用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症傾向小朋友
go

自閉症傾向小朋友 [複製鏈接]

自閉症傾向小朋友

本人兒子剛滿3歲五個月,剛診斷為有自閉傾向,語言能力只等於2歲6個月,令本人非常擔心,不知怎樣面對。由於轉介到早期教育訓練中心或幼兒中心混合位,也需輪侯大約1年多。本人住沙田區,現社署通知港九婦女會孫方中幼兒園 (穗禾苑)有名額,但發覺校舍較舊,不知師資質數如何?
如認識請發表意見。謝謝。

心急媽咪上

Re: 自閉症傾向小朋友

AppleJennifer

如果唔入你會比咩訓練你亞仔?

Apple:我覺得最好去協康會全日上課•初初最好不計教上課地區,因越早上課仔仔得益越大。
我初發現兒子有自閉症傾向時也不和怎做、你不用怕,只要肯面對,用盡愛心200%耐性教他。
我仔仔現在語言表達較同年差小小,但他思想冇問題、其他方面比同年更優、例如記性,應字(可能是他們的特徵)•
我有更多意見•可看"自閉症懷疑個案"裹回覆。

AppleJennifer 寫道:
港九婦女會孫方中幼兒園

麻麻地。不過如果冇其他選擇,又或者真係要等成年,除非你打算搵私人/自費的訓練,否則還是應該要。因為盡快訓練會比較好。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

1999 寫道:
Apple:我覺得最好去協康會全日上課•

醫生幫佢排咗兼收位,就唔可以同時排特殊位,無可能入到協康啦﹗
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

盡快訓練真的非常重要!
你可要左個位先,俾小朋友早些開始訓練。然後以上學交通不方便之類的理由通知社工再排另一間你心儀的兼收位,我個些工說可以咁做的,到排到先轉囉。咁就唔會浪費時間白等啦。

稚言治語 寫道:
[quote]
AppleJennifer 寫道:
港九婦女會孫方中幼兒園

麻麻地。不過如果冇其他選擇,又或者真係要等成年,除非你打算搵私人/自費的訓練,否則還是應該要。因為盡快訓練會比較好。[/quote]

好多時間院好唔好係好主觀架,媽媽會唔會去site visit呢?真係親身去睇下環境、同老師&校長傾下,睇佢點睇i位學生 & 有咩服務。

好似我識得1位媽媽,想搵一間好的i位學校俾小朋友,咁媽媽聽到有幾位媽媽都讚a學校,咁佢就同老公去site visit下啦~~一睇就唔喜歡了~~~因為媽媽好注重學校個環境呀,而哩間係舊校,即使學校老師幾咁接納i位小朋友都好,佢都唔會入了~~~

哩個例子就正正反映,原來每位媽媽的著眼點&感受都好唔同啊~~~

不過如果有小朋友讀哩幾間學校的媽媽,都上黎分享下啦~~=)
小朋友是可愛的!

AppleJennifer,

Yes, it needs a  long time to wait早期教育訓練中心或幼兒中心混合位 but if you can afford, please let him have training by private centre. My son had been kept waiting almost 1 year. But I let him have training by private centre when he was at 2 and half. Of course, it costs a lots.  Now he gets one times at 早期教育訓練中心 and one time speach theraphy at private centre.

I think training is very important as you can know and learn how to take care of your child as you cannot get advice from others.  

你可找協康,排私人比錢那

我個仔同你仔仔,情況一樣.
語言表達較同年差小小.
應字,記性係佢既强項.

2歲10月讀幼兒班.返左2個月.老師叫我帶個仔去做評估.
診斷結果"自閉症傾向".我選擇特殊位....協康會
(幼稚園老師、校長話唔識教呢類小朋友......自動退學.)
協康會要排10個月.呢段時間,我就帶個仔去協康會暫托(雖然冇嘢學).早d去適應下環景、學守規舉.都幾好.

由只係識講單字....到依家成隻雀仔咁冇停嘴講嘢.雖然語言比同年差小小......(已經好開心)

喺協康會讀左一年就畢業(學左好多好多嘢).老師、姑娘、主任.話我個仔進步好多.可以出去讀IP位.

