用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網愛德定31網油尖旺?
go

40網愛德定31網油尖旺? [複製鏈接]

男仔讀緊40網愛德,考級20內,有長天做聯系中學都算有保障。諗緊係咪轉去油尖旺31、32網更好?有更多好嘅中學?請大家指教!
   3    0    0    0

建議要轉就要轉去啲更好嘅學校+校網/搏更好嘅,DPS、喇沙。唔嫌棄遠嘅,沙田同灣仔某幾間都可以試。可以畀得起學費,插啲直屬/龍校。

愛德唔出人數,但佢有寫英中 57%(大約 68 人 out of 120),假設佢個表已經係全部英中,冇隱瞞,假設 10 人入啲非 Band 1 嘅,咁都有接近 50% 入 Band 1。咁要插班嘅話,就一定要搵一間入 Band 1% 好過愛德。

你區內可以好過愛德嘅就旅小同荔天(兩間 ~50%)。其他區分嘅話,兩大天同兩油都係同愛德差唔多 level,我覺得就冇咁必要轉,始終愛德升中唔係差而且又有聯繫。DPS 升中就唔出人數唔出校名,但頭 10 名男仔係「直入」DBS,而且九龍城升中男女皆好。喇沙就更加唔洗講。

沙田兩呂、培基,灣仔 SJC、兩軒都可以試。兩呂兩軒有聯繫,區分靚,培基雖然間聯繫中學唔係 Band 1,19 年冇出數據,但 18 年都有 60% 入 Band 1。

試左,收左,再上黎 VS 都未遲。唔好覺得啲學校「太勁」就唔試,唔到最後冇人知會收邊個,考左出 offer 再諗。

好多謝你嘅分析(emoji)

1998Ruby1998 發表於 20-6-12 19:44
建議要轉就要轉去啲更好嘅學校+校網/搏更好嘅,DPS、喇沙。唔嫌棄遠嘅,沙田同灣仔某幾間都可以試。可以畀 ...

培基2019年出咗數據 過半升B1中學

B1* 63 (50.40%)
B2A-1C* 14 (11.20%)
B2* 24 (19.20%)
NR 1 (0.80%)
英中: 102 (81.60%)
其他: 23 (18.40%)
總數: 125人 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

http://www.pooikei.edu.hk/CustomPage/49/小六升中派位分析.pdf

請問灣仔聖雅各同愛德應該點揀好?

1998Ruby1998 發表於 20-6-12 19:44
建議要轉就要轉去啲更好嘅學校+校網/搏更好嘅,DPS、喇沙。唔嫌棄遠嘅,沙田同灣仔某幾間都可以試。可以畀 ...

樓主果間小學,級20內,學術夠考到以上你提及過既學校?    妳有聽聞過嗎?

回覆 hkmm888 的帖子

有計劃去考插班嘅,相信都一定有裝備過。
唔試唔知得唔得,得咪開心慶祝,唔得咪繼續讀愛德,nothing to lose。唔一定要有前人例子先去考。同升中一樣,唔一定要有前人讀過先可以報自行,有信心咪去馬,唔報唔知考唔考到。
‹ 上一主題|下一主題