用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢後補
樓主: kiulo
go

禮賢後補 [複製鏈接]

heanxin 發表於 20-8-11 15:51
請問大家全校注册日是否已完成?後補名單是否已沒希望(emoji)(emoji)
我上星期三打過去校務處問,話已經滿額暫時唔會call waiting了。但之後仲有冇機會再call就唔肯定喇。

因為一班37人都應該超收了,還有一埋人未註冊。

hkhk002 發表於 20-8-13 09:54
因為一班37人都應該超收了,還有一埋人未註冊。

超收與否點定?
你如何知仲有人未註册?

另一個post 有人打去問話已無學位淨。

另外, 2019/20 全校得552人, 18班, 平均30人一班。

你去睇班相數吓人數都知無37人一班咁多。

回覆 elmobeebee 的帖子

分班時問了班主任,37人。同埋對比之前31人一班,現在37人咁仲唔係超額達標?

hkhk002 發表於 20-8-13 16:51

分班時問了班主任,37人。同埋對比之前31人一班,現在37人咁仲唔係超額達標?

超額達標係咩意思?

以往都有人去到開學前退學, 一班最後未見多過34人。

我大仔幾年前佢嗰班分班名單上有36位小朋友, 1/9返學當日係33位同學。

你小朋友註冊咗讀禮賢, 有唔滿意/疑問可以打俾校長傾。

事實現在係37人,咁如果無人退又會回到34人?只是說現在有37人就去找校長理論?
咁校長年中要應酬你都幾唔得閒

hkhk002 發表於 20-8-14 12:51

事實現在係37人,咁如果無人退又會回到34人?只是說現在有37人就去找校長理論?

善意溝通, 係雙方。

其中一方係敵意, 就唔係善意。

如你不斷強調超收, 已假設超過應收人數。但究竟一班可以收幾多人, 你唔清楚。

你話校長“應酬”家長, 你貶低咗佢嘅人格。

我係一個善意家長。你係公開論壇用“超收”呢類字眼, 好明顯你有誤解地方。所以建議你向校方了解清楚。

小一分班公佈咗, 3班分別係35、36、35人。

2014-15 p1, 當時我仔班p1開學係有38人呢,我都唔知學校quota set幾多,但嗰年小一就好似專登派佐個好好有經驗既老師做班主任。
不過之後每年走幾個(我地都走佐),應該到今年畢業就不足三十人了

係人都知收滿學生之後一定會回落。

原來討論區不能說每班收生人數,早說那我就不會犯規
。「超收」這是負面詞?你開間學校或補習社
超收來看看,我就覺超收係正面。當人說超收就是對學校不滿,咁似某些政府說實話就標籤人
是反政府?你都很配合國情
。太多你這種善意人(自我審查及幫人審查),
怪不得討論區越來越小討論

‹ 上一主題|下一主題