用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

October. 發表於 20-7-6 20:22
我唔提議我仔寫簡體,錯左佢都唔知。

其實,簡體字好快學識,一個暑假就可以學識。

回覆樓主:

大家好 我女都係03B 佢10月要考第一科日文。今個星期考完大考之後,暑假就開始溫日文。

我女都E +都仲未決定讀咩,只係最想讀中大日本研究,其他完全未諗,佢話等考埋今次先至決定讀咩科,會唔會太遲?我同佢都烏sir sir,完全唔知9月jupas選科,仲要選20個。

silvia_ng 發表於 20-7-6 18:12
記敘/抒情,我仔最弱。佢差唔多每次都用議論文  2000冇可能,1200已還神。
...

議論文,我仔投晒降

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-7-6 18:18
而家要佢死掂範文,點都攞到啲分先,sba再比補習老師改多幾次先submit,希望盡力爭多啲分係手。作文就。。 ...

唔好話你,我個仔遲一年我都要開始迫佢背背背,鬼叫佢其他部分毫無把握

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-7-6 18:20
除左中文,其他應該唔會炒嘅。不過唔知學校呢次係咪會出predicted grade比佢哋,我好想知,有個參考。
...
我個位至少炒兩科, 中文叫做托賴ok
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-7-6 18:21
我仔學校有,都真係幾好
長天?

只係知暑假定 elite program 既導師會搵舊生返黎教

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

esmehouse 發表於 20-7-6 19:06
是否中五學期尾 or 中六學期頭才有 PG?

我都唔係好清楚呀!今年停左家長日,冇得問老師,乜都唔知

Charlotte_mom 發表於 20-7-6 22:50
唔好話你,我個仔遲一年我都要開始迫佢背背背,鬼叫佢其他部分毫無把握
...

我仔有個apps背範文架,我問下佢咩名。

miriam 發表於 20-7-7 00:21
長天?

只係知暑假定 elite program 既導師會搵舊生返黎教

唔止,考試前都有,科學科有需要同學form study group後,可搵老師「攞人」。而家考完試,呀仔都話約左同學返學整理筆記,話自己停課期間太hea,本人深感安慰。

我又來報到。我仔中文有範文反而仲衰,佢一直是做閱讀理解,好過課文問答,有範文即要答得更深入,這樣對他來說更差,他唔識深入答題

lingchuling 發表於 20-7-7 01:23
我又來報到。我仔中文有範文反而仲衰,佢一直是做閱讀理解,好過課文問答,有範文即要答得更深入,這樣對他 ...

都係搵雞精書架咋。我細個都係,閱讀理解冇問題,要死背書嘅我死梗。

happylogin 發表於 20-7-6 20:58

大家好 我女都係03B 佢10月要考第一科日文。今個星期考完大 ...

起碼band A三個選擇都要諗下,我仔都係呢三個都未諗掂

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 20-7-7 07:56
起碼band A三個選擇都要諗下,我仔都係呢三個都未諗掂
我對點排位完全係 0 呀,老師會唔會教小朋友點排 & 填
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-7-7 09:30
我對點排位完全係 0 呀,老師會唔會教小朋友點排 & 填

「我諗」會掛。。。。不過有啲嘢又真係要佢哋自己有打算。聽日我仔學校好似有模擬放榜活動比佢哋,應該又會了解多啲吧。

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-7-7 00:52
我仔有個apps背範文架,我問下佢咩名。

謝謝你呀

Charlotte_mom 發表於 20-7-7 10:34
謝謝你呀
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/173927/dse-2018-%E5%9F%B9%E6%AD%A3%E6%87%89%E5%B1%86%E8%80%83%E7%94%9F%E5%89%B5-%E7%AF%84%E6%96%87%E7%88%AD%E9%9C%B8-app-%E6%89%93%E4%BD%8F%E6%A9%9F%E6%BA%AB%E6%96%87%E8%A8%80%E6%96%87

好似係呢個

YmOra    發表於 20-7-7 19:35

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-7-7 10:43
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/173927/dse-2018-%E5%9F%B9%E6%AD%A3%E6%87%8 ...

錫晒你

Charlotte_mom 發表於 20-7-7 10:52
錫晒你
我都打算自己裝埋,同佢地可以鬥下 如果連我呢個老人家都贏唔到,其恥大辱呀

醒目開學勳章

好似好正
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 20-7-7 11:50
我都打算自己裝埋,同佢地可以鬥下 如果連我呢個老人家都贏唔到,其恥大辱呀 ...
好媽媽
‹ 上一主題|下一主題