用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 20-8-6 00:02
記憶中,Text On Additional Pure Maths係密麻麻嘅字

如果亞女學校用Pearson,去睇下Chung Tai 啱 ...
我仔學校都用CHUNG TAI書做TEXT BOOK

大笨鐘 發表於 20-8-6 11:59
鍾意數嘅,係咁㗎!我個仔無咁明顯嘅滿足感,有時諗唔通條數會唔肯放棄囉!我以前兩樣都有,所以提阿仔, ...
唔知係咪鐘意打機既男仔,都鐘意有呢D過關/挑戰大佬既感覺呢?
我就冇為意佢有冇塞住,反而係成日比佢計完條數既歡呼聲嚇親....真係呢....我地老人家心血少,唔係好嚇得架麻.....

shalie 發表於 20-8-6 13:33
吾知點解,兩個女分別兩間學校,兩個暑假補課好似好少咁,大女 中五Physics 只有半天網上補課,我都吾知佢 ...
可能之前教得好快?

happylogin 發表於 20-8-6 14:32

我女有補英文,老師都知佢英文writing弱,已經係writing ...
咁都冇辦法了,寫作真係好「老土」,只得寫多D錯多D呢個方法。頂多日常睇下報紙/書,不過呢D方法佢地通常好少肯用.....
我叫呀仔寫多D,係順便叫佢練埋字速,否則答LS題,成日都唔夠時間寫呢....

回覆樓主:

https://drive.google.com/drive/folders/1yo-5dGWSaxkjJZGCZ79HofMANlXH2HpX

一套61個不同學科的資科可參考。包括:

1. JUPAS學系資料及2019入學分數
2. 獨立學院的學系資料

大家下載參考吧。預備考好DSE考入心儀學系(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)。

nicolemummy 發表於 20-8-7 12:09
https://drive.google.com/drive/folders/1yo-5dGWSaxkjJZGCZ79HofMANlXH2HpX

一套61個不同學科的資科可參 ...

silvia_ng 發表於 20-8-7 10:01
可能之前教得好快?

呀女話之前飛住嚟教,我仲諗住冇得返學,暑假會補多d課⋯

silvia_ng 發表於 20-8-7 09:57
你好勁,仲對以前學過D咩有印象,我已經咩都唔記得哂,特別係我最差既數學科 ...

咁!唔同嘅,我自小就喜歡數學和分析數據,亦可能係咁樣,阿女自小就聽我講好多數學趣史,引起她對數學的興趣,以前D數學書AMaths書好唔舍得唔要,e+老咗好多了,計數慢咗好多,但與一些年青人傾起數嚟都係依然十分之興奮。唔講你唔知,D年青人如果可以搭到佢哋一兩句咀,佢哋都會敬你三分,說教都易DD。

YmOra 發表於 20-8-7 14:46
咁!唔同嘅,我自小就喜歡數學和分析數據,亦可能係咁樣,阿女自小就聽我講好多數學趣史,引起她對 ...

咁你自己教亞女Maths同M2咪perfect

LingChiBaBa 發表於 20-8-7 15:10
咁你自己教亞女Maths同M2咪perfect

唔可以咁講,只是保持住對我的"信任"而矣!我盡量都不會太過主導,我想學校老師當主導會比較好DD,而我就當她的"參考書" 或 "另類題解"好了,故佢問親嘅都會是深DD嘅數,而我比較習摜用兩種或以上的計算方法給女兒參考,一種是一般多數人的計法,另一種則是另類少少,我想刺激下佢諗多DD思考得深入DD。仲有呀!女兒M2老師係"女老師",教得十分好,女兒可能自小就對住我哩個阿媽得多,習慣晒女人諗數的思路方向,所以她對學校嘅女老師讚口不絕,她說好容易跟到老師嘅諗法和思路,女兒現在十分享受女老師的教導和响學校做數的樂趣。我都十分開心,女兒可以跟著一位女性的數學老師,因為以前都有DD擔心阿女習慣我的教法,有可能唔習慣男老師的"大跳步"的教數手法和做數方法。e+安樂晒!

silvia_ng 發表於 20-8-7 10:03
咁都冇辦法了,寫作真係好「老土」,只得寫多D錯多D呢個方法。頂多日常睇下報紙/書,不過呢D方法佢地通常好 ...

我都知要多睇英文書先有進步,偏偏佢對英文書完全冇興趣,中文書就由細睇到大,所以佢中文特別好,英文麻麻地

silvia_ng    發表於 20-8-10 12:12

nicolemummy 發表於 20-8-7 12:09

一套61個不同學科的資科可參 ...

