難一言敝之. PACKAGE 上資源差別大, 但小學階段細路年紀細, 吸收幾多好睇細路本質.

但話說回來, 所謂"萬丈高樓從地起", 有不少人係信小學重要過中學....

君不見不少神校家長, 係一早打算送細去國外, 亦絕對有心有心小一開始送仔女入國際學校... 之但係佢地仍然好努力去送仔女先入神校, 到小5後或初中去國外... 好明顯佢地唔覺得留在神中對佢地重要(但對其他一般家長, 如版友所言SECURE 神中個位係最重要), 即係佢地覺得入神小(唔少係校友) 對佢地細路既培養係更重要的...

會,因為唔在港升中,本人正是為妹妹保險放棄offer. 不過真係好睇升唔升中,升中的話我都未必會放棄。

神校家長不是醫生法官,就是書香世家或名門望族。
津校則是All Walks of Life.

真的要看家庭需要。如果血統高貴,未必接受到津校。

retriever 發表於 20-6-30 09:08
你既問題係復雜既...

而家既神直, 多年前都係(神)津校, 所以學校傳統, 校友網絡短線講, 應該唔差好多, 實 ...

現在津小都可以申請收特別費用,一呂係津小都有10個net

回覆樓主:

有個問題我困惑好耐,常見人講直私錢多資源多,但好似教育局每年資助津校一個學生六萬左右?好多一線私小,例如kts,無政府資助,學費也差唔多呢個數,點解私小可提供更多資源?

megawong 發表於 20-6-22 11:22
我正正唔明有乜唔公平。我唔係推佢去間2線或者好差嘅學校,係去最好嘅津校,真係差咁遠?你話佢叻自己考到 ...

這個視乎你自己覺得分別大唔大,大到值不值得過海和比錢。
好似揀Hi Fi,   平和貴,如果你都聽不出有甚麼分別,就當然買平的,仲會覺得好抵。
但如果一聽就聽出個分別,只要負擔到就肉赤都買貴那個,以免將來後悔。

deco99 發表於 20-7-12 00:50
有個問題我困惑好耐,常見人講直私錢多資源多,但好似教育局每年資助津校一個學生六萬左右?好多一些私小, ...

從來無講私小有更多資源, 呢個一定係誤會.

但係私小效益, 特別係老牌既, 一定應該比津校好, 如果唔係摺左好耐啦...

私小一般較多人, 而且樣皮都收錢, 唔係好難收支平衡!

02413124 發表於 20-7-11 20:53
現在津小都可以申請收特別費用,一呂係津小都有10個net
我好奇一呂係用咩名目收錢?
照道理要教署批卦.

灣仔名津, 多一個NET, 都係校友每年籌錢先做到!

回覆 retriever 的帖子

NET Programme (外籍英語教師計劃)

本校向教育局申請一位外籍英語教師,這位外籍老師與P.5-P.6英文科科任老師進行協作教學,提升教學質素,亦讓同學多與外籍人士溝通,提高英語溝通能力。

Native Speaking English Teacher Collaborative Programme (外籍英語教師協作教學計劃)

本校多聘請四位具學位資歷及經驗外籍老師,與本校英文老師進行P.1-P.4協作教學,提升同學讀、寫、聽、講的英語能力。

CNETs Programme (外籍英語教師計劃)

本校家長集資聘請四位外籍英語教師,負責擔任P.1-P.6 英文會話課,教學以小組形式進行(約八人),讓他們敢於以英語表達己見。

回覆 retriever 的帖子

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/student-parents/sch-info/fees-charges-in-sch/aided-sch/collection%20sof%20fines,%20charges_aided%20schs_c.pdf

有D學校會用非標準項目收費黎增加資源,我聽過有津中用黎做小班教學,27人一班,有津小普通話老師,有津小做BYOD,有津小做游水堂
‹ 上一主題|下一主題