用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有無溫哥華陪讀家長或HOME STAY 經驗分享? ...
go

[加拿大] 請問有無溫哥華陪讀家長或HOME STAY 經驗分享? [複製鏈接]

我正計劃報讀Vancouver School Board明年2021年GRADE 8, 擔心個仔唔適應HOME STAY, 所以打算陪讀, 想了解租屋, 簽VISA, HOME STAY資料等......謝謝
   4    0    0    0

回覆 2008hkmama 的帖子

我都想知有無陪讀家長準備在今年8月份入境加拿大 ? 大家交流一下 ......因為疫情關係, 你們將會如何入境 ? 我小朋友的學簽是在 18/3 後才審批的.

ikwok 發表於 20-7-21 16:20

我都想知有無陪讀家長準備在今年8月份入境加拿大 ? 大家交流一下 ......因為疫情 ...

我係陪讀家長,但仲未過到加拿大

你們好,我想幫小朋友找Vancouver public schools 讀,預2021年入,請問如何入手?

ikwok 發表於 20-7-21 16:20

我都想知有無陪讀家長準備在今年8月份入境加拿大 ? 大家交流一下 ......因為疫情 ...
我是陪讀, 本來 20 號飛, 依家可能改期未決定.......

回覆樓主:

今次疫情真係令大家大失所望,聽聞3月18號之後批學簽的未能入境啊

NT-1 發表於 20-7-30 16:33
你們好,我想幫小朋友找Vancouver public schools 讀,預2021年入,請問如何入手? ...

NT-1 您好,我都是正計劃明年為仔仔去升讀,選擇 VSB,會搵Agent 幫手申請

harrison 發表於 20-7-30 18:47
我是陪讀, 本來 20 號飛, 依家可能改期未決定.......
harrison, 你行情有變嗎? 現在還是 20號出發 ?

ikwok 發表於 20-8-7 21:15
harrison, 你行情有變嗎? 現在還是 20號出發 ?
取消行程了......剛剛決定 defer ,吾想搏!
我是 Richmond 校區,宣佈會九月開課。之前聯絡了學校問國際生有沒有其他可行選擇,例如在境外 online或defer 。昨天學校回覆,9月不會有online,所以不可以在香港網課,可以選擇defer到下個學期入學。 老師有建議可以再等到下周看看邊境會不會有什么變化,如果還是维持現在政策的話才決定。
如果想九月入讀,需要買機票提给學校 出一個 isolation 和入讀 introduction 的證明提供給邊境。但學校提我,不確定我可否跟孩子一起入境,因為監護人也在加拿大,所以可能我會有入不到境的風險。
選擇 defer , 是因為就算入到境開到學,美加一通關, 最驚無耐又爆發,教育局話“不要求帶口罩”,當地都有示威及簽名活動,如果返一陣又停課的話,我吾想留在外地再冒呢個險... !

harrison 發表於 20-8-8 15:28
我是 Richmond 校區,宣佈會九月開課。之前聯絡了學 ...
明白, 疫情下大家都好無奈, 我是在 Burnaby 校區.你是否陪讀家長? 希望將來有機會在溫哥華見面.
不知道還有沒有 其他的溫哥華陪讀家長在此 ?

ikwok 發表於 20-8-8 17:14
明白, 疫情下大家都好無奈, 我是在 Burnaby 校區.你是否陪讀家長? 希望將來有機會在溫哥華見面.
不知道還有 ...
當然好呀......我也是陪讀!你幾時飛 ? 祝你一切順利!

Hi, 請問你哪個agent

2008hkmama 發表於 20-8-7 20:35
NT-1 您好,我都是正計劃明年為仔仔去升讀,選擇 VSB,會搵Agent 幫手申請
請問你用哪agent?

回覆樓主:

唔好意思,哩幾日比較忙,是FSSHK

harrison 發表於 20-8-8 15:28
我是 Richmond 校區,宣佈會九月開課。之前聯絡了學 ...
剛收到agent電話通知BC省取消9月開學, 未知幾時可覆課.
same Richmond校區, 但學校係無defer or online 安排?!  

CACACAROL 發表於 20-8-12 16:28
剛收到agent電話通知BC省取消9月開學, 未知幾時可覆課.
same Richmond校區, 但學校係無defer or online 安 ...
幾日前學校覆 , 無 online 可 defer 但宣布了延期開學後就吾知了
等 26/8 公佈新消息

CACACAROL 發表於 20-8-12 16:28
same Richmond校區, 但學校係無defer or online 安 ...
你孩子是 Grade 幾 ? 你陪入境 ? 幾時飛 ?

harrison 發表於 20-8-12 23:50
你孩子是 Grade 幾 ? 你陪入境 ? 幾時飛 ?

year8,10
我有陪入境的approval letter, 但學簽係18/3後,所以仍是不能入境。

harrison 發表於 20-8-12 18:25
幾日前學校覆 , 無 online 可 defer 但宣布了延期開學後就吾知了
等 26/8 公佈新消息
...

10/9開
https://www.richmond-news.com/news/students-back-in-classrooms-on-sept-10-1.24185257

我是Vancouver School Board 準備陪讀媽媽,學簽是3月18日後,我上星期send 左email 問school board 最遲幾時要到,仲未有回覆
寫左信去immigration 想攞exemption 又覆我依家exemption 只系給3月18日前的學簽
依家除左等,仲有咩可以做,真系好無助
‹ 上一主題|下一主題