用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2頭女仔九龍城區有什麼學校選擇?
樓主: kkyyho
go

Band 2頭女仔九龍城區有什麼學校選擇? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-6-16 15:01
聖家爸爸回來了?

不經不覺已經畢業了.....

opclk99 發表於 20-7-5 18:52
以下只係在下意见,大部分家長只focus升好學校,
忽略中四選科非常重要,
自已小朋友咩程度其实自已最清楚 ...

除咗程度(完全同意起碼中游以上先有得揀),仲要睇埋高中選科係自由揀,還是套餐揀......

opclk99 發表於 20-7-5 19:15
回覆 suki.ywk 的帖子

以下可能唔arm聽,有乜得罪唔好见怪....

唔會唔啱聽 我樂見用家意見。
不過我係見令千金 唔係精英班 都入到心儀大學科目 可見書院佢仍有佢既實力,而老師教到嘔血 都明 基本上有津小學直屬既B1  中學 好多時都會出現 質素參差既情況 始終中學部有一定既數量比小學。 你睇協恩當初斷纜就知道。
但中學有成 6年時間 要打造要追學生程度又唔係冇時間既。 當然唔排除家
長發功出外進補咁啦。  一切其實好睇小朋友自己6年既造化。

opclk99 發表於 20-7-5 18:52
以下只係在下意见,大部分家長只focus升好學校,
忽略中四選科非常重要,
自已小朋友咩程度其实自已最清楚 ...

多謝你意見

opclk99 發表於 20-6-15 13:03
好多次货lor.. 我個女今年依樹畢業。聽老師吹近6年dse英文科3仔以上成绩97~100%,好似好勁,嚇鬼死人。
...

想問下聖家書院 入本地大學 學位 率

macrossc 發表於 20-7-7 20:20
想問下聖家書院 入本地大學 學位 率

聖家2019年成績/畢業生出路如下:

文憑試
中文5+/4+/2+ 16% 62% 100%
英文5+/4+/2+ 23% 81% 100%
數學5+/4+/2+ 12% 63% 99%
通識5+/4+/2+ 27% 74% 100%
主科5+/4+/2+ 19.5% 70% 99.75%
3322: 86.8% (92/106?)

畢業生出路
本地全日制學位 68%
本地全日制副學位 23%
職訓/持續教育 1%
重讀 1%
海外 3%
就業 2%
其他 2%
總數: 100%

School Report 2019 (p.37 p.4)
https://www.hfcc.edu.hk/2019/asr/pdf/asr_201617_web.pdf

opclk99    發表於 20-7-12 00:21

opclk99 發表於 20-7-8 00:17
回覆 macrossc 的帖子

Sorry, 我冇Figure,王家爸爸,hkpapa852等幾位元老大神應該幫到您

‹ 上一主題|下一主題