用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一要靠抽獎咁唔公平?
樓主: BabyBookBu
go

點解小一要靠抽獎咁唔公平?   [複製鏈接]

ok3 發表於 20-6-29 16:41
如果照你咁講, 印度嘅種姓制度, 大陸嘅紅二代/高幹子弟都冇問題, 好合情合理. 因為賤民/平民百姓都仲可以經 ...

唔同種姓制度無得改; 亦會限制流動
現在計分制度算平衡了各種因素幼稚園升小學 不同升中學 升大學 要作學業成績考核 其實相當困難 亦會令幼稚園变成考試導向

Soundervolt 發表於 20-6-29 15:14

小學平日大約五樣功課算多嗎(周末或假期會多些)家人 ...

首先,我從來沒有講過貴校衰,請不要感份敏感,只係想講對少數學生的唔谷,可能對一般資質的人已不輕鬆,這是不能否定。
你話什麼小朋友可能「裸讀」,這根本是何不食肉糜,一班學生無論如何都會有人考尾段,努力了也只能做到中下(未至於下下), 是否就要立即轉走?免得「耽誤」了學生/學校?
我也說了住院期間要取功課,一定有家長欣賞,但我見到的是小朋友做到又攰又辛苦,叫喊著問為什麼!你話可以同學校商議,認真問以華人順服的個性,再加上「尊師重道」的態度,有幾多家長會有膽量同學校商討?!特別是有光環的學校。

再重申,對貴校沒有任何投訴、抱怨(其實也沒有資格), 只是世上沒有免費午餐,能入讀家長們趨之若鶩的學校,不用「谷」或很有方法而讀得很輕鬆的,可能只是少數,對一般大眾學生或家長,確實要加陪努力,不要有錯誤幻想,所以我又再loop我之前嗰句: 所以係咪「谷」,真係睇吓家長如何理解、如何配合,個小朋友是否池中物。

b3410    發表於 20-6-29 18:51

i2be 發表於 20-6-29 16:45
唔同種姓制度無得改; 亦會限制流動
現在計分制度算平衡了各種因素

有咩唔同? 一樣係先人影響後人, 冇先人庇佑嘅後人一樣可以出人頭地, 不過唔知要行多幾多冤枉路咋嘛況且宜家唔係話個計分制度有問題, 係針對世襲呢部分啫

講真, 我老豆有錢, 一樣都係有先人庇蔭, 可以讀私校, 國際學校................呢樣又點計?

iyhas 發表於 20-6-29 17:05
講真, 我老豆有錢, 一樣都係有先人庇蔭, 可以讀私校, 國際學校................呢樣又點計?
...
唔好偷換概念。你老豆嘅錢, 佢鐘意留晒俾你又好, 倒晒落咸水海又好, 關人鬼事。但宜家講緊嘅係公帑呀?!

BINGO! 所以私校係冇問題架.
1/ 問題係津貼學校嘅世襲. 津校因為唔想全抽. 所以, 有返個唔知保唔保證到學生質素, 但係保證執返班有計傾嘅家長就算啦.
2/ 你問下津校: 不如放果D世襲位出黎, 大家一齊考. 睇下佢地制唔制就見真章.

不過有教無類, 因材施教, 先係教育嘅初心...

回覆樓主:

我並非敏感,而係回應閣下講「個人不能接受此行為」,好不近人情而已。你講得啱,一班學生無論如何都會有人考第尾,但呢個情況喺任何學校都會發生,唔係名校獨有,而且任何學校點樣對滯後嘅同學先至係關鍵,起碼阿仔學校對成績唔理想嘅同學有做補底工作.....任何學生如果遠離落後主車群,可能有不同原因,有時努力嘅方法不正確,再努力都係徒然,我之前講過學校冇主動勸退學生,喜歡嘅話,滿江紅都可以讀到畢業。

可能閣下唔係太明白「裸讀」嘅意思....有興趣可以睇返之前嘅解釋。讀書要有成績,努力一定要有,但努力唔代表「谷」....

「華人順服的個性,再加上「尊師重道」的態度....」只係閣下家人嘅個人想法及態度,亦與學校無關,學校有機制存在但家長唔去同學校溝通去解決問題呢個係家長自己嘅責任。我做過PTA,不少同學都有佢地不同嘅問題,例如學習、行為、社交、家庭甚至ADHD林林總總....但都好主動搵學校溝通幫忙,選擇唔溝通只係自己嘅問題。

我喺EK咁耐見盡唔少瞎子摸象、消息或眼見親戚朋友嘅子女嘅case,已經見怪不怪...

ok3 發表於 20-6-29 16:20
唔好誤導人, 講到呢10分好似人人都有咁先得架! 唔係我唔要, 係冇得要. 間小學冇咗, 又或者父母唔係在HK讀 ...

