用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教vs玫瑰崗vs寶血
go

高主教vs玫瑰崗vs寶血 [複製鏈接]

男仔好動,邊間好呢?
   0    0    0    0

tmon 發表於 20-6-12 00:29
男仔好動,邊間好呢?

男仔,高主教。玫瑰崗升中成績平平。高主教近乎男校,男仔應該開心D,仲有自己中學部~~~

回覆樓主:

高主教有書院直屬位 攻守兼備

回覆樓主:

玫瑰崗升中可參考以下分享

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3825009

回覆樓主:

寶血2019年升中較玫瑰崗佳

B1 26 (36.6%)
B2A-1C 7 (9.86%)
B2/NR 38 (53.52%)
總數: 71人 (100.00%)

http://www.preciousbloodhv.edu.hk/tc/school.php?id=51

2017/2019 年度小六學生升讀中學名稱及人數一覽表

學校名稱 人數
聖保祿中學 4 (B1)
皇仁書院 1 (B1)
香港華仁書院 2 (B1)
張祝珊英文中學 1 (B1)
庇理羅士女子中學 1 (B1)
聖公會鄧肇堅中學 8 (B1)
嘉諾撒聖方濟各書院 1 (B1)
高主教書院  2 (B1)
聖馬可中學  1  (B1)
港島民生書院 1 (B1)
聖士提反書院 1 (B1)
嘉諾撒書院 1 (B1)
香港真光中學 2 (B1)
香港真光書院 1 (B2)
香港鄧鏡波書院 11 (B2)
中華基金中學 6 (B2A-1C)
賽馬會體藝中學  1 (B2A-1C)
顯理中學  3 (B2)
何東中學  11 (B2)
漢華中學  4 (NR)
東華三院李潤田紀念中學 1 (NR)
聖公會梁季彜中學 1 (NR)
寶血女子中學 1 (NR)
嶺南中學 1 (NR)
鄧肇堅維多利亞官立中學 4 (B2)
六年級學生共 71人

回覆 tmon 的帖子

正路選擇係高記~~

mcl203 發表於 20-6-12 00:33
男仔,高主教。玫瑰崗升中成績平平。高主教近乎男校,男仔應該開心D,仲有自己中學部~~~
...

高主教 better

回覆 tmon 的帖子

高主教唔啱好動的男仔,私校一般學生多,一班大約40-41人,最少都38人。試想像,當中一班只有10個內的女仔,但有30個左右男仔,學校會希望學生斯文曳,太好動係唔可以,到時又會出現錯配問題。
我認識的高記仔,大多斯文曳,如太好動,好多已轉校到國際、退學等。

PTL_L 發表於 20-6-12 17:36
回覆 tmon 的帖子

高主教唔啱好動的男仔,私校一般學生多,一班大約40-41人,最少都38人。試想像,當中一 ...

但寳血的小朋友是否都係斯文及乖呢?
我都有諗高主教一班40人真係好多

tmon 發表於 20-6-12 17:56

但寳血的小朋友是否都係斯文及乖呢?
你take 高主教offer,你就要接受,所以私校的運作都是如此,所以要考慮清楚,否則一路讀一路鬧,係冇意思。
至於寶血內裡係點,我唔太清楚,但肯定係,起津小排頭位容易過起私小排頭位。
‹ 上一主題|下一主題