由於係11月出生.可以呃多年IP位讀.讀左2年高班.
好幸運3年裏面,都遇到好老師.對我個仔好好.佢哋比左好多信心同支持我.

我認識幾位媽咪.因為接受唔到個仔讀特殊學校.
而選擇去讀IP位.最後都要讀特殊學校(小學).

我唔係話IP位唔好.
只不過唔夠"協康會"做得咁全面.咁專業.

IP位和協康會分別都好大.
IP位:一位兼收老師跟5至6位小朋友(兼收老師並唔係日日都可以同你個小朋友上堂.)言語治療師治療師每個月到訪2次.(1次小組訓練、1次個別訓練)

協康會:每組一位班主任和其他姑娘照顧6至8位小朋友.
          其他有註校社工、物理治療師、職業治療師、言語治療師.間中會有心理學家到訪.   

今年9月升小一(主流學校).希望可以遇到個好老師啦!

1999 寫道:
Apple:我覺得最好去協康會全日上課•初初最好不計教上課地區,因越早上課仔仔得益越大。
我初發現兒子有自閉症傾向時也不和怎做、你不用怕,只要肯面對,用盡愛心200%耐性教他。
我仔仔現在語言表達較同年差小小,但他思想冇問題、其他方面比同年更優、例如記性,應字(可能是他們的特徵)•
我有更多意見•可看"自閉症懷疑個案"裹回覆。

cammy2005 ,

請CHECK "私人信息"。

謝謝你之意見,  其實早前已與協康會之姑娘細談後, 他們說   
由於醫生並沒有轉介往特殊訓練中心, 只是建議選擇早前教育或 幼兒中心兼收位.  這樣代表評估程度不是太嚴重. 
不須排特殊訓練中心. 
而仔仔現在已3歲半, 剛巧是正式讀k1時間.如排自己所
選擇之幼兒中心兼收位須等待約1年時間, 所有現在
社署通知有名額之學校雖然心比較舊及細少,我也決定
先讓仔仔入讀, 令他可提早接受訓練, 因他於上年
2歲半入讀之幼兒中心之老師也看不出他有問題,不知
是否經驗不足,令到於3歲後才由健康院發覺才轉往評估.
我自覺發現已遲了1年.  

其實心中自覺也有不開心, 現希望補救也不會太遲.

:cry:

1999,

你孩子的情況跟我囝囝是進度一模一樣(他兩歲半開始上治療), 300%支持你說的要有200%愛心     .
囝囝的強項亦一樣, 正如評估中心的醫生說, 記憶力強是這些孩子的特性, 我囝囝對巴士地鐡火車路線, 都很有興趣, 能將所有站都背出來及認到站名, 去到日本都要認新幹線路線 (其實有點兒像亞氏保加症),  但因此亦識得很多中文字, 有時隨口讀字,都嚇人一跳. 最近就愛上看天氣報告認國家,地方,昆蟲,動物. 你的小朋友最愛是什麼, 有時間談談.

longfung,
什麽叫亞氏保加症?
妳們去日本是跟團還是自遊行?

lulukit

搭下咀,有關亞氏保加症可以睇下「蕊展計劃」網頁

longfung

我仔仔就係亞氏保加,同佢去倫敦旅行莫講話地鐵線,佢連酒店個站邊一面開門都記得。日本佢未去過,但睇旅遊書都記得幾條地鐵線。重攪嘢到跟旅遊書d中文併音講日文,千祈唔好俾佢睇通勝,我唔敢稔d英文會變成點  

lulukit 寫道:
longfung,
什麽叫亞氏保加症?
妳們去日本是跟團還是自遊行?
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

kmwun,

你講得很對, 他們的記性真的很神奇! 言下之意, 你囝囝一定將通勝裏的英文讀很有趣!!    
你囝囝多大才評估為亞氏保加? 因囝囝得4歲半治療師及評估中心的醫生說還未可肯定, 不過她們說因為囝囝早上治療情況不會太差, 教我多用社交故事書去教他們(因為亞氏保加的小朋友對文字反應強), 對他們的社交能力及守規矩能力有很大的幫助, 而事實亦很見效. 而且我亦利用他喜歡看文字的興趣, 令他轉移去看國家名, 自然科學名詞, 不讓他轉牛角尖

