用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一要靠抽獎咁唔公平?
樓主: BabyBookBu
go

點解小一要靠抽獎咁唔公平?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 20-6-30 15:21

有時歧視都係雙對嘅,都要睇吓自己有冇俾機會其他人歧 ...
黑人天生有犯罪傾向? 有頭髮邊個想做癩痢! 當你被歧視被打壓, 缺乏向上流嘅機會, 甚或生活溫飽都成問題時, 自然會挺而走險……

ok3 發表於 20-6-30 17:24
黑人天生有犯罪傾向? 有頭髮邊個想做癩痢! 當你被歧視被打壓, 缺乏向上流嘅機會, 甚或生活溫飽都成問題時,  ...

喺一個自由發達國家,唔發達只要肯做都可以搵到兩餐。喺美國做最窮嘅人同最有錢嘅人一樣好,窮人有「白卡」,可以有救濟金、免費醫療教育、食物卷....基本上唔需要上梁山!美國嘅大學(包括Ivy league),學額都有分種族,黑人考SAT可以比白人低分亦可靠黑人配額入讀,Obama如果唔係黑人,以佢當年SAT分數都入唔到Columbia U undergrad啦。咁So又點會冇向上流機會?而且美國有關黑人罪案多是毒品、强姦、謀殺案等等,未必同錢有關係......唔通香港有人因為窮去打劫就係賴冇上流機會?不會吧?

Soundervolt 發表於 20-6-30 17:51

喺一個自由發達國家,唔發達只要肯做都可以搵到兩餐。 ...

我去過新界北某學校做義工,嗰間學校成績最好嘅都係南亞裔學生,佢地上一代想佢地脫貧,有上流機會,所以管教好嚴,當大家睇唔起南亞裔人士,佢地都懂得唔俾機會其他人繼續歧視佢地。

你講緊嘅都只不過係一啲政策上對黑人嘅小恩小惠, 仍然掩蓋唔到喺美國白人對黑人幾百年嚟嘅歧視同不公待遇。我仍然唔相信黑人會有好人唔想做, 唔想安居樂業, 天生就鐘意犯法, 鐘意打家劫舍囉

ok3 發表於 20-6-30 20:12
你講緊嘅都只不過係一啲政策上對黑人嘅小恩小惠, 仍然掩蓋唔到喺美國白人對黑人幾百年嚟嘅歧視同不公待遇。 ...

呢尐已經唔係小恩小惠,而且美國已經仲有好多(簡直係民粹)反種族歧視嘅政策及法律存在多年,有尐直情係向黑人傾斜。之前提及有關性罪行及謀殺等嚴重罪行同貧窮有乜嘢關係?你唔信只係你唔想相信,而事實同數據係唔會呃人。想親自了解黑人究竟點解會喺咁,可以親自去美國居住一下(唔係旅行)。

老實講,美國白人黑人都會歧視華人,但多數都係喺心入面,因為而家華人喺無論讀書或工作都唔差,奉公守法,少咗俾其他人公開歧視嘅機會。

Soundervolt 發表於 20-6-30 21:29

呢尐已經唔係小恩小惠,而且美國已經仲有好多(簡直係 ...
白人對黑人(或其他有色人種)嘅歧視, 係根深諦固, 透在骨子裏。並不是一啲表面嘅政策所可以掩蓋。其實講咗咁耐, 你想表達啲乜? 係咪想話生活在美國黑人(或其他有色人種)生在福中不知福? 定還是想話黑人爛泥扶唔上壁, 天生有暴力犯罪傾向? 所以有福唔去享, 鐘意去犯法?

ok3 發表於 20-6-30 22:21
白人對黑人(或其他有色人種)嘅歧視, 係根深諦固, 透在骨子裏。並不是一啲表面嘅政策所可以掩蓋。其實講咗咁 ...

Um....睇嚟閣下又係EK常見進入「遊花園」模式,我之前亦好詳盡解釋過我嘅論點,閣下明或唔明亦唔係我嘅責任,我唔會再跟閣下「遊花園」無限loop,阻礙其他有建設性討論。

Soundervolt 發表於 20-7-1 00:16

Um....睇嚟閣下又係EK常見進入「遊花園」模式,我之前亦 ...
都要有人陪我遊先得㗎。咁快走啦

回覆樓主:

抽獎從來靠運氣,冇得報仇既...

最無謂是世襲制度同宗教分!應該取消!

Wistaria 發表於 20-7-1 18:33
抽獎從來靠運氣,冇得報仇既...

最無謂是世襲制度同宗教分!應該取消!
官校冇宗教分,點解d人又唔去?
又或者咁,若有天喇沙唔玩,比返間中小學正苦,由edb 空降校長,唔知d人仲會否咁中情

回覆 BabyBookBu 的帖子

其實你個仔女夠叻,係唔會最後讀寶校。當然你話入唔入到名校就另作別論。但抽入寶校後一定叩定二綫小學。我見夠無數例子,只要父母肯努力叩門,基本上一定叩到較好嘅學校。現在因為直資問題已經攪到全港部份家長鬥爭在起跑綫。如果全港津校都自由收生,我諗成個幼稚園鬥爭會更瘋狂。名津就變神津,寶校就要殺校。

唔入呢個 post, 都唔知咁多家長小學執左/ 或者在外國讀小學
令小朋友無左校友分
不如咁啦
假如父母小學執左的 case
因為佢地無左家長分
大抽獎 被佢地抽先
會唔會平衡到?

keith_ccc 發表於 20-7-2 09:39
回覆 BabyBookBu 的帖子

其實你個仔女夠叻,係唔會最後讀寶校。當然你話入唔入到名校就另作別論。但抽入寶 ...
其實直資擇優收生假以時日 一定跑贏神津

回覆 i2be 的帖子

神直就會,但其他就難講,特別現在提早公佈自行

回覆 MrBeast 的帖子

又咁講,我又真係見過有唔少人因冇宗教,突登抽官校或冇宗教學校

ar_mak 發表於 20-7-2 12:52
點解喇沙會唔玩?唉~
假設姐,又再假切一下:因為市民要求下edb 取消宗教分,有年ls 入左好多佛教和eC籣教,仲做哂pta、校董、etc, 之後迫校長起個佛堂和mosque , 話咁先公平,尊重學生的信仰,於是咪索性劈炮law

‹ 上一主題|下一主題