請問original是excel files?
好似可以入自己得分入去

thx!

amj 發表於 20-8-9 00:26
請問original是excel files?
好似可以入自己得分入去

是。不過original Excel太大,不便使用。

如有需要,可把
1. 選修科目
2. 預計成績
3. 電郵
4. 如需要,有興趣學系
pm我

我會發有關pdf給妳。

nicolemummy 發表於 20-8-9 06:35
是。不過original Excel太大,不便使用。

如有需要,可把

thx!!

你條link已經係pdf

你再發的PDF有不同?

amj 發表於 20-8-9 08:01
thx!!

你條link已經係pdf

會用妳的選修科,去看得分能否大過2019的admission score.

如果那選修那些科有學系內部比重,如physiotherapy會在physics和biology這兩科X10,那pdf就會show出來。

如果那些學科最低要求,如hku BASc英文要5, 那pdf也會show fail出來

如果想看full set (只限有2019admission score那些學系full set)也可。

如果不想告之predicted grades, 可以以4444555估算下。

nicolemummy 發表於 20-8-9 08:07
會用妳的選修科,去看得分能否大過2019的admission score.

如果那選修那些科有學系內部比重,如physioth ...

big thanks!

YmOra 發表於 20-8-7 14:46
咁!唔同嘅,我自小就喜歡數學和分析數據,亦可能係咁樣,阿女自小就聽我講好多數學趣史,引起她對 ...
嘩! 本人最討厭數學,真係唔識欣賞佢既「樂趣」。我可以「充老師」既情況,只係中文,佢地好鐘意比我睇佢地作文寫成點,但成日比我批評到體無完膚。
我仔好鐘意數學,佢好奇怪點解呀媽數學咁差....

媽︰(平常傾計中).....遺傳呢樣野呢,係真係影響到下一代既。好似呀媽咁,英文唔太差,你地學外語能力都好好呀!

仔︰唔覺囉,如果真係有遺傳,點解我數學咁叻,你咁差架?

媽︰哎呀,我數學既DNA用都冇用過就比哂你喎,咁咪你叻我差囉!

仔︰又係喎....咁點解你又唔比D中文DNA我呀,而家我中文咁差

媽︰死仔,咩都比哂你,你想你呀媽做白痴呀

(上述為我同小兒低能對話)

silvia_ng 發表於 20-8-10 12:12
嘩! 本人最討厭數學,真係唔識欣賞佢既「樂趣」。我可以「充老師」既情況,只係中文,佢地好鐘意比 ...

我和女兒都不信"遺傳",我阿媽即阿女個外婆嗰邊代代都係文科人,去到我哩代先係開始愛數,而且,你有所不知呀!阿女e+啲數算係比較好DD都有經過""粒粒皆辛苦""的時期,回想起她仲係幼兒時期,數字6和9經常攪亂,1和7也是,3和8又是經常寫得一模一樣... ...,總之,她當時對著數字就好似對著D怪獸付號咁!唔知學嚟做咩?!唔知學嚟有咩用?!嗰時親戚們好容易就認為她不是學數的材料,但,個人認為,數學是""啟發性學習"",而非遺傳性學習,有好的啟發一樣可以令孩子對數學感興趣,感興趣就自自然然會想下苦功繼續探索。

silvia_ng    發表於 20-8-13 09:59

YmOra 發表於 20-8-10 14:29
我和女兒都不信"遺傳",我阿媽即阿女個外婆嗰邊代代都係文科人,去到我哩代先係開始愛數,而且 ...

我女由細到大,諗野唔識轉彎,所以數學一般都麻麻地。

happylogin 發表於 20-8-10 21:00
我女由細到大,諗野唔識轉彎,所以數學一般都麻麻地。

大多數孩子數差都係唔識得轉灣,個人認為,好多jm都係喜歡用1種方法計同類型的數題,甚至乎經常掛口邊"你要好好記住咁樣計",純粹個人睇法,這種教數方法只能解決一時的數題,小學階段還可以,但小孩子自小就習慣某種數題就有唯一的某種計法,係用咗"半死記"方法學習數學,欠缺趣味性,會誤以為學習數學就如學習其他學科一樣有因有由有得記,但,個人認為數學學得要夠""闊""才可以明白到數學有別於其他學科,是不一樣的,慢慢會領略到數學係一門有因有由有互通性不用記的學科,計一條數不是只有1種計算方法,而是有n種的""解""法,即是話沒必要去""記""那唯一一種的解題法,而是隨意响邊個""角度""皆可以去解同一條數題,我和我的jm們都係學習這種""闊向思考"",當然越早學習多方向解題對孩子成長越有幫助,不過,個人認為無嘢係遲嘅,只要肯學習,想數學有進步,幾時都係好時機,肯開始就得了。

‹ 上一主題|下一主題