用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 vsa offer
樓主: thinkthinksin
go

[小學] vsa offer [複製鏈接]

Coop 發表於 20-6-14 12:11
回覆 thinkthinksin 的帖子

Yes $60k for 留位,兩文三語

你哋d同學仔多唔多有offer呀?

Coop 發表於 20-6-14 15:31
回覆 meimeimandy 的帖子

如果Harrow會搬屋

咁考慮課程中意邊款
VSA比較似bilingual school, 中文應該較多機會學習到

我覺得 VSA 文化同local school 分別不大⋯⋯

莫失莫忘 發表於 20-6-14 04:35
好少聽到有sibling都係waitlist,不過今年係難考

你小朋友係唔係今年考?我小朋友都係今年考,我哋間分校我識嘅全部都係waiting包括我自己

jojochan95 發表於 20-6-14 17:12
我覺得 VSA 文化同local school 分別不大⋯⋯

我都覺得係。可能呢個反而係一個賣點。

小小海豚 發表於 20-6-14 18:03
我都覺得係。可能呢個反而係一個賣點。

可能真係賣點。
VSA學費不太貴, 有繁中,IB成績不錯, 因今年之後多了人說不想入local school,但local 家長一時又未必接受到IS西化的culture,VSA正適合。

小小海豚 發表於 20-6-14 18:02
你小朋友係唔係今年考?我小朋友都係今年考,我哋間分校我識嘅全部都係waiting包括我自己
...

我哋今年考,我都係識嗰啲個個waiting, 得一個內地人有offer! 其實係咪因為今年停課又只得zoom interview, 突登等過埋K3先比多啲offer, 多啲時間觀察啲小朋友(我諗咋)

thinkthinksin 發表於 20-6-14 18:21
我哋今年考,我都係識嗰啲個個waiting, 得一個內地人有offer! 其實係咪因為今年停課又只得zoom interview, ...

希望好似你咁諗啦。保守估計我間campus 起碼4份3人係waiting..... 唔知多唔多人唔等,今年就走....

jojochan95 發表於 20-6-14 17:12

你自己體驗?

但係我聴聞某d分校的step up class差唔多個個有offer, 可能集中係step up度

我果班暫時知道4個有offer,其中一個silbing

Coop 發表於 20-6-14 18:38

但係我聴聞某d分校的step up class差唔多個個有offer, 可能集中係step up度 ...

咁又係,step up class d 嘢教得深啲

...
My boy applied 3 Is this year and only got one offer, the rest both are on waitlist. Probably this year is more difficult than the last years

...

莫失莫忘 發表於 20-6-15 00:42
我小朋友係k2但無報vsa ,但我知道好幾個相熟既小朋友都有offer. 海怡我都識兩個小朋友有offer. 之前我有 ...

其實waiting list最後有offer嘅機會大唔大呢。我見上年我哋學校收咗31個,即係1/3機會入左右。

thinkthinksin 發表於 20-6-14 16:11
VSA中文會好啲。同埋Harrow 係咪要寄宿?

Harrow係Y6以上先有得寄宿,但你可以選擇day school,好似我哋唔捨得個囡就打算繼續day school先,到佢大d可能中學最後2年先考慮比佢試下寄宿
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆 小寶貝兒 的帖子

你覺得哈羅點?可以分享下用家意見嗎?

Coop 發表於 20-6-15 09:35
回覆 小寶貝兒 的帖子

你覺得哈羅點?可以分享下用家意見嗎?

我哋都係剛轉去2個月,分享少少我睇到既野
我囡y4, 轉過去時剛開始每日都有差唔多3小時既zoom課堂(之前及低年班應該有,但頻率冇咁高),每日幾份功課,可以keep住真係學到野,d功課有d都唔易做的。
老師都好好,因為驚我囡唔適應,特別係第一次zoom之後請幾位女同學留底陪我囡傾下計,於是佢好快就認識到新朋友,亦好快就投入到課堂。
到而家正式返學3星期,每日我囡都係好開心咁放學,暫時未有功課,囡話係學校做晒。
至於之前擔心既其他同學好有錢,家長會唔會難相處之類,暫時仲未發覺,可能因為我哋坐校車,除左去交表同interview之外我就再冇入過學校啦
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

聽落Harrow 好好(emoji) 有愛心(emoji)聽說維小其實好多功課。Harrow 師生比率如何?

thinkthinksin 發表於 20-6-13 22:27
大仔讀緊,但細仔waiting list! 身邊Victoria 啲同學仔多數都waiting list, 今年難咗咁多嘅?
...

試吓寫信比個vsa校長
‹ 上一主題|下一主題