用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPC vs KC 聖家
樓主: Tikatika
go

SPC vs KC 聖家 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

princesscupcake 發表於 20-6-9 23:29
未讀過聖保祿幼稚園的就好想入 SPC,其實大部份家長抽到 BAND 1 津嘅都選擇吾直升。
...
唔一定放SPC 嘅家長多數係因為DG/SPCC/神津女校

如果我話有人25分聖家,但千方百計入SPK/SPN,又點解?
就係一早唔打算讀聖家啦!
恐龍家

回覆樓主:

SPK 用家對學校比外人了解更多,有些家長唔鍾意或吾認同聖保祿嗰種風格/學習模式,另有些人考慮其他因素決定吾直升,所以好多揸住聖保祿offer都走出去抽㗎,只有校網好差的先會一心直升唔去抽~

princesscupcake 發表於 20-6-10 09:15
吾少 SPK 用家了解更多就唔鍾意/吾認同聖保祿嗰種風格或其他因素決定吾直升,外人吾理解。
...

聖家都一樣,所以。。。。。如只有呢2間,揀間中學好D嘅
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 貢獻勳章

當然,無一定要讀嘅學校,但如果覺得SPC唔適合的話,聖家都唔會適合,應該去叩門,揀其他學校
聖家會係比SPC多功課,讀得更辛苦,但付出同收獲比例不及SPC
恐龍家

回覆樓主:

視乎家長對成績要求有幾高,SPC 一定壓力大過聖家好多, 程度深好多但又教淺考深,學校預你自己家長教或出去補習,FTM 家長都感到十分吃力。

NNbaby 發表於 20-6-9 23:13
嗯,明既明既~
有睇過你post都略知一二

我都好明,最唔明嘅係有部份唔係用家嘅家長好似仲清楚過用家咁.....

princesscupcake 發表於 20-6-10 10:34
視乎家長對成績要求有幾高,SPC 一定壓力大過聖家好多, 程度深好多但又教淺考深,學校預你自己家長教或出去 ...

其實閣下真係唔好再斷估落去可以嗎?我有親人聖家畢業,亦有SPCS用家,妳嘅資訊真係.....我唔想comment......人貴自知.......雖然我唔明白妳嘅動機......但最少係majority用家先去分享正確資訊,避免誤導別人好嗎?

princesscupcake 發表於 20-6-10 09:15
SPK 用家對學校比外人了解更多,有些家長唔鍾意或吾認同聖保祿嗰種風格/學習模式,另有些人考慮其他因素決 ...

妳知唔知有幾多家長就係唔想妹妹跟家姐讀所謂一線津校要誓死要妹妹入到SPK直升?

回覆樓主:

凡有用家分享 SPC 嘅問題就一定比你插,喺其他帖見吾少,事實就係事實無須爭拗。

對於個別家長可能 SPC 係必讀但肯定唔係全部,我所講的係用家真心體驗的分享,要証據樓主可以 PM 我。

princesscupcake 發表於 20-6-10 10:58
凡有用家分享 SPC 嘅問題就一定比你插,喺其他帖見吾少,事實就係事實無須爭拗。

對於個別家長可能 SPC 係 ...

我記得妳PM過我問有關SPK同SPCSPS嘅分享,我唔係咁答妳果喎⋯⋯請問妳週圍問咗幾多人?人地又點答妳?假如妳係真正用家嘅話會比較客觀同可信囉⋯⋯BTW, 聖家妳又有冇pm問過人?妳肯定聖家壓力細、功課少、測考淺?嘉諾撒會嘅學校我從來都冇聽用家講過輕鬆果喎?BTW,我都好欣賞妳見親人攞DG, spcc, spcsps等等offer 都叫人三思同考慮放棄,假如閣下身體力行咗先會更有說服力。(我意思係有機會的話)

monodad 發表於 20-6-10 11:12
我記得妳PM過我問有關SPK同SPCSPS嘅分享,我唔係咁答妳果喎⋯⋯請問妳週圍問咗幾多人?人地又點答妳?假如 ...

你扮用家講到自己仲清楚過校務處及老師咁。

樓主喺 SPK 好易可以知道究竟係咪我所講個個拎住 offer 出去抽津(除非本身個網好差, 唔抽也冇損失)。

我邊一句唔客觀唔可信?

我絕對冇叫過任何人放棄 DG, SPCC等等, 你唔好誣捏我。

princesscupcake 發表於 20-6-10 11:18

我邊一句唔客觀唔可信?

妳喺另一個post叫人放DG㨂SSG,呢個post叫人放SPCSPS㨂聖家,咁都話我屈妳?況且妳有自由叫人放棄任何學校,我咁講有誣蔑妳?

妳係用家?邊間用家?聖家定SPCSPS?妳係用家做咩PM我問?

princesscupcake 發表於 20-6-10 11:18

我邊一句唔客觀唔可信?

妳兩間學校都過晒?妳清楚咁多間學校嘅情況?SPCSPS一條龍功課測考壓力大過聖家要呈分已經唔客觀可信啦⋯⋯咁都要拗?

monodad 發表於 20-6-10 11:23
妳喺另一個post叫人放DG㨂SSG,呢個post叫人放SPCSPS㨂聖家,咁都話我屈妳?況且妳有自由叫人放棄任何學校 ...

我絕對冇叫過放 DG 揀 SSG, 大家可以去睇番,係其她家長揀 SSG 吾係我,吾好屈得就屈。

以為你係專家,原來係作家及扮專家,我吾會再回應你。

princesscupcake 發表於 20-6-10 11:27

我絕對冇叫過放 DG 揀 SSG, 屈得就屈。

不如妳答咗係邊間嘅用家去分享好過啦⋯⋯既係用家,又何必週圍PM問人?唔回應都ok,最好唔好PM我又叫人PM妳

回覆樓主:

SPC 用家

princesscupcake 發表於 20-6-10 11:27

我絕對冇叫過放 DG 揀 SSG, 屈得就屈。

隨便妳點comment,我係作家又好,妳係作家都好,觀者自然有其信

princesscupcake 發表於 20-6-10 11:33
SPC 用家

SPC用家又咁清楚聖家嘅?

princesscupcake 發表於 20-6-10 10:58

對於個別家長可能 SPC 係 ...

仲有高主教 邊間講呢兩間半句都...

triceramum 發表於 20-6-10 11:38
仲有高主教 邊間講呢兩間半句都...

每一個帖都只可以有相同選擇嗎?

好多家長敢怒不敢言,只有好少敢言嘅用家冒住比 Fans 狂插都出嚟分享實況。
‹ 上一主題|下一主題