用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

大笨鐘 發表於 20-8-5 15:57
Maths 同 Physics 都好正常,我覺得學校唔太重視 M1、M2

學校都唔重視,唔怪得你哋得十個同學修M2。
我仔學校中四有30個同學修M2, 不過一般去到中六考DSE 時應該唔多個20個。

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-5 15:51
咁惨,中五先教時間好趕,真係要自己預習下好啲喎。

我仔中四已經開始教M2,用部份數學堂去教,所以佢哋 ...

我地差唔多
如修m12, core math就會組一班 (core+m1, core+m2),中四上學期教core教得快,中四下學期開m12,少d時間教core

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-5 16:05
我仔學校中四有30個同學修M2, 不過一般去到中六考DSE 時應該 ...

阿仔話中四嘅 Maths 無掂過 M1 M2 嘅嘢

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-5 16:41

王國會長

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-5 16:05
我仔學校中四有30個同學修M2, 不過一般去到中六考DSE 時應該 ...
事實讀M2又真係唔著數, 除非大學指定要

瑩瑩老豆 發表於 20-8-5 16:47

之前當半科唔係太重視,所以搞到個個都避開唔想讀。所以而家大學都開始慢慢改制,越來越重視M1M2,我仔學校老師都建議同學,如果有能力嘅最好選修。

瑩瑩老豆 發表於 20-8-5 16:47

阿仔目標讀 Engineering,M2 要嘅~

醒目開學勳章

大笨鐘 發表於 20-8-5 15:42
我睇吓阿仔成績表,原本得10個同學讀 M2。
咁少 我地有 58 個讀 M2
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 20-8-5 10:32

aim high 或有心第日讀多數嘅科就呢套,不過最好有叻人帶 ...
請問有冇 ISBN 號碼、出版商、書名呀,因依幅圖唔清楚
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 20-8-5 15:49
呢套,已買左喺度供奉
我仔話深,適合已有一定底子學生用
係深架

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-4 22:45
phy 呢本有人推介都唔錯,我都買咗,你啱可以睇下。
請問依本邊度有得買呀 可否比 ISBN 號碼我

esmehouse 發表於 20-8-5 17:17
請問有冇 ISBN 號碼、出版商、書名呀,因依幅圖唔清楚

ISBN 978-962-7915-22-5
出版社 Learner's publishing co.
書名 Lectures on New Senior Secondary Mathematics Extended Part Modular II

amy997    發表於 20-8-6 02:01

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 20-8-5 17:45
ISBN 978-962-7915-22-5
出版社 Learner's publishing co.
書名 Lectures on New Senior Secondary Mathem ...
Thx

esmehouse 發表於 20-8-5 17:20
請問依本邊度有得買呀  可否比 ISBN 號碼我

你去書局睇下,如果冇試下叫佢幫你訂

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-5 17:52
你去書局睇下,如果冇試下叫佢幫你訂
好的,謝謝

miriam 發表於 20-8-5 12:41
佢數底差, 唔補應該送個  1 俾我
好似我當年咁,將個女科數諗得太負面,結果俾個驚喜我,中文預計衝星(BA1 學校級前列),結果落空。
世事好得意,我地諗唔到既野就會發生,所以,依家到我仔,我盡量平常心 。

王國會長

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-5 16:51
之前當半科唔係太重視,所以搞到個個都避開唔想讀。所以而家大學都開始慢慢改制,越來越重視M1M2,我仔學 ...

某程度上半科都唔係, 例如一般best 5 都唔count. 除非u想讀的科有要求,  不如將時間花在其他科上.

大笨鐘 發表於 20-8-5 17:00
阿仔目標讀 Engineering,M2 要嘅~

讀工程 M2 係非常重要。

瑩瑩老豆 發表於 20-8-5 17:56
某程度上半科都唔係, 例如一般best 5 都唔count. 除非u想讀的科有要求,  不如將時間花在其他科上.
...

而家 Best 5 /Best 6 都唔少院校已經有計 M1/M2 啦!
以下係其中一编

https://stedu.stheadline.com/sec/article/22092/-%E6%95%99%E8%82%B2%E8%A6%81%E8%81%9E-%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E9%A6%96%E6%8E%A8%E5%BD%88%E6%80%A7%E6%94%B6%E7%94%9F-%E6%94%B9%E8%A8%88%E6%9C%80%E4%BD%B3%E4%BA%94%E6%88%96%E5%85%AD%E7%A7%91%E6%88%90%E7%B8%BE

中文大學、科技大學等六所資助大學去年提出「彈性收生」,並於今學年取錄合共約三十名符合條件的學生。港大昨宣布加入行列,表明未達「3322」大學入學要求,但在其他科目或範疇表現非常出眾的學生,港大各個學院都會視乎個別情況考慮取錄。港大同時宣布不再採納以往「4C+2X」的遴選原則,全部課程改以最佳五科或六科成績計算,受此改動影響的包括四個工商管理學學士課程,日後將會計算最佳六科成績;建築學文學士、文理學士(設計+),亦由計算最佳五科改為最佳六科成績,並接納數學延伸課程(M1/M2)作其中一個選修科

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 20-8-5 17:54
好似我當年咁,將個女科數諗得太負面,結果俾個驚喜我,中文預計衝星(BA1 學校級前列),結果落空。
世事 ...
我都想佢俾個大驚喜我, 唔係大驚嚇

P.3 時做左評估................

October.    發表於 20-8-5 18:59
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-5 18:04
而家 Best 5 /Best 6 都唔少院校已經有計 M1/M2 啦!
以下係其中一编

係呀,我都見唔少計一科,仲重weighting 添

‹ 上一主題|下一主題