用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 入讀特殊學校
go

入讀特殊學校 [複製鏈接]

入讀特殊學校

Re: 入讀特殊學校

如果讀的是身體弱能學校,應該沒有大問題。因為身體弱能學校會收正常智力的學生,所用的書本及課程和普通小學分別不大。不過因為要同時兼顧大小肌發展,要時間做物理治療同職業治療等,可能會教得慢少少。

如果只是兩年,程度應該相差不遠,到小朋友轉回普通學校後,再請補習老師追一追﹗
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

東醫生建議小朋友入特殊學校時,父母總會有好多掙扎︰入左去會唔會出唔返主流? 會唔會掙慢小朋友的學習進度,更有好大因素係家人是否接受到小朋友入讀特殊學校。

你表弟入的是哪一類特殊學校? 由於emb晌主流推動梗共融校園,好多時會將輕度/自閉傾向的學生入埋主流學校去學習,但現在主流有冇足夠配套去協助哩類學生? 而個別學校又是否理解咩叫特殊需要?會唔會接納小朋友都係要關注的地方。有時小朋友IQ正常,但其他方面,如社交及情緒未能適應主流的話,都會令小朋友出現好多問題,至少返學唔會開心,咁學唔到野係一件事,得到唔好的學習經驗又係另一件事啊~~~

我都曾經遇過特殊需要學生入讀特殊學校多年(因自閉影響社交&情緒),待情緒處理理想之後,學校/EMB都RECOMMEND佢讀返主流,而家仲名列前茅呢~~

當然每小朋友的情況都唔一樣,醫生建議表弟入特殊的主因又係咩呢?要清楚理解去選擇啊!

小朋友是可愛的!

如醫生建議兩年後檢討小朋友的適應,作為家長記得到時也要主動向學校提出.
‹ 上一主題|下一主題