用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 路德會沙崙學校
go

路德會沙崙學校 [複製鏈接]

呢間好似無咩人講,阿囡派中左,唔知呢間學校好唔好呢,上網只搵到換左新校長努力改革中,但身邊朋友又話呢間學校學術勁淺,校風亦麻麻,請問有冇讀緊既家長可以分享下
   2    0    0    0

violet1009hk 發表於 20-6-16 02:38
呢間好似無咩人講,阿囡派中左,唔知呢間學校好唔好呢,上網只搵到換左新校長努力改革中,但身邊朋友又話呢 ...

32網,新大天太協舊大天基榮四間升中派位資訊公開,信得過。其餘幾間確實偏淺。詳細派位不公開。31網,單性別兩間無機會(和尚個間唔入得,尼姑個間就更難)。兩樽油自不需多講,現在沒2IN相信機會已經過去。循道難度都唔細。餘下當中,羅裕積應該算合適(位置亦靠近32網尼邊),並不算熱門,叩門算係機會大少少,未知已否過左面試?

violet1009hk 發表於 20-6-16 02:38
呢間好似無咩人講,阿囡派中左,唔知呢間學校好唔好呢,上網只搵到換左新校長努力改革中,但身邊朋友又話呢 ...
身邊朋友憑咩去評論人地學校呢?佢有小朋友係度讀定係教育專家?

JojoDad    發表於 21-4-9 15:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

沙崙2019年目測約1/3升B1中學

http://www.sharonlu.edu.hk/school_sp/allocation.asp

Poyau 發表於 20-6-16 08:31
沙崙2019年目測約1/3升B1中學

http://www.sharonlu.edu.hk/school_sp/allocation.asp
望住個堆校名,都算B1,然後話有約1/3升B1中學,除左笑笑唔知講乜好。

如果話約1/3升讀英文中學/英文班中學,甘就貼切啲。

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 20-6-16 09:45
望住個堆校名,都算B1,然後話有約1/3升B1中學,除左笑笑唔知講乜好。

英中唔等於band one
有校名有pie chart, 除非有證據顯示呢度嘅100%並非全部畢業生數字,否則幾多人升去邊間校都應該夠清楚

今年沙崙是否需要擺乙1?如果對學校無認識,當初揀嘅原因係咩呢

Charlotte_mom 發表於 20-6-16 10:00
有校名有pie chart, 除非有證據顯示呢度嘅100%並非全部畢業生數字,否則幾多人升去邊 ...

32網得8間學校揀,其中有四間大熱,乙一只能四間選其一,保守起見乙二只能放餘下四間比較好一點既學校,所以揀咗沙崙,中埋

violet1009hk 發表於 20-6-16 10:29
32網得8間學校揀,其中有四間大熱,乙一只能四間選其一,保守起見乙二只能放餘下四間比較好一點既學校,所 ...

你乙二中沙崙,好好彩啊,去年乙一也有人唔入。沙崙個升中pie chart大約估到多少人入邊間學校,在油尖旺區多間名小學競爭下(升中是計埋31網的),算是很好的二線小學了。近年有些家長唔想子女壓力大,會主動選沙崙,當中不少是奧運站屋苑的中產家長。沙崙是開心學校,功課測考著重鼓勵性,校長努力搵資源讓學生有不同體驗。其實我覺得比樓上提議你去叩的羅裕積好

Charlotte_mom 發表於 20-6-16 10:00
有校名有pie chart, 除非有證據顯示呢度嘅100%並非全部畢業生數字,否則幾多人升去邊 ...
正如樓上所講,乙二中。個人不相信沙侖需要乙一(舊年見到幾個POST有回復話需要乙一)。8間,有四間需要乙一已經好出奇,就算排第五,理論上講係有可能,實際上沒。

不過,沙侖的B1率唔高,如果在沙侖考到B1,甘不如入塘官仲好,至少有8個聯係位(三間官立),到時入QES機會都大少少啊。

QES,過左這村沒那店。但願N年后依然有尼個名……

medicine 發表於 20-6-16 09:45

不幸言中
沙崙2019年升中不如圖表所示
2019年校務報告無小六人數
不過去年有EDB外評有小六人數
小六原來有125人多過圖表推算94人

B1* 23 (18.40%)
B2A-1C* 9 (7.20%)
B2* 37 (29.60%)
NR 25 (20.00%)
名單上 94^ (75.20%)
無公布 31 (24.80%)
總數: 125人^^ (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據圖表最少1人百分比推算
^^ 據校外評核報告

校外評核報告2019年4月 (p.1)
http://www.sharonlu.edu.hk/ESR%20Report_2019.4.pdf

升中派位

2018-19年度升中結果摘要

medicine    發表於 20-6-16 18:36

沙崙2019年校務報告無小六人數
不過咁啱有EDB外評 報告有人數
小六原來125人多過圖表推算94人
見10樓 升中情況不如圖表所示

Poyau 發表於 20-6-16 15:45
沙崙2019年校務報告無小六人數
不過咁啱有EDB外評 報告有人數
小六原來125人多過圖表推算94人

值得俾個讚你!

medicine 發表於 20-6-16 18:37
值得俾個讚你!

多謝 其實要多謝你提出疑問

Poyau 發表於 20-6-16 19:43
多謝 其實要多謝你提出疑問
我自己純粹出於直覺。KL1就18間小學,個幾間熱門都有超過1/3的B1率。那麽誰會少於1/3尼?結合坊間家長的傳聞,就無論如何也不相信32的沙侖會超過1/3.另外,簡單對比一下個幅圖,真B1校無論如何也占不到120度(除非加埋B1C-2A)。另外對於不詳盡列明校名人數的所謂報表,個人係傾向懷疑(語言藝術見得太多)。

經常見到你發佈各校的數據,背後亦花了唔少時間,值得尊敬!

Will you try other schools then?

回覆 medicine 的帖子

好認同 !

omoinoyukue 發表於 20-6-19 12:49
Will you try other schools then?

會呀,但叩門暫時都未有一間成功,好灰心呀

你地打算叩邊間?

violet1009hk 發表於 20-6-20 20:14
會呀,但叩門暫時都未有一間成功,好灰心呀
Hope you successfully get offer soon.
其實要看你小朋友讀書模式是怎樣及你對他有甚麼期望. 如果一心想他升中Band 1, 這學校可能不太適合. 但如果想小朋友找到自己興趣又各科平均不教快, 這所學校未必太差.

回覆 Poyau 的帖子

我用 excel 做左個 overlay,  個 Chart 應該有 99 人

‹ 上一主題|下一主題