治療師認為亞氏保加的小朋友其實都有某部份的gifted, 只要處理得好, 其實孩子會很叻!! 所以我覺得囝囝就算是評估為亞氏保加都不會太擔心.

lulukit ,

我們是自遊行去日本的, 所以天天都會坐山手線, 囝囝因此學識了很多日本地方名字.

longfung

好彩屋企無通勝 但仔仔有時都好攪鬼,"古惑"就讀成"吉感"!仔仔四歲幾至做評估知道係自閉傾向,醫生話應該係亞氏保加。我地的小朋友聽指示會較差,所以俾佢地睇效果會好d,圖畫或者小朋友文字能力高可以用文字。我買左痙攣協會套社交書,真係好多都好針對佢地的問題。

你仔仔而家有咩服務呢?升小一的前一年,即係高班九月可以考慮下參加協康會的小一適應班。上成十個月會幫到佢地上小一容易d適應。如果係亞氏保加到小一時可以考慮參加蕊展。大家多d報料交流下!

longfung 寫道:
kmwun,

你講得很對, 他們的記性真的很神奇! 言下之意, 你囝囝一定將通勝裏的英文讀很有趣!!    
你囝囝多大才評估為亞氏保加? 因囝囝得4歲半治療師及評估中心的醫生說還未可肯定, 不過她們說因為囝囝早上治療情況不會太差, 教我多用社交故事書去教他們(因為亞氏保加的小朋友對文字反應強), 對他們的社交能力及守規矩能力有很大的幫助, 而事實亦很見效. 而且我亦利用他喜歡看文字的興趣, 令他轉移去看國家名, 自然科學名詞, 不讓他轉牛角尖

治療師認為亞氏保加的小朋友其實都有某部份的gifted, 只要處理得好, 其實孩子會很叻!! 所以我覺得囝囝就算是評估為亞氏保加都不會太擔心.

lulukit ,

我們是自遊行去日本的, 所以天天都會坐山手線, 囝囝因此學識了很多日本地方名字.
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

kmwun,

仔仔現在在協康上早期訓練(職業,言語及幼兒訓練), 連埋青葱的訓練, 都上了兩年.
你仔仔四歲幾做評估醫生話應該係亞氏保加, 那他現在多大? 今年8月仔仔四歲半時去尤德評估時(第二次), 醫生都覺得他仍有自閉行為, 我就說他似亞氏保加症, 但醫生就認為亞氏保加症其實源出自閉症, 只不過最近抽出來可以向政府申請新的撥款, 所以都不用太執著考究是亞氏保加症或自閉症傾向. 幸好她認為仔仔的進步及社交非常理想, 所以覺得仔仔沒有問題, 因此除非仔仔再次出現問題, 否則我都不想考究他是否亞氏保加症.

通常我都在圖書館借社交書(因為馬鞍山的兒童圖書館有很多幼兒社交書), 痙攣協會社交書是否適合4-5歲的小朋友, 我相信他們的專業應該更針對問題, 唔知網上可否看到介紹呢?
因為我都想買套"看門口"       

協康的活動我一直都有參與, 多謝你的好介紹.

kmwun,
我都想知呢,同埋係邊度買?
longfung 寫道:
kmwun,

痙攣協會社交書是否適合4-5歲的小朋友, 我相信他們的專業應該更針對問題, 唔知網上可否看到介紹呢?
因為我都想買套"看門口"       

家長可以直接上痙攣協會買,家長價仲會平一d呢~

哩套社交故事書確能起「看門口」之用,但每個小朋友遇到困難的原因也可能不同,記得社交故事係為小朋友度身訂做的故事,咁先起到最大的作用~~

參考完哩套書,明白社交故事的理念及結構,再自行做一個切合自己小朋友的社交故事就最理想!

努力!
小朋友是可愛的!
‹ 上一主題|下一主題