用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

bestwish 發表於 20-8-4 17:15
oh, 咁慘, 其實 zoom 比起現場仲冇咁緊張, 可以放定 notice 係枱面, 萬一突然失憶都可以人偷睇下

...

過到關咪OK

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 20-8-4 17:02
有D學生對住鏡頭會好緊張架。
我女on-line group interview,有個一齊面試嘅學生,1分鐘self introduction  ...
試位練左好多次先錄, 都錄左幾次先得

佢 group interview 反面無野, 小學時老師叫佢上面試班, 要佢學點去唔做最突出個位

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

YmOra 發表於 20-8-4 17:11
謝謝呀!咁唔買chem了,我有計劃買phy和數學。

Physics如想買深嘅練習,睇下揾唔揾到"Success Key for HKDSEE - Yim Wai-leung",可能要2手。

另外,有本Joint-us出嘅"Smart Calculations in HKDSE Physics"我女幾鍾意用。呢本Chemistry都有出,抽咗計數部分,細細本當雞精書。

miriam 發表於 20-8-4 17:55
試位練左好多次先錄, 都錄左幾次先得

佢 group interview 反面無野, 小學時老師叫佢上面試班, 要佢學點去 ...

我估面試嗰位同學可能讀中中,已經好努力。

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 20-8-4 17:58
Physics如想買深嘅練習,睇下揾唔揾到"Success Key for HKDSEE - Yim Wai-leung",可能要2手。

另外,有 ...
BIO 除恐龍書外有無介紹呢?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 20-8-4 18:01
我估面試嗰位同學可能讀中中,已經好努力。
我囡上面試班個時就係咁, 佢上慣左單對單 NET 慣左用英文傾偈, 同班另外幾位就 dead air 咁唔多出聲, 基本上幾堂都係我囡同個導師傾

YmOra 發表於 20-8-4 13:33
想請問,Bio800和Chem1000是不是"選擇題"嚟架?thx.thx
...

係MC呀,對比DSE P P,我仔意見係有啲題同DSE唔同,整體程度并不淺,佢話做咗學到啲新野。我又唔識,覺得書局呢d練習選擇並不多。

miriam 發表於 20-8-4 18:12
BIO 除恐龍書外有無介紹呢?

大女Bio出去補習,之前買咗其中一本恐龍書,發覺Out syllabus得好緊要。後來,恐龍書出新版。

所以,記得買2手恐龍書要買新版。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-4 16:20
冇記錯呢2本好似係 MC 題。
chem 聽人講呢本寫得唔係太好,所以我都冇買,反而 phy 果本好似 ok, 我仔S3 ...
我比較盲目, 只阿仔肯做 都冇去研究邊本好。

October. 發表於 20-8-4 18:25
我比較盲目, 只阿仔肯做 都冇去研究邊本好。

其實我都唔識㗎,我見呀仔有啲科想追星,咪周圍幫佢睇下硏究下囉  

amy997    發表於 20-8-6 01:47
October.    發表於 20-8-4 18:52

聽講話Econ補習好有用,都想臨考進補吓,大家有冇 介紹?唔該曬呀!

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-4 16:20
冇記錯呢2本好似係 MC 題。
chem 聽人講呢本寫得唔係太好,所以我都冇買,反而 phy 果本好似 ok, 我仔S3 ...

多謝資料,我都執左本,用得著用得著

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-4 20:31

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 20-8-4 17:02
有D學生對住鏡頭會好緊張架。
我女on-line group interview,有個一齊面試嘅學生,1分鐘self introduction  ...

我女果時f2f面試,封信已講明要英文自我介紹所以個個都背好。同組有個女仔,第一句好cheerful 好完美,點知跟住就食鑼絲成塊面紅晒講唔到。我女覺得佢好慘,咪微笑鼓勵囉(佢已講完)

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-8-4 17:11
謝謝呀!咁唔買chem了,我有計劃買phy和數學。

提提你出版社網購仲做緊75折到8/8

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 20-8-4 17:58

另外,有 ...

謝謝資料
希望遲d阿仔跟返好d個底,可以用到advanced d嘅材料

LingChiBaBa    發表於 20-8-4 21:23

Charlotte_mom 發表於 20-8-4 20:02
提提你出版社網購仲做緊75折到8/8
仲有本 Maths 都 ok 㗎.

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-4 20:34
仲有本 Maths 都 ok 㗎.

October. 發表於 20-8-4 19:02
聽講話Econ補習好有用,都想臨考進補吓,大家有冇 介紹?唔該曬呀!

我仔唔駛補econ所以補習就唔知,不過早排响書局執咗呢兩本,你去睇下啱唔啱,比呀仔操下  

bestwish 發表於 20-8-4 11:18
假設幾個情況:

- 考到理想分數可以選自己喜歡既科。要規劃一下自已最喜歡讀既係咩科目。邊間U最想入?

我今日都同個女講左,叫佢搵埋副學士課程。

昨天派左成績表,對比番dse雖然有2X分,但最弱個二科英數係剛達標,所以都有少少擔心。真係要有2手準備。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-4 20:50

silvia_ng 發表於 20-8-4 15:59
9月應該都冇機會返學了,世界各地仍然爆緊,有D仲爆得比之前厲害。如果一日唔封關,我地D學生只可以陪葬... ...

今日睇電視,專家話呢波疫情起碼到10月中,基本上9月開學冇可能嘅事。
‹ 上一主題|下一主題