用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 鐘意數學同M2, 大學應該讀邊科?
go

鐘意數學同M2, 大學應該讀邊科? [複製鏈接]

阿囡好鍾意數學, 請問大學應該揀邊科?
   2    0    0    0
:idea:

回覆樓主:

我女(現中四)都係,第日諗住揀 quantitative finance

YmOra    發表於 20-6-9 08:56

如果不想投身金融界的話
我個人認為可以讀電子工程,不過都要自己搵相關資料先
例如出路 前途等(例如香港多不多工作機會)......
我以前聽過有香港人去英國讀類似rocket science之類的野,
或者航空引擎、航天科技、燃氣渦輪機 相關....
呢D應該都數學好難
不過呢D都不是在香港讀,而去歐美讀你必須表明你不是中國人,否則人地會有戒心不收你,同應該工作都系歐美工作我估
或者電腦相關(但應該不是CS,我不清楚),其實我都不太熟悉呢D方面

YolandaTam 發表於 20-6-8 21:45
我女(現中四)都係,第日諗住揀 quantitative finance

這科要不要讀埋Econ或BAFS架?thx.thx

一休 發表於 20-6-8 20:35
阿囡好鍾意數學, 請問大學應該揀邊科?

除咗有修M2仲有選修咩科呀?

YmOra 發表於 20-6-9 08:57
這科要不要讀埋Econ或BAFS架?thx.thx

如果科大:
1)計 best 6
2)M1/2 當一科
3) Weighting: compulsory math, english x2; elective 如果有 M1/2, chem, phy, econ, 最好嗰科 × 1.5

YolandaTam 發表於 20-6-9 09:30
如果科大:
1)計 best 6
2)M1/2 當一科

icthx.thx

原來"物理"對這科都有幫助。
‹ 上一主題|下一主題