用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-7-27 10:52
我女直頭Chrome Book, ipad, 電話,三位一體  

係呀,有同學中了,當日我仔都有回校註冊+取回試 ...
睇歲數係 senior form, 應該同 junior form time slot 唔同?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-7-27 10:55
睇歲數係 senior form, 應該同 junior form time slot 唔同?

確診係中四,當日係中四中五返去攞考試卷。因我哋考到8號定9號,有啲科未對哂卷未派返。返去註冊時順便攞埋準備老師日後ZOOM解卷。

miriam 發表於 20-7-27 10:03
我囡都試過訓到唔知醒上 zoom class

我個仔都試過!聽阿仔講都幾 common,下午嘅堂,老師一開聲都係講早晨!

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-7-27 10:59
確診係中四,當日係中四中五返去攞考試卷。因我哋考到8號定9號,有啲科未對哂卷未派返。返去註冊時順便攞 ...
thx

我通知返我媽先, 佢好緊張丫

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

大笨鐘 發表於 20-7-27 11:00
我個仔都試過!聽阿仔講都幾 common,下午嘅堂,老師一開聲都係講早晨!
...
非常 comnon, 睇 ig 唔少人話使唔使咁早上堂丫

miriam 發表於 20-7-27 11:01
thx

我通知返我媽先, 佢好緊張丫

當日流程都係放低嘢(註冊費),攞嘢走(考試卷同書單),留校時間其實好短,因校方本身都細分兩班兩班咁入禮堂,所以應該15分鐘內都攪掂哂走得,大家唔會有咩密切接觸。

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-7-27 11:04
當日流程都係放低嘢(註冊費),攞嘢走(考試卷同書單),留校時間其實好短,因校方本身都細分兩班兩班咁入 ...
個位係 S.2 既, 應該全無接觸

miriam 發表於 20-7-27 11:05
個位係 S.2 既, 應該全無接觸

S2直頭係其他日子添,放心

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-7-27 11:06
S2直頭係其他日子添,放心
有野想搵你

silvia_ng 發表於 20-7-27 10:36
昨晚NOW經緯線個節目好好睇,都係講今年DSE學生用zoom補課,同學及老師嘅無奈。我睇到覺得好感動,喊左出 ...

有無得睇番,我都想睇。哩集節目名知唔知叫咩?thx.thx

silvia_ng 發表於 20-7-9 01:10
thanks
很高興見你從出江湖. 多年來, 考TSL 的, 你是一顆明燈.

請教一下, 話說回來, 你地小學出來英文特別好, 是否在中學階段近乎讀少一兩科, 特別著數?

你仔EYE ON MEDIC, 應該成績很不錯喔!

YmOra 發表於 20-7-27 14:53
有無得睇番,我都想睇。哩集節目名知唔知叫咩?thx.thx

最崎嶇的文憑試。我用NOW嘅apps睇。

retriever 發表於 20-7-27 15:20
很高興見你從出江湖. 多年來, 考TSL 的, 你是一顆明燈.

請教一下, 話說回來, 你地小學出來英文特別好, 是 ...

咁好記性記得我

英文出到嚟,都唔可以話讀少一兩科,因為都要訓練下答題技巧,要操卷的。不過係學習上,唔係花太多時間理解問題,唔係花太多時間串字,係相對比同學仔慳左少少功夫。

我仔只係aim high,我個人覺得佢未夠班,只係做呀媽要支持同鼓勵,有意無意話做呢行好辛苦,不如讀第二啲嘢啦。其實係驚佢第日達成唔到,會好失望。你都見我三番四次話佢中文攞三都危,又點會得?收風問料係滿足少爺order架咋

miriam 發表於 20-7-26 22:06
我囡中文補習都係用 zoom 之類, 佢真係有上有睇住, 因為係補底, 上完 online 佢都會睇返錄影重溫
...

你女真乖

醒目開學勳章 王國長老

happylogin 發表於 20-7-27 21:23
你女真乖
之前玩得太開心, 迫在眉睫仲唔惡補咩

silvia_ng 發表於 20-7-27 18:12
最崎嶇的文憑試。我用NOW嘅apps睇。

謝謝,讓我找找先。

YmOra 發表於 20-7-27 22:04
謝謝,讓我找找先。

https://www.youtube.com/watch?v=GweAtuWGaTE
【經緯線】最崎嶇的文憑試

esmehouse    發表於 20-7-28 18:24

silvia_ng 發表於 20-7-28 14:30
https://www.youtube.com/watch?v=GweAtuWGaTE

感激非常。等我快D叫jm們收看先。thx.thx

silvia_ng 發表於 20-7-28 14:30

與女兒睇咗!真係好感動,阿女話希望疫情快啲走,佢想九月返到學。

我同佢都覺得那個數學科老師好有心教學,好明白學生現階段好需要他,老師真係做足200分,日教夜又教。

YmOra 發表於 20-7-28 16:07
與女兒睇咗!真係好感動,阿女話希望疫情快啲走,佢想九月返到學。:for ...

見到那個兩個通識/數學老師真係犧牲自己私人時間盡力幫助學生,離別前的叮嚀,送上那首歌,真係忍唔住牛眼淚。。。

同學們總算平安捱過了!希望來年學生唔會同呢班師兄師姐一樣咁啦!

YmOra    發表於 20-7-28 18:07
‹ 上一主題|下一主題