用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 vs 舊油天
go

優才 vs 舊油天 [複製鏈接]

雖然油舊天未final result, 但想早少少作準備. 優才高小離家遠, 一東一西, 車程約1小時15分鐘; 亦有個細既跟尾. 麻煩各位指點迷津,感激 🙏🏻
   2    0    0    0

回覆樓主:

有细就先考慮舊油天, 而且GT高小車程遠。

舊油

多謝大家的意見呀!好多人話呢個世代有龍揀龍, 請問係咪舊油天比龍更好呀?

回覆 Littledim 的帖子

每個家庭考慮的因素都不同,我個女係KTS同優才,我地選擇咗優才,因為真係想一條龍,唔想再煩升中。另外,如果係你呢個case,我都會選油天,因為唔想細嘅煩多一次升小。

Littledim 發表於 20-6-15 16:09
多謝大家的意見呀!好多人話呢個世代有龍揀龍, 請問係咪舊油天比龍更好呀? ...

主要是將軍澳校舍來回交通時間長。

Littledim 發表於 20-6-15 16:09
多謝大家的意見呀!好多人話呢個世代有龍揀龍, 請問係咪舊油天比龍更好呀? ...

舊油天2019年47%升B1中學

https://www.ymtcps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1564&mode=published&nocache1569225348&lang=zh

十分多謝你們真摯嘅分享啊🙏🏻
如果唔考慮細嘅, 是否仍是舊油天較優? 我認為每個小朋友都有他/她自己的路, 唔想因為有細的而影響到大嘅決擇啊

如果唔考慮細嘅而屋企又配合到接送嘅,我會選優才。

我有無細的
如果理念合適,小朋友又啱讀,都會揀優才
我唔會為細佬妹影響哥姐的教育需要

我都係有龍揀龍,少了升中的pressure,真係可以較輕鬆,愉快學習

Littledim 發表於 20-6-15 17:02
如果唔考慮細嘅, 是否仍是舊油天較優? 我認為每個小朋友都有 ...

如果细嘅, 冇大的甘醒, 就要靠哥哥/姊姊加分入一間好津小, 都吾可以單一考慮大嘅, 细嘅到時再算。

另每天來回要花上 2×75min 車程, 都算長車程

如果唔需要考慮細的,我會揀優才!

Littledim 發表於 20-6-15 17:02
如果唔考慮細嘅, 是否仍是舊油天較優? 我認為每個小朋友都有 ...

問問自己, 要小朋友係優才讀12年係咪OK?

入咗龍校, 唔好以為小六升中時可以咁易就轉得走
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

其實考到GT, 小朋友學術底都唔差,只要向舊油爬到頭50%,都好大機會入到b1°
如果係仔,油尖旺區升b1係有利°  慳到既搭車時間,都夠晒做功課啦。。。

真的真的多謝大家熱心的分享呀!! ! 你哋既意見俾我更多嘅思考角度 🙏🏻  我大的係仔, 細女.
優才一條龍的確好吸引,資源多, 奈何路程遙遠係我concern, 因為我冇諗住搬, 即使搬都限於九龍西 (近家中長老), 而舊油天的升中又係未知數 (唔肯定小朋友黎緊發展), 所以很頭痛的決定.
剛剛去了舊油天二面, 唔知結果如何, 可能冇就唔使諗啦 😅

回覆樓主:

優才, 有課後活動/資優班, 㑹遲少許放學, 如果住得遠, 交通接送/時間都有問題, 就算正選考慮優才, 交通一定要考慮清楚, 一讀就12年, 而且高小好少校車線。

回覆 assado 的帖子

請問你小朋友讀優才嗎? 可否分享下好與壞呀? 謝謝

回覆樓主:

各方便都滿意, 唯一不足係小學校車線唔多, 另中學中文科再加强就好了。

多謝大家的回應啊!
坦白講, 之前take 優才時係諗住初小時跳船.... 但我先生問我一句如果舊油天你跳唔跳船呢? 我即刻茫然了.....
‹ 上一主題|下一主題