用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

silvia_ng 發表於 21-3-3 22:45
呢個conditional offer都要睇分做人,而家攞住佢CO 42分,叫做一隻腳入咗佢門。第二隻腳入唔入到,就睇DSE ...

我以為收到co=收咗,我搞錯左添,原來都要睇dse分數。

醒目開學勳章 王國長老

我囡考完第一樣, 希望其他都順順利利~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 21-3-8 00:04
我囡考完第一樣, 希望其他都順順利利~~

回覆樓主:

https://std.stheadline.com/realtime/article/1518043/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%AD%B8%E7%95%8C%E6%86%82%E7%96%AB%E4%B8%8B%E5%B0%81%E8%A9%A6%E5%A0%B4-%E7%B6%B2%E8%AA%B2%E9%A8%B0%E7%A9%BA%E8%AA%B2%E5%AE%A4%E5%82%99%E7%94%A8-%E6%9C%80%E5%BF%AB%E6%9C%88%E5%BA%95%E5%85%AC%E5%B8%83%E6%96%87%E6%86%91%E8%A9%A6%E5%B0%8D%E7%AD%96

醒目開學勳章 王國長老

希望到時順順利利
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

而家又話可能第五波又嚟 真係令人擔心

silvia_ng 發表於 21-3-13 08:27
而家又話可能第五波又嚟 真係令人擔心

唔擔心得咁多,最緊要集中精神溫習,阿仔狀態麻麻,我都好擔心。

希望到時順順利利

仲有個多月,希望到時疫情可以控制到

回覆樓主:

各位jm,
我仔同我講,想專心攻去外國讀書,想唔温(或温少D)LS及中文。如係你子女,你哋會有咩意見?
雖然佢係想留在外國生活,但 如將來佢改變主意,回港工作,dse冇full cert,始終唔係噉好!是嗎?

minmin 發表於 21-3-14 12:53
各位jm,
我仔同我講,想專心攻去外國讀書,想唔温(或温少D)LS及中文。如係你子女,你哋會有咩意見?
雖然佢 ...

我個仔好討厭中文,唔肯溫,我有鼓勵佢盡力考,其實考嘅係佢,佢出幾多力家長好難控制,做咗可以做嘅嘢,後果就唔好擔心太多,如果有大學畢業證書,DSE 唔係 full certificate 我覺得唔太重要,除非將來工作有中文嘅需要,到時可以試吓考其他嘅中文試。我自己覺得 DSE 太難,唔止考語文能力。阿仔由小學開始,一直花最多時間讀中文,不過成績強差人意,的確好挫敗,我明白佢嘅挫敗感,心底接受佢中文成績唔好。至於 LS,唔會太難攞 2,影響唔到張 full certificate 嘅。

我女好沮喪,考完mock試陸陸續續派卷,派咗幾份卷。有D比相象中參不多, 有D就差啲。佢好擔心英文,佢朋友個班派咗,不嬲佢朋友都好好成績,都係考得好差,因我女英文科最弱,所以佢驚3都攞唔到,呀女話今次mock好深,老師比分又好緊。我話想你哋知死努力D考好dse。

happylogin 發表於 21-3-14 18:04
我女好沮喪,考完mock試陸陸續續派卷,派咗幾份卷。有D比相象中參不多, 有D就差啲。佢好擔心英文,佢朋友 ...

要派成績表先睇到 predicted grades,唔好咁擔心影響溫習

大笨鐘 發表於 21-3-14 20:12
要派成績表先睇到 predicted grades,唔好咁擔心影響溫習

我都有同佢講,如果全級都咁嘅成績就係學校專登出難D比你地。佢哋返埋呢個星期就study leave.

happylogin 發表於 21-3-14 20:45
我都有同佢講,如果全級都咁嘅成績就係學校專登出難D比你地。佢哋返埋呢個星期就study leave.
...

阿仔放緊 study leave,未知對卷安排

我女好沮喪,考完mock試陸陸續續派卷,派咗幾份卷。有D比相象中參不多, 有D就差啲。佢好擔心英文,佢朋友 ...

我哋都係Bio 份卷好深,比分亦好緊,都好嘅,等佢哋唔好咁掉以輕心!大家加油(emoji)(emoji)

大笨鐘 發表於 21-3-13 14:27
唔擔心得咁多,最緊要集中精神溫習,阿仔狀態麻麻,我都好擔心。

我仔都係hea下溫下,始終要返工,睇唔到佢咁多,study leave期間都係要靠佢自己自律了

minmin 發表於 21-3-14 12:53
各位jm,
雖然佢 ...

我諗去到外國有果邊大學證書,就算他日回港,應該都冇問題。不過中文有2就叫合格,可能佢攞到呢,唔好太擔心

我仔都有啲考得差,但個別老師未講predicted grades會係乜,我都等緊派成績表睇下咩環境,希望攞到成績表後會令佢警惕啲努力溫習啦。

大笨鐘 發表於 21-3-14 21:29
阿仔放緊 study leave,未知對卷安排

咁耐都未對卷 倒數一個月多少少咋喎
‹ 上一主題|下一主題