用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

shalie 發表於 20-12-3 11:47
我都冇買過,靠呀囡自己攪,佢好似話公共圖書館都有

另外,你地jupas排左科未呀?

Jupas 20間+OEA係11月中已填哂,偷到時間快手快腳做鬼埋佢

shalie 發表於 20-12-3 16:50
咁快嘅,我哋都未諗掂⋯你有冇用網上software幫手? 我試用緊Big exam

我好old fashion,攞住學友社果本睇,唔啱心水嘅先整個大交叉,剔除法,好似快啲

silvia_ng 發表於 20-12-3 18:10
我哋學校比咗好多,有啲by topic,有啲按年份。叫佢哋做功課咁做,zoom果陣講解,我都慳返好多
...

我仔話老師都有比過佢哋當功課做,佢之前同我講過 PP 好似有得借,不過要影印, 我諗住有咪買嚟幫輕下佢, 費事佢嘥時間影印

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-3 18:14
我仔話老師都有比過佢哋當功課做,佢之前同我講過 PP 好似有得借,不過要影印, 我諗住有咪買嚟幫輕下佢, ...

我哋學校學期初已收定我哋影印費,一次過印埋比學生 可能好過陣間唔知借咗比邊個冇還仲煩呢

洋蔥頭媽咪    發表於 20-12-3 18:16

silvia_ng 發表於 20-12-3 18:13
我好old fashion,攞住學友社果本睇,唔啱心水嘅先整個大交叉,剔除法,好似快啲
...
學友社2020年出咗啦?

October. 發表於 20-12-3 19:03
學友社2020年出咗啦?

有好耐啦!

October.    發表於 20-12-3 19:24

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-2 15:43
大家小朋友除了考學校 mock exam 外,會唔會報名師果啲嚟考?我大仔當年有報過名師攪嘅,佢話都有少少用, ...

我女之前報學友寫,抽到三科可以考,其他冇報

洋蔥頭媽咪    發表於 20-12-3 22:19

miriam 發表於 20-12-2 17:36
我係一個失敗既阿媽............真係無乜理過我囡考 DSE 既野........

又唔好咁講自己,女大女世界,好多都冇理唔到,包括我都冇咩點理佢。佢jupas填咩科我完全冇參與啦。填完話一話聲我知就得。E+小朋友好有主見,你講咩嘢話完全冇用,同學説話就聽

醒目開學勳章 王國長老

happylogin 發表於 20-12-3 22:30
又唔好咁講自己,女大女世界,好多都冇理唔到,包括我都冇咩點理佢。佢jupas填咩科我完全冇參與啦。填完話 ...
jupas 佢填左, DSE 我幫唔到佢, 唯一就係補習俾錢, 做到真係得咁多

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

silvia_ng 發表於 20-12-3 18:13
...

呢本我個囡都有拎返嚟,應該係學校派嘅,等我都試吓剔除法先

回覆樓主:

Jupas 12月 9 deadline, 填 1至 20間,冇寫 band A至 E

Chiusiuwa 發表於 20-12-3 22:48
Jupas 12月 9 deadline, 填 1至 20間,冇寫 band A至 E

填咗 20 間之後,要排次序,排完就見到 Band A 3 個,Band B 3 個,Band C 4 個 ... 我陪阿仔一齊填,一嚟佢甩漏,二嚟兩個人四對眼睇過,錯嘅機會細 d。

大笨鐘 發表於 20-12-3 23:29
填咗 20 間之後,要排次序,排完就見到 Band A 3 個,Band B 3 個,Band C 4 個 ... 我陪阿仔一齊填,一嚟 ...

要 confirm先見到?

Chiusiuwa 發表於 20-12-3 23:29
要 confirm先見到?

排完次序就見到

miriam 發表於 20-12-3 22:44
jupas 佢填左, DSE 我幫唔到佢, 唯一就係補習俾錢, 做到真係得咁多

當年我大仔填乜/揀乜我都冇参與過,全部都係佢自己整,我只係負責比錢,不過大约知佢想讀乜。
我反而有提佢要準備唔同嘅後路,入到大學又點、入唔到大學又點,肥佬炒科又點,所以佢一早報定晒,最後炒咗中文真係入唔到大學,但有報合資格嘅已經即時收咗唔駛咁徬徨。

其實報啲咩我覺得佢哋自己會識,學校亦會教,家長反而可以提下佢諗定唔同嘅後備方案。我見過有啲學生真係冇準備,一炒咗唔知點算,要周圍搵嘢讀極徬徨。

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-4 08:35
當年我大仔填乜/揀乜我都冇参與過,全部都係佢自己整,我只係負責比錢,不過大约知佢想讀乜。
我反而有提 ...

岩岩又問佢, ive 個 d 有無報, 估佢應該興趣不大, 揀唔落手

回想當年, 自己都同佢一樣, 做到搞到都無問屋企人, 出左黎衰左都係自己搞掂
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-12-4 15:39
岩岩又問佢, ive 個 d 有部報, 估佢應該興趣不大, 揀唔落手

回想當年, 自己都同佢一樣, 做到搞到都無問屋 ...

咁如果佢自己好有信心就ok啦,來年升大學人數尚少,機會亦颇大。
我仔當年就係怕佢衰中文,結果真係衰咗好彩一早諗定後路啫

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-4 15:43
咁如果佢自己好有信心就ok啦,來年升大學人數尚少,機會亦颇大。
我仔當年就係怕佢衰中文,結果真係衰咗好 ...
我囡都驚死, 中文要補兩樣野, 英文佢仍然未驚咁, 呢度就祝佢好運

升大學人數少, 但深知我個位有咩唔掂, 呢 d 機會都未必屬於佢

miriam 發表於 20-12-2 18:12
依家唔再係以前, 乜都問得

以前重細, 可以叫做想知, 依家佢都 17 歲, 佢係俾我知就知架喇, 捉佢黎問講錯野 ...

其實你好似我同我女關係,我女間房好似狗竇。

我都冇咩理個女,佢有野講自然會同我講。搵大學,讀咩科我都比唔到意見。我想佢讀近D個間,佢彩我都儍。

shalie 發表於 20-12-3 11:47
我都冇買過,靠呀囡自己攪,佢好似話公共圖書館都有

另外,你地jupas排左科未呀?

Jupas填曬交埋添囉
‹ 上一主題|下一主題