用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

miriam 發表於 20-9-7 16:57
唔係中學考校內試, 無帶計數機即奔去高或低 form 借機

考 DSE 中途部機突然 short 左, 點算? 問考官借? 緊 ...

如果你部機真係唔掂,印像中可以安排你去特別室,不過安排得嚟考生心情都亂曬,咁重要嘅考試不容有失,所以當年我仔老師係教佢哋全部同學要帶兩部,保障自己。

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-7 16:59
如果你部機真係唔掂,印像中可以安排你去特別室,不過安排得嚟考生心情都亂曬,咁重要嘅考試不容有失,所 ...
何苦要搞到自己倒瀉籮蟹咁, 影響心情

N 年前老師都係叫帶兩部入試場丫

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

有D場唔使帶收音機, 留意番準考證上有無 "#",
有 "#" 代表該考場採用紅外線接收系統, 只需帶耳筒就可以了.

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-7 16:59
如果你部機真係唔掂,印像中可以安排你去特別室,不過安排得嚟考生心情都亂曬,咁重要嘅考試不容有失,所 ...

我聽過有人係一開波就話壞機,自己選擇去特別室,有避無患
不過帶兩部的確係穩陣d

Charlotte_mom 發表於 20-9-7 17:32
不過帶兩部的確係穩陣d
...

我初頭都諗唔到可以左右耳各聽一部機咁穩陣,都係老師教我仔先識

Charlotte_mom 發表於 20-9-7 17:32
不過帶兩部的確係穩陣d
...

我女就係想咁。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-7 21:31

你地小朋友開始填jupas選科未?我見佢學校叫佢填20個想讀嘅科目,但又唔佢地分abc咁填。仲叫佢地搵埋想讀個科2018,2019median同LQ收生分數。

happylogin 發表於 20-9-7 20:12
我女就係想咁。
所以我地連機算計都要帶兩部

happylogin 發表於 20-9-8 21:32
你地小朋友開始填jupas選科未?我見佢學校叫佢填20個想讀嘅科目,但又唔佢地分abc咁填。仲叫佢地搵埋想讀個 ...

好呀, 早有準備, 知自己跟心儀科的距離差多少,
咁样就會努力温書

醒目開學勳章 王國長老

你地小朋友開始填jupas選科未?我見佢學校叫佢填20個想讀嘅科目,但又唔佢地分abc咁填。仲叫佢地搵埋想讀個 ...

其實1-20一路排落去咪就係ABCDE囉,唔駛特別分
我女學校就有叫學生填定幾set,勁過組合、達標組合、撻q組合
老師再同佢地review睇下分數同prerequisites 合唔合理

醒目開學勳章 王國長老

Jupas官網呢排系統更新 (7-23/9),好難填wor
唯有用學友社頂住先

Charlotte_mom 發表於 20-9-9 13:17
Jupas官網呢排系統更新 (7-23/9),好難填wor
唯有用學友社頂住先

可能未正式係jupas系統交

Charlotte_mom 發表於 20-9-9 13:16
其實1-20一路排落去咪就係ABCDE囉,唔駛特別分
我女學校就有叫學生填定幾set,勁過組合、達標組合、撻q組 ...

我女完全係按自己最想讀咁排,可能老師到時會比意見

回覆 happylogin 的帖子

填左15個志願比學校,真系難填,一黎有好多吾知咩科黎,二黎可選擇科目吾多

回覆 happylogin 的帖子

應該几時交呢

仔剛考完2020 DSE, 可分享一下。一定要帶兩部收音機,我們兩部都係Corus 555A, 師兄passed落嚟,在家試時,兩部都好好,到臨考時用緊那部突然有干擾,要舉手去特別室也已太遲了,好彩手快即時換另一部,那部又接收得好好,如果唔係,都唔知點算。

其實計數機同收音機都最好帶兩部. 計數機一部應入唔晒O的式. 而且帶定多一部都會保險些. 而且兩部都要平時有用開. 甚至最好是同款.

回覆 486 的帖子

請問一入去考就可要求入特別室呢(使吾使話冇帶收音机?)入面有几多部收音机架?謝謝。

醒目開學勳章 王國長老

486 發表於 20-9-10 10:32
仔剛考完2020 DSE, 可分享一下。一定要帶兩部收音機,我們兩部都係Corus 555A, 師兄passed落嚟,在家試時, ...
未知師姐俾我囡個部係咩牌子, 唔係 Corus 555A 既, 我會買返部

官網賣 $338

洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-10 13:34
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

486 發表於 20-9-10 10:32
仔剛考完2020 DSE, 可分享一下。一定要帶兩部收音機,我們兩部都係Corus 555A, 師兄passed落嚟,在家試時, ...

所以我仔老師當年教佢哋兩部一齊聽係非常明智
‹ 上一主題|下一主題