用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 太古小學VS北角衛理(兩間叩門中)
樓主: happy804
go

太古小學VS北角衛理(兩間叩門中) [複製鏈接]

Winniexb 發表於 20-6-13 21:02

可能大家對band 1 學校定義唔同,事實近呢幾年太古越做越 ...

話時話,邊個俾份咁既學校組別名單你?

簡直信者失救

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-14 10:34
劉永生,衞理,金文泰都當B1,咁比例一定高。計埋呢D,北衞北官滬江可能去到60%-70%添。

第一句已經講了大家對band1學校定義不同,從來都沒有一個official的banding list, 真正的band 1學校list 就是在每個家長心裡,在這點斟酌亦冇意思,我亦因這灰色地帶,特意詳列學校分類,好讓大家自行調節。

再者,由頭到尾我都冇話太古派位特別突出,我只說他是進步中。

向來好少在這裡留言,今次只是睇唔過眼學校呢幾年花咁多努力,成績
亦有目共睹,心血來潮多加了兩咀,講的已經講多左,此留言後亦唔會作出其他回應。

Winniexb 發表於 20-6-14 22:47
第一句已經講了大家對band1學校定義不同,從來都沒有一個official的banding list, 真正的band 1學校list  ...
如果你仲未認知自己份“寶貴”既學校名單既問題所在,只能祝福你。
相信不少學校既教職員都係用心教學,唔單止係太古一間如此。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 20-6-13 16:03
太古多年前為14網四寶
脱寶後升B1%曾經突破4成
但係近兩屆升B1%從高位回落

吓?我真唔知道多年前係14網四寶。

小學無分banding, 中學先有分,我有沒有理解錯?

happy804 發表於 20-6-16 20:07
吓?我真唔知道多年前係14網四寶。

現在太古水平從跨區升中可見
‹ 上一主題|下一主題