用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 NPL / 李國寶 / 王錦輝 / ST. MARGARET
go

NPL / 李國寶 / 王錦輝 / ST. MARGARET [複製鏈接]

我想了解一下這4間直資的DSE成績! THX
   7    0    0    0

回覆樓主:

NPL > LKP > WKF SMC?

Poyau 發表於 20-6-18 23:40

NPL而家屬於band 幾?

Mchacha 發表於 20-6-18 23:56
NPL而家屬於band 幾?

NPL 2019年成績屬B1B

我諗LKP 成績應該是 4 間中較落後的.

vnng 發表於 20-6-18 19:56
了解成績最好看看 school annual report.  

FYI:
http://www.npl.edu.hk/en/Achievement2019.html

IYY 發表於 20-6-19 11:30
我諗LKP 成績應該是 4 間中較落後的.

李國寶中文科要想辦法改善

https://www.hkmadavidli.edu.hk/achievements/public_examination_results/?achievement=10

NPL=WKF》LKP,
NPL上年成績好,但最好有兩年咁既成績較有信心.
WKF三大率都高.
st marget成績是個謎.

Sing13 發表於 20-6-19 15:29
WKF三大率都高.

我2個囡囡都係SMCESPS 舊生, 而大囡如果唔去英國讀書, 應該係2019 DSE生,  囡囡同舊同學了解, 入3大成績唔差, 見到LKP 有SHOW 幾位最TOP 的成績, SMCESPS 成績比LKP 還好,  只係學校唔公布. 真令人費解.
http://www.smcesps.edu.hk/file/doc/2020_school_newsletter_jan.pdf

PS : 學校無SHOW 到全部入大學的學生資料.
其實係一家四口子

vnng 發表於 20-6-18 19:56
4間, 最好的成績本人會選NPL.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-6-19 16:37
我2個囡囡都係SMCESPS 舊生, 而大囡如果唔去英國讀書, 應該係2019 DSE生,  囡囡同舊同學了解, 入3大成績唔 ...
認同.   我都認為 St Margaret 的成績不俗, 應該同WKF 差不多, 而英文科更是出色.

本人與孩子都曾在

St Margaret interview 過, 老師亦有透露入U 率不俗.

Sing13 發表於 20-6-19 15:29
WKF三大率都高.
同意, 如果只睇舊年一年, 應是NPL和WKF最好, 應比LKP好一級已上.
但如看過去幾年平均, NPL 應最好, WKF和LKP差不多.

而SMC 繼續不公開, 我行我素.

一家三口 發表於 20-6-19 16:37
我2個囡囡都係SMCESPS 舊生, 而大囡如果唔去英國讀書, 應該係2019 DSE生,  囡囡同舊同學了解, 入3大成績唔 ...
原來今期又有见到小兒, 他說希望能繼續可每年為学校拿一个獎, 想唔到這几年自信心可建立得咁快.
不過, 今年暑假後会流失很多学生, 級二早两个月己退学了,真可惜, 所以DSE仍有這成績, 其实真好唔錯.

遲d要請教你一下英国升学資料了

twhkleung 發表於 20-6-21 08:13
原來今期又有见到小兒, 他說希望能繼續可每年為学校拿一个獎, 想唔到這几年自信心可建立得咁快.
不過, 今年 ...

你打算比囝囝去英國讀書嗎? 升學資料,我知道的就話過你知。
其實係一家四口子

twhkleung 發表於 20-6-21 08:13
不過, 今年 ...

記得選擇M2 唔好選M1呀!
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-6-21 10:55
記得選擇M2 唔好選M1呀!
唔好M1呀, 弊! 佢對Statistic最有兴趣, 因可玩STEM 和Machine Learning... 係咪我地M1 DSE 唔好成績? 定果科老師教得好差?
本來打算DSE后去, 但依家想早d, 今年9月趕了些, 未準備好, 所以打算完成S4去, 我估中途插班会較難, 是嗎?

twhkleung 發表於 20-6-21 11:12
唔好M1呀, 弊! 佢對Statistic最有兴趣, 因可玩STEM 和Machine Learning... 係咪我地M1 DSE 唔好成績? 定果 ...

如果諗住去英國讀中學,M2 有用過M1,但如果係DSE 之後去英國讀大學,就唔係太清楚啦。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-6-21 11:17
如果諗住去英國讀中學,M2 有用過M1,但如果係DSE 之後去英國讀大學,就唔係太清楚啦。
...

oh, 原來这样,咁真係要选m2了,多谢你的提醒,否则一定选了m1了

I think SMC 比 LKP好
‹ 上一主題|下一主題