用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網叩門
樓主: ~~Pongki~~
go

11網叩門   [複製鏈接]

~~Pongki~~ 發表於 20-6-14 15:49
英二竟然000都有得見?
不過我失敗左
冇2nd in

英二有second in 咩?

Chf1983 發表於 20-6-14 16:04
英二有second in 咩?

上星期五有人收到call啦
要2nd in

~~Pongki~~ 發表於 20-6-14 16:01
但有人話李陞相對教得淺
上左英皇讀得辛苦

李陞似16網愛官(皇仁聯繫位)
升中有優勢 但要外補以銜接

Chf1983 發表於 20-6-14 15:15
好少人講英一,呢間學校其實係咪成績怎樣,谷唔係谷,其實係咪男仔升中會有着數,易入英皇書院?
...

英一有部分升EMI為主中學資料
假設B1中學佔一半 升B1約3成^

^ (本區58%+他區18%)÷2 x EMI 80%

2018-2019年度-學校報告(包括課後學習及支援計劃報告、姊妹學校交流計劃報告、運用閱讀津貼報告)
https://www.kcobaps1.edu.hk/sites/default/files/files/2018-2019_year_rep.pdf

在升中派位方面,2018-19年度,升中派位成績令人滿意,超過80%的畢業生可升讀開辦英文班的中學。派往學校包括:英皇書院、皇仁書院、聖保羅男女中學、聖保羅書院、香港華仁書院、英華女學校、聖士提反女子中學、聖嘉勒女書院、聖類斯中學等。 

升中派位結果
https://www.kcobaps1.edu.hk/tc/latest_new/升中派位結果

Poyau 發表於 20-6-14 17:20

謝謝提供資料,學校冇公布實際數字,始終只能估計,請問有沒有人知道英一着重英語?還是大部份學生都要外補?因為學校強調自己有八成英中,咁如果英文底唔好咁又好難升上去喎

以我理解,中西區emi 學校全部都係band 1A-B , 所以淨計本區已經最少有58%*80%,即46%。以學校列出有6間他區emi 學校(應該有最少5間是 band 1)應該是學生實際數目 (全校一級得50人,8成升emi,18%他區即最多7人),如果我咁推斷,升band 1應該有60%升band 1。

回覆 Fannis 的帖子

跑寶 如果 1 1 1,跨區1 1 0係優先的所以,應該有啲困難~~~

同埋佢有寶幼大軍

tummypooh 發表於 20-6-15 00:12
回覆 Fannis 的帖子

跑寶 如果 1 1 1,跨區1 1 0係優先的所以,應該有啲困難~~~

我就係寶幼一員呀(emoji)
當日十個有九個係同學仔

回覆 ~~Pongki~~ 的帖子

咁應該好好多~~~~入到去應該不少同學仔~

我唔係寶幼 又唔係110/111 即係冇望?!
嗚嗚嗚

Chf1983 發表於 20-6-14 22:14
以我理解,中西區emi 學校全部都係band 1A-B , 所以淨計本區已經最少有58%*80%,即46%。以學校列出有6間他 ...

中西區其中一間多人入既EMI,咪就係只有B2A水平囉。

英一B1比例近8年從未超過45%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-15 08:22
中西區其中一間多人入既EMI,咪就係只有B2A水平囉。

英一B1比例近8年從未超過45%

是哪一間?

呢個表只計入到有開英文班既中學既學生分佈比例,但呢班人實際佔全級幾多呢?

又一個圖表+語言偽術
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Chf1983 發表於 20-6-14 22:14
以我理解,中西區emi 學校全部都係band 1A-B , 所以淨計本區已經最少有58%*80%,即46%。以學校列出有6間他 ...

自己諗諗,區內最強既津小Peter仔近年也只有不夠50%學生入到真正達B1水平既中學,英X又會叻得去邊?

hkpapa852 發表於 20-6-15 08:39
呢個表只計入到有開英文班既中學既學生分佈比例,但呢班人實際佔全級幾多呢?

又一個圖表+語言偽術

學校講明超過八成入emi, 淨係本區有58%,所以淨係計in 58%最少都有46%(58%*0.8)。所以我真係想知你講本區有邊一間emi唔係Band one學校是那一間,我驚我嘅資料錯,求指教

Chf1983 發表於 20-6-15 09:43
學校講明超過八成入emi, 淨係本區有58%,所以淨係計in 58%最少都有46%(58%*0.8)。所以我真係想知你講本 ...
幾年前,還未認真考証B1中學水平時,英X係好大方咁公開晒派位詳情俾人知。當時連埋個堆『未達B1水平既EMI』,曾高見58.5%

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464

不過之後一直回落。剛巧係重新核實中學水平後,英X再無公佈升中派位詳情,只係改用統計偽術顯示

當年高見58.5%既派位,按照新評定既中學水平,入讀B1中學率馬上大跌~10%,得番48.8%。

其實年份亦相應低咗8%-12%........

hkpapa852 發表於 20-6-15 13:52
幾年前,還未認真考証B1中學水平時,英X係好大方咁公開晒派位詳情俾人知。當時連埋個堆『未達B1水平既EMI』 ...

不得不讚你詳細分析,原來閣下早在15年已分析各區學校,以你覌察該校有什麼可取之處?

Chf1983 發表於 20-6-15 15:42
不得不讚你詳細分析,原來閣下早在15年已分析各區學校,以你覌察該校有什麼可取之處?
...

坦白說,個人認為英一成績應該一直在下跌,沒有甚麼特別之處。
要升中保障,我寧願選李陞。

hkpapa852 發表於 20-6-15 15:56
...

般咸道官立小學vs李陞邊個好呢

hkpapa852 發表於 20-6-15 15:56
...

Agree
兩間英皇
一定係揀二校
‹ 上一主題|下一主題