用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

miriam 發表於 20-9-10 18:38
呢樣好清楚, 係成績.........就算有野揸手都要去到要求先掂

仲有佢既專項入到中大體育係計既, 頭痕少一樣  ...

最後寫唔寫到校長推薦信,都有啲用㗎

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-10 18:39
最後寫唔寫到校長推薦信,都有啲用㗎
呢樣唔知有無

我係同佢申請緊前港隊既 reference letter

洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-10 18:43
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

瑩瑩老豆 發表於 20-9-10 17:41
我囡集中塡頭6個 Group A/B, 往后都係是旦, 放榜前大學如要interview 基本上都係找Group a 考生. ...

我女頭2係佢最想讀個科,第三就係收生人數比較多嘅學系,佢話就算頭二唔入第三收生多希望博到入

回覆樓主:

我哋學校復課後先開波教Jupas點填,呢期攪報mock exam多,仲有安排mock interview。

chrischeung 發表於 20-9-10 12:00
回覆 486 的帖子

請問一入去考就可要求入特別室呢(使吾使話冇帶收音机?)入面有几多部收音机架?謝謝。 ...

我哋班家長研究過後都係覺得制唔過,因每間學校的特別室都唔同,唔知設施好唔好。而且正常被編入特別室的學生係有「特別需要」的,尤其好多係精神集中有問題,我地怕自己個仔反為被影響。
今次考試坐我仔附近有兩位XX裔學生,考Paper 3時真係冇帶收音機,要舉手入特別室考,佢地考其他paper時全程瞓覺,很難預計同佢地一齊入特別室考會點。

請問JUPAS 最後幾時要填,係用S5 EXAM 成績用來填嗎? 謝謝!
:-D

醒目開學勳章

想問下學校幾時會比 pg 比學生參考選科
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-9-11 13:49
想問下學校幾時會比 pg 比學生參考選科
一般會向第一次网上填CHOICE 之前比,
我囡校当時有MOCK IN 玩, 不过依家疫情 唔知學校仲會唔會搞

Charlotte_mom 發表於 20-6-19 15:25
真係時光飛逝,大家睇住大家大咁,眨下眼又準備升大學
我仔04,你地驚完輪到我
...

我囡同你仔同年。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-10 13:33
所以我仔老師當年教佢哋兩部一齊聽係非常明智

想問,會唔會出現先後發聲之延誤架?

YmOra 發表於 20-9-12 10:04
想問,會唔會出現先後發聲之延誤架?

唔會, 係同一頻道一齊接收,我仔就話冇問題,又可能兩部機都係同一牌子。
不過如果你真係發現有咁嘅情況,你可以放低一邊响檯面,有咩事即刻戴另一部,但我仔試過話冇問題囉!

silvia_ng 發表於 20-9-11 07:42
我哋學校復課後先開波教Jupas點填,呢期攪報mock exam多,仲有安排mock interview。
...

下星期中六家長會,到時睇下學校點講

gs 發表於 20-9-11 11:54
請問JUPAS 最後幾時要填,係用S5 EXAM 成績用來填嗎? 謝謝!

要睇下學校係咪跟dse level出。否則學校出得淺,好難比對。因為我女學校講明係以dse 咁出,所以可以作參考。

happylogin 發表於 20-9-12 16:00
要睇下學校係咪跟dse level出。否則學校出得淺,好難比對。因為我女學校講明係以dse 咁出,所以可以作參考 ...
學校應該出得深,但未有講用幾時成績/PG通知,會否有一次PG俾同學去報,可能月底番學才通知.謝謝!
:-D

gs 發表於 20-9-12 16:36
學校應該出得深,但未有講用幾時成績/PG通知,會否有一次PG俾同學去報,可能月底番學才通知.謝謝! ...

咁可以參考下,起碼知自己大約幾分,搵定資料都好

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-12 10:40
唔會, 係同一頻道一齊接收,我仔就話冇問題,又可能兩部機都係同一牌子。
不過如果你真係發現有咁嘅情況 ...

icthx.thx

想問問如果想做營養師?
响香港的大學應讀咩課程呢?
上網揾要日後再去外地e.g.澳州再讀

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-10 18:21
而家仲未知自己想讀咩? 咁要叫佢自己盡快去參觀下睇下大學啲資訊。

我個女都係,問親佢都答吾到我,只係識話吾要出國。好似我地急,佢吾急咁。

幪面超人 發表於 20-9-14 08:45
想問問如果想做營養師?
响香港的大學應讀咩課程呢?
上網揾要日後再去外地e.g.澳州再讀
朋友的女向hku take sci, 話到時有得讀營養

回覆 486 的帖子

吾該哂,睇黎都系買机
‹ 上一主題|下一主題