用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一要靠抽獎咁唔公平?
樓主: BabyBookBu
go

點解小一要靠抽獎咁唔公平?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 20-6-29 11:02
「谷」呢個字好籠統,名校對學生喺課程內外有要求,但唔係單單用「谷」去達到高水平,更加唔後將課程定到 ...
“谷”字感觉不爽,就用“在背后献出额外资源及热切引导,以扶助某某达成某个越级目标”。

islz 發表於 20-6-29 11:20
因為部份發表嘅人可能未讀過, 唔清楚, 自己想像出黎.或聽朋人認叻話唔使溫書, 邊度要架, 天才波, 之後又信 ...
通常EK家长都话自己仔女即使读神校/top校都不用谷,自动波,学校有自己一套教学方法,仔女自己搞掂。

iyhas 發表於 20-6-29 11:17
講來講去,
就係自己小朋友渣, 唔夠人地叻, 就話人地霸住晒offer
父母的小學學校渣, 唔夠人地讀好學校, 就 ...
大致上係同意.
不過世襲真係好唔同意. 因為有人就有比較, 有人去做老師嘅學校就一定會有教學差異.
雖然個個都有世襲分, 但有人好彩D, 有人冇咁好彩.

按"有權利就有義務"嘅原則, 世襲係應該跟叩門混在一起進行面試. 叩門唔係一定見, 世襲就一定見.
咁你咁叻斷估都應該識得將小朋友按"學校"教育理念教小朋友吧?

如果唔識, 咁最好唔比個機會識果D家長啦.

islz 發表於 20-6-29 11:20
因為部份發表嘅人可能未讀過, 唔清楚, 自己想像出黎.或聽朋人認叻話唔使溫書, 邊度要架, 天才波, 之後又信 ...

我仔讀過屋村小學,亦讀過一間算係名校,兩者唔單只課程深度闊度都有明顯分別,兩者教學及學習文化都有好大差異,例如名校會經常搞閱讀活動、書展、學校亦有專業圖書館,提供課程以外知識吸收等等,唔係只用「谷」就可以有好成績咁簡單。一般學生只要能夠投入學校教學模式及文化,學生本身亦冇自身問題,要跟上進度唔會係難事。

猴子爸 發表於 20-6-29 11:39
通常EK家长都话自己仔女即使读神校/top校都不用谷,自动波,学校有自己一套教学方法,仔女自己搞掂。  ...
係架, 真係有人信架.
日日放學冇咩功課做, 考試自動波, 唔使跟, 冇外補. 唔好講笑啦, 咁又唔見隔離阿明仔又係咁樣讀到"心水"大學學科?

其實好多人付出左唔講姐. 又或者真係谷慣, 唔覺得自己溫書果種程度叫溫書.

有人天生抗壓力高小小咪可以LAW. 有人天生運動神經好D咪做運動員LAW.
其實因材施教至係最重要.

islz 發表於 20-6-29 11:43
大致上係同意.
不過世襲真係好唔同意. 因為有人就有比較, 有人去做老師嘅學校就一定會有教學差異.
雖然個個 ...

要埋怨, 就埋怨祖父母點解會比自己讀間咁渣既小學
呢啲唔係運氣, 係命運

我有個朋友, 佢哥哥小時候係讀福馬,
佢而家小朋友當然係讀番福馬
但朋友阿媽當年因為嫌太遠, 唔再比佢讀福馬, 而家係度揼心口
所以呢啲係命運

Soundervolt 發表於 20-6-29 11:45

我仔讀過屋村小學,亦讀過一間算係名校,兩者唔單只課 ...
我小朋友讀呼吸幼稚園, 真係覺得有一樣野叫"開心谷".開心谷我會定義為有方法, 有技巧去谷. 同唔使谷, 咩都唔理, 一味玩, 係2回事.

名校係唔會理你成績, 點解如果讀過就不用重複多講啦.

islz 發表於 20-6-29 11:51
係架, 真係有人信架.
日日放學冇咩功課做, 考試自動波, 唔使跟, 冇外補. 唔好講笑啦, 咁又唔見隔離阿明仔 ...

其實考試自動波、冇外補,好多時係家長對子女教育問題多於學校,家長究竟有沒有培養子女喺學習動機、時間管理、良好閲讀習慣、注意力、自理等學習基本條件上下功夫,如果只係「裸讀」,除咗子女本身天生異品,如果唔係讀任何學校都會讀到氣咳。

BTW,我仔讀嗰間學校有「導修堂」基本上係學校可以完成功課,而且阿仔亦冇補習。

iyhas 發表於 20-6-29 11:53
要埋怨, 就埋怨祖父母點解會比自己讀間咁渣既小學
呢啲唔係運氣, 係命運
BBC有套DOCUMENTARY叫SEVEN UP! 系列
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%88%90%E9%95%BF%E7%B3%BB%E5%88%97

追蹤一班7歲小朋友 至 而家60幾歲成長如何.
結果: 大部人都係世襲左爸爸媽媽嘅思維, 其實係好難 "向上游"

就係因為咁, 世襲依類行為係盡量要備免.否則社會上下流動會變小. 引起一系列問題.

