用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真小學暨幼稚園
樓主: H_O_P_E
go

崇真小學暨幼稚園   [複製鏈接]

H_O_P_E 發表於 20-6-29 11:37
留7成小學學位給崇幼生,幼稚園有學卷,升到小學要俾五千幾,好多家長會等到大抽獎之後放棄學位,所以我覺 ...
五千幾, 出面找個NET補一粒鐘都幾舊

H_O_P_E 發表於 20-6-29 11:41
不過大家要留意,住得偏遠嘅校車會好早就上車。
請問有無上車時間表?

am621 發表於 20-6-29 12:00
五千幾, 出面找個NET補一粒鐘都幾舊

其實係架

am621 發表於 20-6-29 12:01
請問有無上車時間表?

年年唔同架

am621 發表於 20-6-29 11:59
學校位置的確有啲難搞, 自己搾車都唔多掂, 但語境係一流, 又未到真正國際, 進可攻退可受, 學術可自己谷,  ...
如果近地鐵站或者火車站到可以好快,係石硤尾站落車8分鐘左右返到學校,我個區以前試過要一小時左右,快過校車20-35分鐘,中學還可以自己返學,但小學起碼頭幾年要大人帶,香港老師普通話有啲係半途出家,如果英普都計,咁5千幾係唔算貴。校車路線在學校網站內有,如果無改,個價錢係以經包晒星期六同一般長假期返興趣班的車費,即是你放期日上興趣班,返又比咁,唔返再係比咁多。

太子警察會附近有條長樓梯行上去,其實都方便喎。(如果肯行樓梯嘅話)

回覆樓主:

同意崇小老師有愛心。對家長而言壓力亦相對細d,功課不算多, 很多活動自由參加,亦不會小朋友考80分都收老師電話。

ja616 發表於 20-6-30 06:43
同意崇小老師有愛心。對家長而言壓力亦相對細d,功課不算多, 很多活動自由參加,亦不會小朋友考80分都收老 ...
好多人唔鐘意的原因! 可悲的香港!

H_O_P_E 發表於 20-6-29 18:40
太子警察會附近有條長樓梯行上去,其實都方便喎。(如果肯行樓梯嘅話)
...

行返學兩邊都有難度,石硤尾長命斜,太子長命梯,但可當做運動對健康幾好,行一二個月就會習慣。

H_O_P_E 發表於 20-6-29 11:37
留7成小學學位給崇幼生,幼稚園有學卷,升到小學要俾五千幾,好多家長會等到大抽獎之後放棄學位,所以我覺 ...

咁我想問崇幼ACK升小考直私結果好嗎?係咪點都要外補?

同埋想問ACK升崇小唔會覺得辛苦?會否比國際班吃力?

我聽完崇幼個簡介會,心儀ACK,都好鐘意間學校,但上網又勁多負評,又話行政混亂,真係咁差?

wongtw 發表於 20-6-30 13:24
行返學兩邊都有難度,石硤尾長命斜,太子長命梯,但可當做運動對健康幾好,行一二個月就會習慣。
...

晨運身心健康

junnieip 發表於 20-6-27 01:28
7成崇小學位留比崇幼生,所以校外生得返3成。
根本唔係7成留俾自己生,佢哋真係左揀右揀,所以大部分同學都落選!同時,校政亂亂亂,家長們都有「意見」!校長亦太高傲!!!
利申:崇幼畢業生

Poyau    發表於 20-7-6 06:57

V_CHENG 發表於 20-7-4 19:57
根本唔係7成留俾自己生,佢哋真係左揀右揀,所以大部分同學都落選!同時,校政亂亂亂,家長們都有「意見」 ...

請問崇小就讀嗎?

am621 發表於 20-7-5 02:53
請問崇小就讀嗎?

No

i_love_leibb 發表於 20-7-4 18:00
咁我想問崇幼ACK升小考直私結果好嗎?係咪點都要外補?

同埋想問ACK升崇小唔會覺得辛苦?會否比國際班吃 ...

我唔知道全部學生呀,但眼見考到好勁嘅又有,考唔到嘅又有,好睇小朋友本身。
我唔覺得升崇小會吃力,因為由細到大都聽慣英文普通話,無適應問題,咁當然要考到好成績,要考到好中學必然要付出

回覆樓主:

好多人都話行政混亂,我都覺得有尼個問題,你哋諗吓幼稚園咁多學生,上午班、下午班,上午班有啲學生參加興趣班,有啲無,下午班又係一樣,有啲星期六都返,有啲唔返,每日都可以參加興趣班,參加一三五又得,二四六又得,無論你返乜都有校車坐,你話,會唔會亂?
不過咁,上到小學,佢哋自己醒咗,知道自己放學有冇興趣班,又知道應該上邊架校車,所以升小學就會好好多。

V_CHENG 發表於 20-7-4 19:57
根本唔係7成留俾自己生,佢哋真係左揀右揀,所以大部分同學都落選!同時,校政亂亂亂,家長們都有「意見」 ...

想知亂成點? 但見到學校咁多資源又好吸引....即係你身邊好多同事都落選?我仲諗住有7成都好好

i_love_leibb 發表於 20-7-6 00:06
想知亂成點? 但見到學校咁多資源又好吸引....即係你身邊好多同事都落選?我仲諗住有7成都好好 ...

我都係咁諗,其實佢真係好多活動!以為佢有7成升小,但當時我哋認識嘅,真係無乜人有OFFER!

我小朋友喺崇幼畢業, 我識既都有不少人考到崇小, 或者Waiting call番入去讀~ 我自己小朋友都有考到!
我認識既崇幼既老師好有愛心, 我同d老師都有聯絡, 就算我小朋友畢左業, 老師都會問候佢。

到我細果個宜家讀緊崇幼ACK, 今年Covid-19呢段時間, 學校每日都有Google class, 重要每個月送大大袋物資比小朋友, 入面有好多教材, 手工, 食物...令到小朋友就算無得番學都可以喺屋企自學!

我超級推介崇真, 因為真係硬件軟件都好好!

當然行政一定會有D亂, 因為每級有咁多人, 興趣班又多...家長又各有所求, 所以一定會有好多唔同意見。

i_love_leibb 發表於 20-7-6 00:06
想知亂成點? 但見到學校咁多資源又好吸引....即係你身邊好多同事都落選?我仲諗住有7成都好好 ...

行政同教學係兩樣嘢來,行政混亂基本上影響唔到教學,只係有的文件上處理方法唔理想,又或者你經常要報興趣班,就會發覺間中有少問題發生,其實對一間包括長假和暑假全年無休,還要處理街外人的行政部來講,算是可接受。
‹ 上一主題|下一主題