用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正公佈2019 DSE 成績
go

培正公佈2019 DSE 成績   [複製鏈接]

九龍城 香港培正中學(PCMS)

2019年文憑試 (校刊 p.42)
中文5+/3+/2+ 35.5% 89.0% 99.4%
英文5+/3+/2+ 34.3% 98.3% 100%
數學5+/3+/2+ 47.7% 95.9% 100%
通識5+/3+/2+ 36.6% 98.8% 100%
主科5+/3+/2+ 38.5% 95.5% 99.85%
3322: ≥87.3%

畢業生出路 (校刊 p.42)
港大 36
中大 31
科大 17
理大 13
城大 13
浸大 6
嶺大 2
教大 2
公大 2
本地大學 122 (70.93%)
其他 9 (5.23%)
海外升學 23 (13.37%)
學位課程 154 (89.53%)
副學士/高級文憑/基礎課程/其他 18
總數: 172人 (100.00%)

三大 84 (48.84%)
八大 120 (69.77%)
學位課程 154 (89.53%)

培正校刊第54卷第一期 (318MB)
ftp://210.176.23.187/School%20Journal/54_1_31MAR2020/Journal54_1.pdf

Poyau    發表於 20-6-10 16:17
   22    0    0    0

回覆樓主:

多謝資訊。英文5 +點解好似差咗咁多?

瑪麗瑪麗 發表於 20-6-10 16:09
九龍城 香港培正中學(PCMS)

2019年文憑試 (校刊 p.42)

升中版前輩教路

引用YmOra的發帖:
這裏可以睇番之前嘅DSE年份成績,但要選擇該年度嘅"第一期"檔案。

參考資料:
ftp://210.176.23.187/School%20Journal

kimlam953 發表於 20-6-10 17:33
升中版前輩教路

引用YmOra的發帖:

睇左2018...原來好一般...band 1B都有啲站唔穩...今年就應該有band 1a-b (有錯請更正)難怪hkpapa 話培正成績好飄忽

kimlam953 發表於 20-6-10 17:38
睇左2018...原來好一般...band 1B都有啲站唔穩...今年就應該有band 1a-b (有錯請更正)難怪hkpapa 話培正 ...

18年的確比較差,19年應該屬於正常水平。之前16年就超水平發揮。
b1a 應該沒有問題

中學學術水平評級細化分類(個人意見):

B1A
整體/主科平均4+比例(所有主科均需>=50%+):>=75%

以及整體/主科平均5+比例(所有主科均需>=全港平均):>=35%
3322率:>=80%
人均4+: 4.95或以上
人均5+: 2.35或以上【*整體/主科4+ 和5+,以及3322率 均要同時達到以上要求】

回覆樓主

係,不過有嗰句講嗰句,由幼稚園升上去有咁嘅成績已好好!Band 1a無問題

李大人 發表於 20-6-10 18:38
差過沙呂,荃官,林護,培正主科5加平均只有38.5%

培正收自己小學唔少band 2, 小學前列同學也會外闖流失,又少外來精英加入,可以有這樣的成績已經非常好。培正的畢業生絕對係幼稚園開始,15年教出來的親生仔

有無聖家,謝謝

十分鐘 發表於 20-6-10 18:49
有無聖家,謝謝

聖家2019年成績/畢業生出路如下:

文憑試
中文5+/4+/2+ 16% 62% 100%
英文5+/4+/2+ 23% 81% 100%
數學5+/4+/2+ 12% 63% 99%
通識5+/4+/2+ 27% 74% 100%
主科5+/4+/2+ 19.5% 70% 99.75%
3322: 86.8% (92/106?)

畢業生出路
本地全日制學位 68%
本地全日制副學位 23%
職訓/持續教育 1%
重讀 1%
海外 3%
就業 2%
其他 2%
總數: 100%

School Report 2019 (p.37 p.4)
https://www.hfcc.edu.hk/2019/asr/pdf/asr_201617_web.pdf

回覆 Poyau 的帖子

咁睇其實聖家成績都唔係咁亮麗....
請問是否只在B1b~c

培正升中前 20 名都會走,自行又用曬收自己人,唯一靠外來 Band 1 就係嗰 19 個非保留位,同甲部 2 個位,能夠有 Band 1B 呢個位算係咁。

荃官、沙呂、林護呢啲都係聯繫,公海位多啲。荃官仲係自行必定係成績行先。直屬如 MCS、LS,自行階段報名嘅學生唔 1A 都 1B 成績,可以補充返要走嘅 top 小學部生。

九龍塘陳太 發表於 20-6-10 21:38

其實都算唔錯

培正成績好的是否都是女仔?

DSE 英文是否相對比band1a-b 的英中差呢?

九龍塘陳太 發表於 20-6-10 21:38

聖家成績顯示要加強拔尖
主科5+ 19.5% → B1C (15-25%)
主科4+ 70% → B1B (60-75%)

Poyau 發表於 20-6-10 19:38
聖家2019年成績如下:

文憑試

謝謝你

Poyau    發表於 20-6-11 02:01

1998Ruby1998 發表於 20-6-10 22:03
培正升中前 20 名都會走,自行又用曬收自己人,唯一靠外來 Band 1 就係嗰 19 個非保留位,同甲部 2 個位, ...

培正DSE成績看來很好,應該有b1a或b1a-b, 但頭20 個人會走,數目都吾少喎,其實他們會轉去邊d學校?最頭嗰幾個學生當然是更上一層樓,去有名b1a學校,但是例如頭10-20 嗰d學生,好有興趣知他們又會去轉去邊d學校?  無理由轉去比培正差不多的學校,但比培中好的學校又似乎不是太多,再者,比培中好的中學似乎又不會收級10 -20

storymum 發表於 20-6-11 02:55
培正DSE成績看來很好,應該有b1a或b1a-b, 但頭20 個人會走,數目都吾少喎,其實他們會轉去邊d學校?最頭嗰 ...

比較少用家分享實際升中人數,17 年 2 DG、2 SPCC、1 MCS、3 YWG、1 HY、1 MSS、1 QC、4 LSC、 2 SJC、1 華英、1 林護。呢度只係用家認得嘅校服,應該仲有其他。呢啲學校除非係體音特異功能,否則成績都冇 Band 1A 都 1B。當然,級 20 內,都可能有人留低鍾情培正,但要入呢啲學校,校內排名都應該唔會低。

按 8 班計算,假設一班 30 人,考頭 20 名即係頭 10% 內,換算就即係 100 人考頭 8 名,有條件搵更好嘅學校。其他直屬就算中學部穩守 1A/B,總有人會考慮外闖。list 裡面嘅學校都幾乎粒粒巨星,成績相對穩定過培中,值得去讀。又或者間中學俾到佢嘅課外活動資源更多。
至於收唔收級 10-20,要睇埋間學校質素同埋人數,培正頭 20 名都已經係 top 10%,級 10-20 都係叻仔叻女。三私一直派位業績超過 20 個入 Band 1A,佢哋個 top 20 肯定係有價值的。衰啲講句,寶校級一未必好過呢啲靚靚小學嘅級 20。

瑪麗瑪麗 發表於 20-6-10 18:47
係,不過有嗰句講嗰句,由幼稚園升上去有咁嘅成績已好好!Band 1a無問題

係九龍區能夠長期維持係B1A水平(以DSE成績計)既中學其實唔多,只有:
DGS,MCS,St Mary,QES,LSC,保一

其餘不少坊間所謂既B1A名校,水平都只係徘徊係B1A/B之間

QES其實亦只係近3/4年回復B1A水平
St Mary成績近年亦開始下跌
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題