用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問Wellington School好唔好
go

[英國] 請問Wellington School好唔好 [複製鏈接]

如題
   4    0    0    0

Del

hehehaha2017 發表於 20-6-15 08:30

之前, , 報SIXTH FORM

麥明詩嗰間係Wellington College, 不是Wellington School

elysemama 發表於 20-6-15 08:57
麥明詩嗰間係Wellington College, 不是Wellington School
你岩 我已取消留言。攪錯此兩間

呢個係我之前嘅口覆:我仔去年喺依間學校讀咗一年,感覺老師和同學都好友善,讀得好開心亦尋回自信。
我諗要睇下你哋嘅要求係咩啦,我當時搵學校搵得好匆忙,所以選擇唔多,但好慶幸有呢間學校收。當時去,根本冇咩選擇,網上亦冇咩學校嘅評價,只抱住入學先,唔對路就再搵另一間。我當時個仔喺香港讀到好謝,個人又冇咩信心,佢亦唔適合香港嘅教育制度,外國嘅教育比較自由、自主,亦好鼓勵學生,呢一點學校俾到我仔,所以我囝仔話我知一切都好好,亦對學校好有歸屬感。老師亦與學生溝通得好好,寄宿學生亦做到互相照顧。
間學校排名唔高,ranking只大概100左右,原因係亞洲學生唔多,如果家長希望學校催谷那一類就未必啱,因為學校比較自由、自主學習,但學生有問題亦可隨時找老師。
其實每間學校總有精英,學校去年亦有幾個寄宿生入了英國top 3名校,亦有些回港升讀大學。
我仔其實唔想轉校,但的確學校離機場比較遠,佢話每次返香港都好辛苦,搭三個几鐘去機場,等几粒鐘之後又搭十几個鐘飛機,所以今年就轉咗學校,佢話順便挑戰自己。
希望以上幫到你哋!

unknown 發表於 20-6-15 21:47
呢個係我之前嘅口覆:我仔去年喺依間學校讀咗一年,感覺老師和同學都好友善,讀得好開心亦尋回自信。
我諗 ...

Over 3 小時車程?不是監護人車去機場?

如果Term break學校會有車安排,都要接近3小時,其他Mid term break就一係搭National Express,一定超過三小時!又如果唔介意錢,可經監護人或自己租的士,一定少過三個鐘,冇記錯大概2小時40分鐘,大概$2XXX港幣一程。

unknown 發表於 20-6-16 09:37
如果Term break學校會有車安排,都要接近3小時,其他Mid term break就一係搭National Express,一定超過三小 ...

請問我可pm 你?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

我諗 ...

Thx

unknown 發表於 20-6-16 09:37
如果Term break學校會有車安排,都要接近3小時,其他Mid term break就一係搭National Express,一定超過三小 ...

我可以pm你嗎?

我諗 ...

可以pm你嗎?

我諗 ...
Wellington 算好方便, 有D在Scotland/Wales回港更辛苦, 要轉機

可以PM我

我諗 ...

唔好意思,請問講緊 wellington. school

是啊, Wellington school

我諗 ...

請問在那裏可找到學校ranking?

LuLuciaMa 發表於 20-7-2 23:53
請問在那裏可找到學校ranking?

Wellington School
DfE 2019 A level APS Rank #443

https://www.compare-school-performance.service.gov.uk/schools-by-type?step=default&table=schools&region=all-england&for=16to18&basedon=A+level+performance&show=All+students&orderby=ks5.0.TALLPPE_ALEV_1618&orderdir=asc&page=9

回覆 unknown 的帖子

咁請問寄宿情況好嗎? 我見佢寄宿比例咁低下好多都係香港人小朋友學唔到英文,會安排不是亞洲人一間房嗎?

我諗 ...

Wellington School ranking 應該冇100左右

maomaochoi 發表於 21-12-5 00:47
Wellington School ranking 應該冇100左右

Sorry,我仔幾年前入去ranking係100名(私立寄宿學校)依家幾多冇留意

‹ 上一主題|下一主題