世界邊有公平地可以照顧唔同人嘅意願。討論咗咁多年,咪又係果啲點解我果10分唔同你果10分,點解你唔俾我沙頭角去赤柱返學先,點會完全解決到~~~

mcl203 發表於 20-6-29 18:18
世界邊有公平地可以照顧唔同人嘅意願。討論咗咁多年,咪又係果啲點解我果10分唔同你果10分,點解你唔俾我 ...

之後又會話點解傳統津貼名校喺九龍塘、跑馬地

mcl203 發表於 20-6-29 18:18
世界邊有公平地可以照顧唔同人嘅意願。討論咗咁多年,咪又係果啲點解我果10分唔同你果10分,點解你唔俾我 ...

世襲分係益自己友,宗教分又係益自己友,咁辦學團體又係益自己友,到點解一定要收校內員工子女,又去到好唔公平咁點解一定要收在讀弟妹,佢哋好彩抽入之嘛。又點解我住大西北點解唔可以抽九龍城/灣仔,你理得我點返學吖。點解點解?~~~

仲有,點解佢可以俾錢加餸就可以讀直資,點解私校唔收歸區有,點解佢間學校大過我果間3尺,點解金秀賢/宋慧僑係佢地間學校教,有排問點解~~~

safeway 發表於 20-6-29 16:52
首先,我從來沒有講過貴校衰,請不要感份敏感,只係想講對少數學生的唔谷,可能對一般資質的人已不輕鬆, ...
睇到都覺得小朋友慘慘
有時唔係提供了所有配套就幫到人的,可能都係要有心去幫,同理心。共勉之。

mcl203 發表於 20-6-29 18:24

世襲分係益自己友,宗教分又係益自己友,咁辦學團體又係益自 ...

公立醫院專科分區排期問題,近年解決咗,唔分區,任排。根據就近返學,方便小朋友照顧的理論,睇醫生都應該就近,方便病人。所以分學區抽籤,是否也應該檢討?至少加大跨區,全港任揀的比重?

精英教育,有直私國際學校去自己考。

公平的想保留基層向上流機會,就應該突破地區限制。

b3410 發表於 20-6-29 18:59
公立醫院專科分區排期問題,近年解決咗,唔分區,任排。根據就近返學,方便小朋友照顧的理論,睇醫生都應該 ...

全港學生周街走,校車保母車四圍行,對繁忙時間交通會產生更大壓力~~~

mcl203 發表於 20-6-29 19:02
全港學生周街走,校車保母車四圍行,對繁忙時間交通會產生更大壓力~~~
...
依家都係吖

b3410 發表於 20-6-29 19:03
依家都係吖

放大校區喎~~~

亦解決唔到我住深圳,我想去灣仔返學呢類問題~~~

mcl203 發表於 20-6-29 19:04
放大校區喎~~~

亦解決唔到我住深圳,我想去灣仔返學呢類問題~~~

父母有錢,跨境私家車接送,甚至私人飛機都可以

b3410 發表於 20-6-29 19:07
父母有錢,跨境私家車接送,甚至私人飛機都可以

私人飛機除咗跳傘唔佔路面,不過都要跳得準,上飛機點算?多架C+車,又塞啲~~~

Soundervolt 發表於 20-6-29 18:14
我並非敏感,而係回應閣下講「個人不能接受此行為」,好不近人情而已。你講得啱,一班學生無論如何都會有人 ...

我們外人路過分享家人真實個案,當然不盡不實,但我記得前陣子EK有位資深網友講出自己孩子在貴校的經歷和感受,你也是反駁,我好記得她分享過行政上比較傳統,學校可改變嘅空間比較細,「一句從來都無人係咁,就無討論餘地。。。」我就即時想起家人也說過類似的話,當然他們用家也只是瞎子摸象,部分單一個案,不能盡信,也不能代表,只是學生不能配合學校大方而已。

safeway 發表於 20-6-29 19:32
我們外人路過分享家人真實個案,當然不盡不實,但我記得前陣子EK有位資深網友講出自己孩子在貴校的經歷和 ...

正確,冇一間學校可以做到百份百迎合所有學生需要,好與唔好,每人需要唔同。我仔之前讀嗰間屋村學校。我差唔多每日都知阿仔喺學校嘅情況,甚至家長可以隨時觀課....轉咗而家學校之後當然老師都冇咁貼身關顧,唔通就話第二間學校可以咁做,點解某某學校又唔可以為我而改變?學校咁多人,如果大方向適合大衆嘅學生,咁又應唔應該為咗小衆而政變?嗰位校友家長都有講本嘅問題....有尐事係唔可以用單獨案例而以偏概全。
不過我做過PTA,所以我會用廣泛學生嘅角度同大家討論。

‹ 上一主題|下一主題