用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一定要 extroverts 先適合讀 IB?
樓主: melobi12
go

[其他] 一定要 extroverts 先適合讀 IB? [複製鏈接]

964000 發表於 20-6-10 20:09
Introvert 不用擔心,亞洲小朋友相對外國人是比較introvert, 但在IS已經好D,我女小時候也很怕醜,幸好自細 ...
謝謝分享,我而家都係咁諗,先睇下有咩offer,再跟按感覺去揀。

melobi12 發表於 20-6-10 10:10
偶然喺本地小一選校版見到家長話觀察型小朋友唔適合讀 IB (講緊CKY),話會讀得好辛苦、要轉校、去返傳統小 ...

見到你個post就諗起我仔
佢係觀察型,遺傳爸爸,所以爸爸好了解同體諒佢
佢N班讀有8班嘅幼稚園,讀咗一年都未講到完整句子,老師又好少叫佢答問題,好似俾人遺忘咁
由K1開始佢都讀非常小班嘅學校,全校上下都識哂嗰啲,老師評價佢開朗活潑,社交活躍,我都打咗個突⋯
我仔從未讀過IB學校,不過小班教學幫到佢克服緊張情緒,我就好肯定。
身邊有朋友嘅觀察型小孩讀ESF, 佢話教得幾好,小朋友返屋企好多嘢講,俾人感覺有自信。
所以我覺得curriculum 唔係最重要,搵一間師生間關係親密嘅學校會更幫到小朋友

mandy_ng207 發表於 20-6-11 10:59
見到你個post就諗起我仔
佢係觀察型,遺傳爸爸,所以爸爸好了解同體諒佢
佢N班讀有8班嘅幼稚園,讀咗一年 ...
謝謝你,上次我問要報幾多間小學你都俾左鼓勵我!
我女唔單止係觀察型,仲有social anxiety 嘅傾向,所以我先咁擔心。不過而家揾therapist跟進緊,自己都勤於幫佢做brave practice。

有時小班都唔一定有用,我女返unaccompanied playgroup 時都小班,極小班,但老師處理分法唔對,我女每日返學都話唔開心(陰公嗰時未夠3歲,我有時真係好自責點解要佢咁細個返學)。

後嚟偶然揾到而家間K,我一去school tour 就覺得「係佢喇」,幸運地下午班唔popular,我女返左半年學基本上得12個以內同學仔(2個老師),而且學校真係非常、非常nurturing,我女日日返學都好開心,偏偏喺佢有少少進展時開始停課。而家出面情況好啲,我都開始俾佢去一啲佢肯去嘅興趣班(好少數),希望暑假幫佢一把,然後8月開學希望又再進步啲。

感覺上佢呢啲情況係 小班 + 對嘅老師 都好重要,亦成日令我好擔心 RC 呢啲超大學校勁多學生對佢好大壓力。但細學得一班嗰啲自然收嘅人數又少,相對入到機會又低啲。

我女都係introvert,讀IB冇問題,見老師有話可以多d答問題or問問題。但group presentation 分都高。考大學亦提自己如何overcome introvert .所以我覺得性格不太大問題。反而上去如果好理科人,咁到時轉a level 真係著數d

melobi12 發表於 20-6-11 12:29
謝謝你,上次我問要報幾多間小學你都俾左鼓勵我!
我女唔單止係觀察型,仲有social anxiety 嘅傾向,所以我 ...

今年停晒課,對幼兒很好大影響,這是學語言和social的黃金期。
我女小時都好怕醜,搭lift比陌生人望一眼都喊爆,去birthday party見到多人,到party完先warm up完,playgroup來了一位新assistant又喊足全場。

所以我覺得揀IS是對了,幸運地playgroup(1.5歲)巳遇到 非常好又有經驗的老師,真的可以把她改變,又教埋我點處理,我女主動很多,所有和「學校」有關的東西都是美好的,很有安全感,老師還替我們訓練分離,到番nursery 也在同一間上,一天都沒喊過,番nursery有幾個好朋友,日日傾偈大家語言進步很快,之後interview學校也很順利,她三四歲in完學校巳說得出自己喜歡那間學校和老師,結果證實小朋友的感覺很準確,現在的學校她很喜歡,她當時説不喜歡(但我幾喜歡)的現看來真的不大適合。
長大了情況會慢慢改變,到時再決定甚麼學校,不用太快定型,現在nurturing 的學校又遇到有經驗的老師已經很好,慢慢會見到分別,我女那兩年時間都脱胎換骨了,所以誰說幼教不重要?反而學術真的不用太緊張,我女K2才認字和寫字沒有影響,所以我覺得如果太早太注重學術,可能會相對忽略個性發展(不是訓練到守規矩唔出聲就夠)。

後話:到小朋友長大了,你會發現只是nuturing又唔夠,有些小朋友會take advantage, 你又會想老師有番D要求,所以做父母真的很大學問。

Introvert / Extrovert 不是問題。 如果說不少老師自己都係 Introvert,你同意嗎?
Presentation 老師一定會俾每個學生個人時間,唔洗爭 - 因為老師要評分。Good listener,good communicator (communication 係"雙向"的),上堂唔遊魂,有好奇心,有紀律,有自我推動力,對讀 IB 更加重要。其實愈高班係會愈少 group project - 因為老師要評分。學生做 group project 態度都會由個個爭住話事到個個要求分工要平均 。。。

964000 發表於 20-6-15 08:46

今年停晒課,對幼兒很好大影響,這是學語言和social的黃金期 ...
我好認同呀,幼稚園階段對小朋友成長真係非常非常重要,遇到好老師好緊要。

停課半年,我最唔開心最擔心係個女失去左一段黃金時間同好老師、其他小朋友面對面o既相處

幼稚園我都完全唔擔心學術o既嘢,之後學習長路漫漫。我睇過我女K1 個activities calendar,佢地係安排用K1成年時間慢慢教下 A-Z o既寫法 (用沙、凌空寫,唔係用紙筆) 同拼音,我覺得並無不妥。反而係我工人姐姐接受唔到我女咩都唔識,默默地用咭紙自製左啲字母咭o係屋企教我女A-Z...

揀學校方面,我諗我到時都會問一問個女意見,始終入去interview o個個係佢唔係我,可能佢有其他感受係我地大人有所忽略。

請問可以分享下咩係「只是nuturing又唔夠,有些小朋友會take advantage」呢? 會唔會係指大個少少時,適當o既disciplinary actions 都係要有呢?
‹ 上一主題|下一主題