用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

miriam 發表於 20-9-10 12:25
未知師姐俾我囡個部係咩牌子, 唔係 Corus 555A 既, 我會買返部

官網賣 $338

好多人後備果部會用 Sony . 平少少,個人覺得最少要有一部 555A好啲。
我仔就兩部都用 555A.

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-10 13:38
好多人後備果部會用 Sony . 平少少,個人覺得最少要有一部 555A好啲。
我仔就兩部都用 555A.
...
會同莎版主借一部 555A, 後備我諗都係用 555A, 起碼唔使怕頻道調較會有問題
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-9-10 15:35
會同莎版主借一部 555A, 後備我諗都係用 555A, 起碼唔使怕頻道調較會有問題

都係嘅,所以當時我都買兩部,一世人咁重要嘅試影響深遠,呢啲錢都無謂慳。
我仔連計數機都要帶兩部。

王國會長

happylogin 發表於 20-9-8 21:32
你地小朋友開始填jupas選科未?我見佢學校叫佢填20個想讀嘅科目,但又唔佢地分abc咁填。仲叫佢地搵埋想讀個 ...

最重要係頭3個位(Group A)

王國會長

miriam 發表於 20-9-4 11:03
未買, 睇緊

學校可能會代買, 我囡係經學校買.

王國會長

happylogin 發表於 20-9-4 11:40
我見上年有dse家長,買定2部比小朋友帶去考試,唔洗咁誇張呀?

唔跨張, 計數機都買左兩部

王國會長

chrischeung 發表於 20-9-9 21:32
回覆 happylogin 的帖子

填左15個志願比學校,真系難填,一黎有好多吾知咩科黎,二黎可選擇科目吾多 ...
我囡集中塡頭6個 Group A/B, 往后都係是旦, 放榜前大學如要interview 基本上都係找Group a 考生.

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-10 16:32
都係嘅,所以當時我都買兩部,一世人咁重要嘅試影響深遠,呢啲錢都無謂慳。
我仔連計數機都要帶兩部。
...
計數機要買多部, 師姐都要用
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

瑩瑩老豆 發表於 20-9-10 17:35
學校可能會代買, 我囡係經學校買.
學校唔知會唔會代買丫

醒目開學勳章 王國長老

瑩瑩老豆 發表於 20-9-10 17:41
我囡集中塡頭6個 Group A/B, 往后都係是旦, 放榜前大學如要interview 基本上都係找Group a 考生. ...
問左我囡學校未叫填揀科, 仲有佢成績都唔知揀得咩科先大件事

miriam 發表於 20-9-10 18:15

而家仲未知自己想讀咩? 咁要叫佢自己盡快去參觀下睇下大學啲資訊。

王國會長

miriam 發表於 20-9-10 18:15

按興趣同校內成績塡先, 放左榜可以免費再改(那次最關鍵), 期間也可以改但要比錢.

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-10 18:21
而家仲未知自己想讀咩? 咁要叫佢自己盡快去參觀下睇下大學啲資訊。
心儀學科已有, 我係驚成績丫

醒目開學勳章 王國長老

瑩瑩老豆 發表於 20-9-10 18:25
按興趣同校內成績塡先, 放左榜可以免費再改(那次最關鍵), 期間也可以改但要比錢.
...
浸大, 城大, 教大都有想讀個科, 中大門檻太高, 應該無行

用錢解決到既唔係問題, 成績先係問題

miriam 發表於 20-9-10 18:25
心儀學科已有, 我係驚成績丫

咁唔驚得咁多,呢幾屆入大學都容易咗,隨遇而安啦

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-10 18:28
咁唔驚得咁多,呢幾屆入大學都容易咗,隨遇而安啦
A1 應該係浸大, A2 城大或教大, 要睇佢點執

另外申請緊既野到手先可以多條後路

miriam 發表於 20-9-10 18:31
A1 應該係浸大, A2 城大或教大, 要睇佢點執

另外申請緊既野到手先可以多條後路
睇下揀咩科,但正常應該城大比浸大好.

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-10 18:33
睇下揀咩科,但正常應該城大比浸大好.
體育

miriam 發表於 20-9-10 18:33
體育

咁當然係中大好 , 唔緊要啦等小朋友自己揀。

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-10 18:35
咁當然係中大好 , 唔緊要啦等小朋友自己揀。
呢樣好清楚, 係成績.........就算有野揸手都要去到要求先掂

仲有佢既專項入到中大體育係計既, 頭痕少一樣

‹ 上一主題|下一主題