用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 陸慶濤
go

KTS vs 陸慶濤 [複製鏈接]

女兒性格害羞,希望能培養其表達自信及較少抄寫功課。

KTS 較近屋企,英文語境較佳,但無直屬中學。

陸慶濤有直屬英中,升中有保障,但無校車到達,交通不便。

請問哪間學校較合適?

1    0    1    0

近d啦
KTS

sure KTS

回覆樓主:

羅氏基金係band 1c左右,你願意女女止步於此?定還是想更上一層樓?
兩間都谷,不過陸慶濤更傳統,如果想表現自信同少抄寫,咁我會建議你揀kts

咁請問KTS同高主教,大家會點選擇?

男仔,住九龍

cywc 發表於 20-6-11 13:42
女兒性格害羞,希望能培養其表達自信及較少抄寫功課。

KTS 較近屋企,英文語境較佳,但無直屬中學。

谷得既梗係KTS, 學術好, 校網好, , 校舍又大又靚, 老師有愛心, 出路有無限既可能
LHT 地理位置麻麻, 隔涉, 谷到盡好大機會係升上羅氏基金中學

回覆樓主:

Vote for Kts!

回覆樓主:

可能好多人會揀 KTS, 不過你想培養小朋友自信, 少抄寫, 陸慶濤會較適合你小朋友。

assado 發表於 20-6-11 19:09
可能好多人會揀 KTS, 不過你想培養小朋友自信, 少抄寫, 陸慶濤會較適合你小朋友。
...

可否分享為何陸慶濤較能培養自信和少抄寫?謝謝。

一定係KTS

回覆 Bi1015 的帖子

積極進取的 會揀KTS,
加上住九龍區,
高主教唔值得我過海

回覆樓主:

陸慶濤無呈分 一條龍升羅氏基金
羅氏基金2019年主科成績下跌

中文3+ 66.3%
英文3+ 88.8%
數學2+ 100%
通識2+ 98.9%
3322: ≥54.0% → B2A (50-70%)

中文4+ 25%
英文4+ 38%
數學4+ 72%
通識4+ 46%
主科4+ 45% → B1C (45-60%)

HKDSE Result 2019
http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1086&Itemid=533&lang=zh

回覆樓主:

KTS 升中成績亮麗
2019年73%升B1同17%升B2A-1C
即係有9成升羅氏基金同級或更佳

2019年派位結果
https://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

B1 114 (73.08%)
SPCC 8 LSC 7 HYS 6 DGS 4 DBS 4
MCS 4 SPCC 3 MSS 3 YWC 5 SPC 4
上智 4 九華 2 英皇 2 YWGS 2 GHS 3
SSC 4 迦密 6 華英 5 旅港 4 銀禧 5
黃笏南 6 福建 7 顏寶鈴 3 皇仁 1
BPS 1 SSGC 1 曾肇添 1 伊中 1
林裘謀 1 培僑 1 優才 1 港同 1
德雅 1 王少清 1 循道 1 SJC 1

B2A-1C 27 (17.31%)
李國寶 13 培基 5 王錦輝 4
羅氏基金 2 SMC 1 體藝 1 瑪神 1

B2 8 (5.13%)
基崇 3 德信 2 創知 1 真道 1 陳瑞祺 1

NR 7 (4.49%)
KTS 4 深培 1 林大輝 1 蘇浙 1

總數: 156人 (100.00%)

assado 發表於 20-6-11 19:09
...

KTS唔鼓勵抄寫喎。一向少抄寫功課,小一作句唔使改正,詞語或默書改正都只抄三次或五次。仲未計中英默書全學段各三次還不計入成績表。
自信教育更不在話下

認真問: 點解覺得成績好的學校就培育唔到自信及多抄寫? (唔係針對樓主)

回覆樓主:

回應都是以升中成績去考慮, 忽略了小朋友學習特質去考慮小學。
如小朋友有能力接受挑戰, KTS 會好。
反之, 一條龍就較合適, 小朋友可以有時間學習。

Vote for KTS

我諗唔想太大壓力就陸慶濤一條龍開開心心升羅氏..但KTS 就要出去公海再玩過...但相對KTS 應該成績各方面都勝過陸...

千祈唔好揀KTS,我仔讀過兩年,老師完全冇愛心,教育刻板,只注重背誦,缺乏創意思維,傳統教學,只能遵從老師指示,不能發表,亦不接受新意見,官僚主義極強的一間古老學校,已轉校兩年多。當年大抽獎抽中農圃道官中,掙扎了很久,讀邊間好呢?最後因為覺得KTS係自己考入嘅,就揀咗KTS, 當然後悔啦, 不過因為已經轉學,而家仔仔同家長都開心晒。

jason1978 發表於 20-6-12 09:15
KTS唔鼓勵抄寫喎。一向少抄寫功課,小一作句唔使改正,詞語或默書改正都只抄三次或五次。仲未計中英默書全 ...

呢間學校中文科成日要寫字貼喎,寫好多的。
‹ 上一主題|下一主題