用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

CPLA 發表於 20-9-26 20:03
咁要報HKSES 及其他Scholarship

HKSES仲未出今年資料,其他獎學金未睇亦未得閒攪。18/9有個過左期,但實在太多嘢填了,冇攪。

October. 發表於 20-9-26 20:10
有冇報《國際生物奧林匹香港區比賽》?科大舉辦,如果有獎,望報科大有分加。
...

今年唔報呢個了,中四時已參加過。科大呀仔初中時上過佢哋啲班,有佢資料,好似都話有分加的

happylogin 發表於 20-9-26 20:40
我女抽到學友社搞嘅數學科mock exam。明天就上培正搞嘅日文mock exam,起碼知自己咩成績。
...

就算個成續未必好大參考價值,但學生可以同大量陌生人一齊考試,都可以叫做感受下,有啲心理準備。

大笨鐘 發表於 20-9-26 21:29
咁又真係好忙,加油!Mock 嘅嘢學校幫阿仔安排,我無參與。

你有參與,比錢果part  

dand123pan 發表於 20-9-27 00:41
我仔出咗predicted grade
中2英4通3數5* m2 5* phy 5* chem 5
離佢志願仲差少少 諗住js4690入中大雙主修物 ...

學校有時手緊,未必肯在predicted grades階段時放5**比學生,我相信你仔最後都會有衝雙星嘅機會。

但反而中文科,真係危。如果最後得2,選修科有三粒星(我唔肯定要三科選修定兩科選修都得),可考慮中大特別收生安排,會豁免主修科有一科不達3322的學生。

嚟緊10/10中大網上資訊日,可以問下呢方面嘅嘢,只係兩手準備,望你用唔著啦

silvia_ng 發表於 20-9-27 12:47
你有參與,比錢果part

無呀!佢話自己比(零用錢),不過佢徵求我同意先參加,咁我知道嘅話,會自動獻身比返佢嘅!有時學校有收費,佢無話比我知自己比。

silvia_ng 發表於 20-9-27 12:52
學校有時手緊,未必肯在predicted grades階段時放5**比學生,我相信你仔最後都會有衝雙星嘅機會。

但反而 ...

中大個豁免係三粒星,即係一科5**加一科5*,或者三科5*

silvia_ng 發表於 20-9-26 19:48
小兒想試醫科(但其實係冇咩可能入到啦,只收14個國際生),所以兩個aptitude test要報,嚟緊要考了。學校 ...

請問香港今年有冇得報BMAT?
我見British Council嗰web site話會改期,是否只有他們一處開考?

mami42 發表於 20-9-30 08:10
我見British Council嗰web site話會改期,是否只有他們一處開考?
...

應該只得11 月 - 提議你快D check, 好似有d centre 已full
我地唔係考,聽D同學仔講only

醒目開學勳章

我都想知邊度可以考 BMAT LNAT
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

一正式返學乜都殺埋你,見個仔好鬼忙,學校又有考試for predict grade,又要忙整理好日文考試。
今日終於踏入DSE第一科了,要考日文卷一,10月中仲有兩卷,卷二,卷三考,仲要晨早出發去試場。
希望DSE第一場仗有個好開始。
有無同路人都係今日考日文?

醒目開學勳章 王國長老

咁早!加油加油!

醒目開學勳章

chunheibaby 發表於 20-10-1 10:20
一正式返學乜都殺埋你,見個仔好鬼忙,學校又有考試for predict grade,又要忙整理好日文考試。
今日終於踏 ...
Add Oil
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

mami42 發表於 20-9-30 08:10
...
尋日BRITISH COUNCIL已DEADLINE啦,佢開放報名冇幾多日咋! 我只收到佢地個CONFIRMATION EMAIL,未有正式考生編號,都唔知報唔報到。另一間,好早滿了,我都報唔到呢。

esmehouse 發表於 20-9-30 10:52
我都想知邊度可以考 BMAT LNAT
BMAT我都係BRITISH COUNCIL。LNAT我唔識係咩,但另有考UCAT。UCAT好似仲有得報,到時屋企網上考。呀仔考果陣,未滿十八歲既要家長在處先核對身份+CONSENT比佢考,之後就要離開間屋,就連我隻狗,我都帶埋出去安全D,免得有咩雜聲以為佢出貓DQ佢。UCAT考完即時知分數,可以研究報咩大學了。

chunheibaby 發表於 20-10-1 10:20
今日終於踏 ...
預祝成功呀! 攞到A既話,即時攞住7分同人考DSE,都真係幾爽。不過真係台上一分鐘,台下十年功,過去都好花時間學習的

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 20-10-1 17:41
BMAT我都係BRITISH COUNCIL。LNAT我唔識係咩,但另有考UCAT。UCAT好似仲有得報,到時屋企網上考。呀仔考果 ...
謝謝回覆

silvia_ng 發表於 20-10-1 17:42
預祝成功呀! 攞到A既話,即時攞住7分同人考DSE,都真係幾爽。不過真係台上一分鐘,台下十年功,過去都好花 ...

多謝你先,承你貴言啦,多幾分傍身都好,好彩停咁耐課都有啲zoom上下,老師又好肯同佢練口試,今日考完都話頭頭緊張,之後都無問題了。

醒目開學勳章 王國長老

網上資訊日
Polyu 10/10
https://www.polyu.edu.hk/infoday/

CU 10/10
http://admission.cuhk.edu.hk/tc/events.html

科大 17/10
https://join.ust.hk/zh-hant/vinfoday?fbclid=IwAR0E4cAdvEvI1IOme1G1kOhdM01c-ABwUMw5pxezzYFC2GWfVxS4N9DTcK8

教大 17/10
https://www.eduhk.hk/acadprog/infoday/?fbclid=IwAR1aiHE5-cs-EjD-wb7Y46bry2sQxYAEVh8U3-MNR7UPNTkFwKB1fVrjYI0

Cityu 24/10
https://infoday.cityu.edu.hk

港大 31/10
https://www.infoday.hku.hk

嶺大 樹仁似乎未出

esmehouse    發表於 20-10-5 22:08

Charlotte_mom 發表於 20-10-5 19:33
網上資訊日
Polyu 10/10
https://www.polyu.edu.hk/infoday/

些些
‹ 上一主題|下一主題