用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 樂華天主教vs宣道浸信會呂明才
go

樂華天主教vs宣道浸信會呂明才 [複製鏈接]

請問對樂華天主教&宣道浸信會呂明才(46網九龍灣)有何評價? 教學及成績方面哪間較優勝?
   0    0    0    0

回覆樓主:

樂華天主教2019年只有部分升中校名

中學學位分配結果
https://lwcps.edu.hk/administration/中學學位分配結果

2018-2019應屆畢業生升中派位分配結果

本年度,87%的同學都能獲派首3個志願的中學,而更有95%的同學獲派首5個志願,部分同學甚至能考獲區外一些名校,如聖保祿中學、德望學校、保良局第一張永慶中學、賽馬會體藝中學、聖母書院、何文田官立中學等,大部份同學都獲派本區心儀的中學,如聖言中學、藍田聖保祿中學、聖傑靈女子中學、順利天主教中學、觀塘瑪利諾書院、觀塘官立中學、中華基督教會蒙民偉書院、新生命教育協會呂郭碧鳳中學、梁式芝書院、寧波第二中學、仁濟醫院羅陳楚思中學、聖若瑟英文中學等,他們都是在自行分配學位時報考心儀的中學而被成功取錄,我們看到同學取得優異的成果都欣喜萬分。家長們都讚賞老師對同學的教導和呵護。

我們盼望小六畢業生繼續努力,不要自滿,也不要氣餒,向著理想邁步向前,鵬程萬里。升上中學後,有空時歡迎你們回母校探望校長和老師,談談你們的近況,樂天的門是永遠為你們敞開的!

何潔珊校長啟

2019年7月15日

2018-2019應屆畢業生升中派位摘錄
https://lwcps.edu.hk/sites/default/files/files/2018-2019ying_jie_bi_ye_sheng_sheng_zhong_pai_wei_zhai_lu_15-7-2019.pdf

回覆 littlebabybee 的帖子

緊係浸信會呂明才啦,你唔係住46網咩?
46網排位:
1.九聖天
2.栢德/呂明才
3.佐聖天
4.基樂

其他唔數喇....

回覆樓主:

浸宣呂明才2019年升中概況如下:

Band 區外英中+區內英中+其他
B1* 16+35+0=51 (39.23%)
B2A-1C* 1+0+0=1 (0.77%)
B2* 0+9+20=29 (22.31%)
NR 0+1+26=27 (20.77%)
名單上 17+45+46=108 (83.08%)
無公布 22 (16.92%)
總數: 130人^ (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六130人(男66 女64)

學校報告
http://www.lmc.edu.hk/schinfo/schreport/schreport.html

18-19學校報告 (p.3)
http://www.lmc.edu.hk/schinfo/schreport/data/1819/18-19%20學校報告.pdf

2016-2019年度升中派位結果
http://www.lmc.edu.hk/spedata/16-19升中派位結果.pdf

PTL_L 發表於 20-6-17 15:22

緊係浸信會呂明才啦,你唔係住46網咩?

我地係48網,所以唔係咁熟46網。所以想對46網學校了解多d。語文方面,中英文邊間學校好d?

littlebabybee 發表於 20-6-17 15:48
我地係48網,所以唔係咁熟46網。所以想對46網學校了解多d。語文方面,中英文邊間學校好d?
...

46/48網升中皆屬觀塘區(KL5)
兩兆 > 聖馬太 >
聖安當 ≃ 油基顯 >【 浸宣呂明才 】>
藍循 ≃ 油基法

我會揀呂明才

Poyau 發表於 20-6-17 16:10
46/48網升中皆屬觀塘區(KL5)
兩兆 > 聖馬太 >
聖安當 ≃ 油基顯 >【 浸宣呂明才 】>

請問九聖天、聖馬太、油塘基法,大家會點排?邊間較谷及升B1較多?

sammyliu 發表於 20-6-17 16:12
我會揀呂明才

請問點解?可否給多點分析意見?感激,謝謝

Poyau 發表於 20-6-17 15:42
浸宣呂明才2019年升中概況如下:

Band 區外英中+區內英中+其他

請問樂天派位成績係咪冇呂明才咁好?

呢兩間比較,一定係呂明才

一定係。

littlebabybee 發表於 20-6-17 16:42

請問樂天派位成績係咪冇呂明才咁好?

樂天早幾年有公布升中每校人數
當年都無呂明才2019年近4成升B1%

cm204783 發表於 20-6-17 16:21
請問九聖天、聖馬太、油塘基法,大家會點排?邊間較谷及升B1較多?

兩兆 > 聖馬太 >【 九聖天 】
聖安當 ≃ 油基顯 >【 浸宣呂明才 】
藍循 ≃ 油基法 >【 佐聖天 > 柏德 】

Poyau 發表於 20-6-17 19:29

謝謝分析

Poyau 發表於 20-6-17 19:29

請問如果佐聖同九基樂,邊間升b1好啲?2間都唔係搵到太多數據!

Thanks

fifi_1126 發表於 20-6-19 01:56
請問如果佐聖同九基樂,邊間升b1好啲?2間都唔係搵到太多數據!

Thanks
兩間差不多,不過今年自行派位階段,基樂精英班好多都收左(多跨區申請),只可說是配對成功。佐聖要留意,呢6年是轉左3個校長,希望最近呢任校長可以做得長,新校長開始打造精英班,由小五開始以成績分班。

PTL_L 發表於 20-6-19 07:17
兩間差不多,不過今年自行派位階段,基樂精英班好多都收左(多跨區申請),只可說是配對成功。佐聖要留意, ...

多謝回覆!

你意思係基樂自行派位階段派到既入左精英班嗎?可唔可以講多少少?

Many thanks again!

回覆 fifi_1126 的帖子

正確,精英班派位一般都唔差。所以大部分學校會分精英班,目的是可以短時間谷靚升中%,從而吸引多啲人揀,咪又可以從中谷靚班學生,呂明才就是其中之一間,佢搬新校舍後,短時間內起46網已建立名聲。

PTL_L 發表於 20-6-19 08:52
回覆 fifi_1126 的帖子

正確,精英班派位一般都唔差。所以大部分學校會分精英班,目的是可以短時間谷靚升 ...

係!不過呂小好似19年起已經取消精英班!佐聖同九基我都偏向九基多啲,不過46好似唔多人講呢間
‹ 上一主題|下一主題