大家理據討論咪好law, 做乜又要加d反智、頭腦簡單助語詞呢,呢度係小學雜談,唔好搞到小學雞談la

islz 發表於 20-6-29 12:01
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%88%90%E9%95%BF%E7%B3%BB%E5%88%9 ...

正如您意思,直資學校都應該取消不透明嘅收生方法。

Soundervolt 發表於 20-6-29 12:01

其實考試自動波、冇外補,好多時係家長對子女教育問題 ...
同意架, 我連學習區域, 書台, 文具, 如何報置都要研究, 咁咪即係谷LAW.只不過你嘅谷比較狹義, 我嘅谷比較廣義.

唔通一返到屋企你就同佢去睇戲, 打遊戲機咁樣去破壞佢學習氣氛先叫唔谷咩.

仲有要睇標準啦, 有高有低要求.
仲有簡單一句, 公開試係統一標準. 學校有好多Cultural studies, 科學實驗, 咁睇下要考咩公開試啦. 到時就知要溫咩.

Soundervolt 發表於 20-6-29 12:06
正如您所意思,直資學校都應該取消不透明嘅收生方法。

直資學校 一向都唔會因為 兄弟姊妹, 有任何加分.
成千上萬實例, 身邊都有實例.

MrBeast 發表於 20-6-29 12:04
大家理據討論咪好law, 做乜又要加d反智、頭腦簡單助語詞呢,呢度係小學雜談,唔好搞到小學雞談la  ...
唔好意思, 我要改下D用詞. :D
因為我見依個POST, 比較多用通俗對白, 又自助餐又咩咩咩古怪謬論. 所以我以為去左街市傾野...
唔覺意用我手寫我口.

MrBeast    發表於 20-6-29 13:35

islz 發表於 20-6-29 12:11
直資學校 一向都唔會因為 兄弟姊妹, 有任何加分.
成千上萬實例, 身邊都有實例.
...

但傳統名校收唔少舊生或關連人仕,只係唔需要對外公布啫,樓上都講過某直資傳統名校收70%關連人仕,如果唔係經審計署發現,呢間學校都唔會出聲。

Soundervolt 發表於 20-6-29 12:14
但傳統名校收唔少舊生或關連人仕,只係唔需要對外公布啫,樓上都講過某直資傳統名校收70%關連人仕,如果唔 ...
世襲係係影響社會人事流動嘅.唔應該鼓勵.

如果鼓勵, 即係等於鼓勵UNIVERSAL BASIC INCOME. 最終連名校都會出傻瓜. :D

islz 發表於 20-6-29 12:09
同意架, 我連學習區域, 書台, 文具, 如何報置都要研究, 咁咪即係谷LAW.只不過你嘅谷比較狹義, 我嘅谷比較廣 ...

可否解釋我嘅「谷」有幾狹義?閣下嘅「谷」又幾廣義?

又可否分享下貴子女讀嘅名校小學點樣廣義地「谷」呢?

Soundervolt 發表於 20-6-29 12:01

其實考試自動波、冇外補,好多時係家長對子女教育問題 ...

我多口插嘴,我家人讀貴公子的小學部,以我們一般凡夫俗子的水平或眼光,真係不能話貴校唔「谷」!功課多,學業緊湊就不用多講,一般人要非常自動自覺,非常專注及要有書緣,最難忙是當年小朋友讀小二或小三時,病了入醫院住了個多星期,住院期間學校要求家長到學校取功課給他做!
我個人實在不能接受此行為,也確定此行為是「谷」,當然可能會有家長認同並欣賞學校的主動安排,不會容許小朋友有丁點兒的落後。

所以係咪「谷」,真係睇吓家長如何理解、如何配合,個小朋友是否池中物。

islz 發表於 20-6-29 12:01
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%88%90%E9%95%BF%E7%B3%BB%E5%88%9 ...

可能有野誤會咗
世襲左爸爸媽媽嘅學校,
不等如世襲左爸爸媽媽嘅思維
舉個例, 同一間學校, 我地果代以前讀社科健, 而家讀常識
以前仲有體罰, 而家不准
所以就算同一間學校, 教學方法都會有不同

iyhas 發表於 20-6-29 11:17
講來講去,
就係自己小朋友渣, 唔夠人地叻, 就話人地霸住晒offer
父母的小學學校渣, 唔夠人地讀好學校, 就 ...
維護自己嘅既得利益好正常, 不過唔該都要有返啲points. 宜家講緊世襲嗰10分, 同"自己小朋友渣, 唔夠人地叻"有咩關係?!  "人人都有父母小學果十分"? 好多小學已不復存在, 又或父母根本唔喺HK讀小學......etc. 你唔好理人地最終會揀邊間小學, 現實就係有一班小朋友先天已手握呢10分, 而另一部分人則無論後天如何努力都唔會得到(呢10分). 如果咁都叫公平, 呢個世界都應該唔會再有嘢唔公平!

21世紀啦, 仲講世襲制?! 唁知仲以為自己返咗去中世紀嘅帝王/貴族時代!

‹ 上一主題|下一主題