用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中大藥劑不再指定有考Chem才可申請嗎?
go

中大藥劑不再指定有考Chem才可申請嗎? [複製鏈接]

以往寫明要有Chem的

點解今年冇?

對我而言,仲震撼過入engg唔洗m2
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]
   3    0    0    0
我是護書簿

losoco 發表於 20-6-12 16:35
以往寫明要有Chem的

點解今年冇?

往年唔知。CU今年真係無要求chem 。

HKU依然有要求chem。

以前肯定有過
因為我睇番自己15/16年儲低的file係有的

中大對選修科的要求大概可5級
1 required
2 one of (即係幾科之中必要有其中一科)
3 preferred (即係冇話一定要,但有就好D咁啦)
4 有寫明weighting大過 1或heavier
5 冇提過該科

現在Chem由1跌到落5,可謂斷崖式下跌

一心想入中大的同學,可以不用選Chem了,因為就算醫科或藥劑都唔一定要Chem的

渣重Bio,到時入唔到中大medic,便改投理大physio
我是護書簿

losoco 發表於 20-6-12 20:45
以前肯定有過
因為我睇番自己15/16年儲低的file係有的

polyu physio畀weighting 10給phy 和bio. 無bio可擁抱phy. 2者都有當然更好。#3要求

讀chem可考盧polyu radiography. weighting 10要求phy, chem, bio。#3要求

要求electives最高, 相信是cityu vet. 必修chem和bio. #1要求x2

回覆樓主:

無chem ,讀藥劑,一定死!

Mikeyuen 發表於 20-6-23 11:50
無chem ,讀藥劑,一定死!

請問藥劑前景好吾好?

JJDBB 發表於 20-7-2 03:04
請問藥劑前景好吾好?

以前, 我上司(佢係藥廠做, 係有牌藥劑師) 洗腦式不斷同我哋講 "唔好景".

以我洗腦式聽佢呻, 佢不斷呻話香港同外國唔同, 佢話外國係"醫藥分家" (即是醫生同藥劑師分開, 醫生唔可以執藥俾病人食); 但佢話香港唔係, 醫生可以執埋藥俾病人食 (即是依家週街成行成市私家診所運作模式)

佢話香港藥劑師職位最主要係1) 醫院藥房執藥; 2)萬0/屈神/藥房類似 Sales 售買註冊 Poison 藥; 3) 藥廠; 4) 藥廠物流公司.

P.S. 純個人意見, 聽我舊上司吹水講, 最多藥劑師職位提供係 2). DSE要求咁高分入讀藥劑而出路係 2), 咁前景好似唔夠專業及唔係咁好景

JJDBB 發表於 20-7-2 03:04
請問藥劑前景好吾好?

一定唔好,市場上無需求,上網看香港已有4仟多個已註册的人。

小時了了 發表於 20-7-2 13:23
以前, 我上司(佢係藥廠做, 係有牌藥劑師) 洗腦式不斷同我哋講 "唔好景".

以我洗腦式聽佢呻, 佢不斷呻話香 ...

我都有個表弟澳洲讀完返香港揾吾到合適又返澳洲。

Mikeyuen 發表於 20-7-2 16:09
一定唔好,市場上無需求,上網看香港已有4仟多個已註册的人。

明白
‹ 上一主題|下一主題