用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 20-8-5 12:36
我都覺得補習有冇用都好啦,應補底就補底,衝星既就增潤,起碼俾個安慰。 ...
佢數底差, 唔補應該送個  1 俾我
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大笨鐘 發表於 20-8-5 10:14
M2 有無練習推薦呀?

唔好意思呀!我沒有好推介,我也在尋找中。

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 20-8-5 10:48
如果同學睇得明 solution 嘅話......
我女 M2 級頭十有時都唔係好明個 solution 。
...
我小朋友 M2 都係級十,咁係咪應該買另一本先呢?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-8-5 13:29

你叫佢去書局(漢榮商三聯都有)睇吓或上網買本二手返嚟試吓先啦,或者佢明呢!

個人認為,既然M2有練習嘅十分少,倒不如買晒嚟做。

M2 練習唔算太多,我仔M2成績都好好,買咗呢本比佢,有師兄話都 ok. 有興趣可以睇下  

大笨鐘 發表於 20-8-5 10:14
M2 有無練習推薦呀?
#846 呢本我仔買咗,睇下啱唔啱。

miriam 發表於 20-8-5 12:41
佢數底差, 唔補應該送個  1 俾我

補啦!肯操下卷數要拎2唔算太難

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 20-8-5 13:45
你叫佢去書局(漢榮商三聯都有)睇吓或上網買本二手返嚟試吓先啦,或者佢明呢!
...
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-8-5 13:55
個人認為,既然M2有練習嘅十分少,倒不如買晒嚟做。
唔好話練習,連補 M2 地方都少

YmOra    發表於 20-8-5 17:29

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-5 14:06
M2 練習唔算太多,我仔M2成績都好好,買咗呢本比佢,有師兄話都 ok. 有興趣可以睇下  

...
明天去書局再睇下先

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 20-8-4 19:56
多謝資料,我都執左本,用得著用得著
我都買咗依本

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-5 14:10
補啦!肯操下卷數要拎2唔算太難
下學期考試時佢自己都有做 PP 加補習, 校內炒左, PG 老師話係 2, 當然要繼續補

搵多左間俾佢.........仲未知約成點

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-5 15:50
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-5 14:07
#846 呢本我仔買咗,睇下啱唔啱。

Thank you!阿仔數底唔差,不過學校中五先開始教 M2,受種種因素影響,M2 無咩上過堂,即使有網上堂,堂數都唔多...

我睇吓阿仔成績表,原本得10個同學讀 M2。

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 20-8-4 21:42
見大家去掃練習,記得買埋 Original Maths for Able Students。

呢套,已買左喺度供奉
我仔話深,適合已有一定底子學生用

大笨鐘 發表於 20-8-5 15:38
Thank you!阿仔數底唔差,不過學校中五先開始教 M2,受種種因素影響,M2 無咩上過堂,即使有網上堂,堂數 ...

咁惨,中五先教時間好趕,真係要自己預習下好啲喎。

我仔中四已經開始教M2,用部份數學堂去教,所以佢哋班 core maths 教得超快,如果有收 physical,早啲學M2其實對phy 呢科都有幫助。我仔學校 core maths 老師仲會教快半個學期,中四已經教到5A書,中五已經用到6A,不過我覺得教快啲其實仲好,可以多啲時間操卷。

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-4 20:34
仲有本 Maths 都 ok 㗎.

坐言起行咪講笑,竟然俾我買到本全新二手$30
頭先去交收,順便去商務買埋教科書

esmehouse    發表於 20-8-5 17:23
洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-5 15:52

Charlotte_mom 發表於 20-8-5 15:49
呢套,已買左喺度供奉
我仔話深,適合已有一定底子學生用

我仔中四都有買過呢本, 但我仔話呢本一般,唔算深,反而本 MC1000 就唔錯, 你仔肯比啲時間操下應該有進步

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-5 15:51
咁惨,中五先教時間好趕,真係要自己預習下好啲喎。

我仔中四已經開始教M2,用部份數學堂去教,所以佢哋 ...

Maths 同 Physics 都好正常,我覺得學校唔太重視 M1、M2

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-5 16:01
‹ 上一主題|下一主題