用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問中學男生黑鞋是否必須綁鞋帶?
樓主: 小余
go

請問中學男生黑鞋是否必須綁鞋帶? [複製鏈接]

如果學校無規定,小朋友鍾意個鞋款,我唔抗拒魔術貼。

但千祈唔好為就佢,怕麻煩而揀魔術貼。綁鞋帶係基本技能,有心學,一定識。

YmOra 發表於 20-6-10 11:26
咁好OK喎!女孩子都有唔駛綁帶嘅扣勾式皮鞋,男孩子都應該有D唔綁帶嘅鞋嘛!又型又好看。
...
一早趕著出門,仔幫鞋帶霸住門口位,搞好耐,真係好想一腳踢佢出去

b3410 發表於 20-6-10 11:40
一早趕著出門,仔幫鞋帶霸住門口位,搞好耐,真係好想一腳踢佢出去

聽jm分享,其實好多男仔對綁帶皮鞋返到屋企時係唔會鬆繩除鞋,一直keep到第二朝快著快出門,有見及此,jm把新鞋新繩子的"結頭"位置噴少少水再用熱風筒吹幹,結頭位會軟化後成形,之後就無咁易鬆開,咁返學就唔駛成日要綁啦!

b3410    發表於 20-6-10 16:43

MrBeast 發表於 20-6-10 09:04
呢樣野同自理能力手眼協調有關,影響深遠,唔止b5b bi 咁簡單。慈母多敗兒,唔識揸快子就用叉乎? ...

我唔係慈母,但我個細粒仔,對腳只有34~35, 返學黑鞋綁帶冇我仔size, 6年班開學只好買貼貼鞋。星期一開學仲啱著, 佢應該9月上中學仲著到

佢有2對出街綁帶波鞋。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-6-10 12:19
我唔係慈母,但我個細粒仔,對腳只有34~35, 返學黑鞋綁帶冇我仔size, 6年班開學只好買貼貼鞋。星期一開學 ...

點會無呀,我仔三年級開始都係著綁帶鞋,而家六年級都係著34號咋,幾年以來一樣買到鞋

唔好聽Dr Kong的阿姐點啦,佢地自己無出之嘛,就話小學生唔應該著綁帶鞋

LeeCC 發表於 20-6-10 12:44
點會無呀,我仔三年級開始都係著綁帶鞋,而家六年級都係著34號咋,幾年以來一樣買到鞋

唔好聽Dr Kong的阿 ...

臨開學先買咁啱冇,佢又唔介意著魔術貼咪算囉。

我回應樓上,唔著綁帶鞋唔等於唔識綁鞋帶或代表係"慈母".
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

bobbob 發表於 20-6-10 10:50
未必係慈母多敗兒,好似我個五遲兒童,學乜都遲過人,真係教咗19幾次都學唔識,唔通赤腳咩?你都話個個人有 ...

我大個件K2已經識,你會覺得佢叻嗎?直頭勁,點知初中還要成日甩,激死我。細嘅小學才識,但不會甩,有一次在街上,家姐甩,我叫弟弟幫佢綁鞋帶,行過比人望,之後家姐就綁兩個結。

JJDBB 發表於 20-6-10 12:57
我大個件K2已經識,你會覺得佢叻嗎?直頭勁,點知初中還要成日甩,激死我。細嘅小學才識,但不會甩,有一 ...

我阿細都係細細個就識,但我唔會覺得佢叻,剩係呢D無聊嘢叻有鬼用咩!如果呈分考自理,佢就掃低晒啦。唉!

little_yolky 發表於 20-6-10 15:11
我阿細都係細細個就識,但我唔會覺得佢叻,剩係呢D無聊嘢叻有鬼用咩!如果呈分考自理,佢就掃低晒啦。唉! ...

我又吾覺無聊,我覺得基本自理能力係必須,除非真是教吾到,反而讀書到幾時都是次要。

JJDBB 發表於 20-6-10 15:15
我又吾覺無聊,我覺得基本自理能力係必須,除非真是教吾到,反而讀書到幾時都是次要。
...

呈分啦!讀書啦!哎呀!

bobbob 發表於 20-6-10 10:50
未必係慈母多敗兒,好似我個五遲兒童,學乜都遲過人,真係教咗19幾次都學唔識,唔通赤腳咩?你都話個個人有 ...
咁無問題ar, 總之唔好做成依賴就得。如我之前所說,呢d能力影響深遠,dgjs 小一考掛衫,唔通想收乖乖女咩

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-6-10 11:06
有時小孩子係無興趣學就係無興趣學,有jm試過用這方法勾起孩子的學習動機,結果好快學識綁鞋帶。

參考 ...
唔係無興趣學,係fine motor skills差,力有不逮。教佢食飯教咗n年(常人應該想像唔到),近年終於好少少唔會食到成枱都係。
佢而家都識綁鞋帶,不過綁得慢同好易甩,所以返學鞋唔會買綁帶,但平日著嘅波鞋係。

醒目開學勳章

JJDBB 發表於 20-6-10 12:57
我大個件K2已經識,你會覺得佢叻嗎?直頭勁,點知初中還要成日甩,激死我。細嘅小學才識,但不會甩,有一 ...
k2識叻呀

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-6-10 21:31
咁無問題ar, 總之唔好做成依賴就得。如我之前所說,呢d能力影響深遠,dgjs 小一考掛衫,唔通想收乖乖女咩 ...
深遠都無計,唯有學多人幾年囉

bobbob 發表於 20-6-11 00:03
唔係無興趣學,係fine motor skills差,力有不逮。教佢食飯教咗n年(常人應該想像唔到),近年終於好少少唔 ...

系架,阿媽要好忍得

我個系學識左綁鞋帶,三年級開始著綁帶鞋,但都係成日甩,一個星期有三四日放學我要佢系學校門口再綁才離開,這情況持續到五年級可能一個星期一日,到六年級只是間中要再綁

阿媽肯堅持,唔催佢,佢慢慢學習,持續訓練,就會學到

bobbob 發表於 20-6-11 00:03
唔係無興趣學,係fine motor skills差,力有不逮。教佢食飯教咗n年(常人應該想像唔到),近年終於好少少唔 ...

明白加油呀!

MrBeast 發表於 20-6-10 21:31
咁無問題ar, 總之唔好做成依賴就得。如我之前所說,呢d能力影響深遠,dgjs 小一考掛衫,唔通想收乖乖女咩 ...

我相信dgjs考小一唔止考掛衫咁簡單。唔駛出動阿細,連阿大幼稚園時都可以表演番茄炒蛋考官睇都仲得。阿細直頭可以整個簡單早餐set出嚟。咁又點呢?咪又係明知要呈分仲玩咗大半日手機囉!嬲到我呢!連阿大都無端端俾C6鬧埋。

little_yolky 發表於 20-6-11 13:20
我相信dgjs考小一唔止考掛衫咁簡單。唔駛出動阿細,連阿大幼稚園時都可以表演番茄炒蛋考官睇都仲得。阿細 ...
of course 只是其中一樣,只是想帶出大小肌手眼協調對學習有直接和間接影響

回覆 小余 的帖子

讀中學你仲買魔術貼,你仔返學後就怨你,佢仲唔畀同學笑咩,我仔一升中學就叫我買綁帶鞋

小余 發表於 20-6-9 15:55
魔術貼又得唔得?

我地學校唔比穿魔術貼,就係要佢地成長,唔准再做bb。綁繩時打多个咭,好少甩。
‹ 上一主題|下一主題