用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 返教會問題
go

[其他] 返教會問題 [複製鏈接]

唔好意思可能喺呢版問唔係咁啱,不過想請教下各位意見。
因為老公信咗佛,表明唔去教會,我係基督徒,現想同阿仔轉一間適合自己嘅教會。
我自己中英文流利,阿仔1st language 英文,廣東話一般,現返天主教IS。
我有三個選擇:
1. 同區中文基督教教會,離家約25分鐘
2. 鄰區英文基督教教會,離家約20分鐘
3. 他區英文天主教教會,離家約45分鐘
三間教會都要重新識過朋友,我本身對信仰認識唔深,返天主教/基督教係無所謂。
如果係你,你會點揀?
謝謝意見~
   0    0    0    0

回覆 mandy_ng207 的帖子

我揀(1),既然學校已經有足夠英文就唔使再响其他時間train。放學後全部中文,如果唔係好快唔肯講。

會返中文。我女除了返學,所有課外活動我都盡量要佢中文台。

我會揀中文,用中文o既機會多一個得一個。

mandy_ng207 發表於 20-6-8 12:11
唔好意思可能喺呢版問唔係咁啱,不過想請教下各位意見。
因為老公信咗佛,表明唔去教會,我係基督徒,現想 ...
如果係我,我會選擇1)或2)。正如其他媽咪一様,返廣東話教會似乎可以多一個機會接觸和學習中文,我本來想法也一樣,孩子從兩歲開始返咗十幾年中文主日學,但發覺她所吸收的其實不多,可能因為在學校學過先聽得明,參加崇拜亦唔明講道,而且覺得悶,所以未必對孩子中文有好大幫助,她有同學到中學就會出去尋找一間適合自己的英文教會。
如果你和孩子一起返教會,可以找一間適合你自己的教會。

如果返團契,分享當然冇問題,但係如果查經就會有少少困難,其實中文聖經係好難明,我哋由細到大讀中文就會可以接受。

heebo 發表於 20-6-8 20:18
如果係我,我會選擇1)或2)。正如其他媽咪一様,返廣東話教會似乎可以多一個機會接觸和學習中文,我本來想 ...

同意,小朋友跟媽媽上教會可以去中文教堂,但十幾歲年輕人最好轉到有共同語言的教會,如果唔係好易離開。我仔在中文教堂但遇到一班一齊成長又肯講英文的朋輩,又有導師願意用英語跟他們溝通,所以暫時ok; 但中文聖經和詩集是半點跟不上。

回覆樓主:

謝謝分享。
其實我同仔返過一段短時間英文教會,覺得自己聽道聽得比較辛苦(因為牧師講佢在美國的趣事,我聽唔明⋯⋯),而我仔又話肯返去中文教會,咪俾佢試吓。
點知佢返到去根本無學聖經,只掛住和其他教友的孩子玩,佢連主日學內容都會用英文同我交代。
而且中文教會比較困身,我無乜時間做服侍,尤其老公唔返,我點幫手做服侍呢?
不過去英文教會就要克服自己聽道嘅障礙,我諗1或2都可試吓去,反正都係轉,咪試到啱囉

gfkwong 發表於 20-6-8 20:21
如果返團契,分享當然冇問題,但係如果查經就會有少少困難,其實中文聖經係好難明,我哋由細到大讀中文就會 ...

呢樣真,我識一個來咗香港十幾年嘅內地人,廣東話已經和本地人一樣,但始終睇唔明繁體聖經。

gfkwong 發表於 20-6-8 20:21
如果返團契,分享當然冇問題,但係如果查經就會有少少困難,其實中文聖經係好難明,我哋由細到大讀中文就會 ...

係翻譯得太差

我哋果代人係睇和合本。而家嗰啲新譯本更加唔慣。所以呢而家啲查經課本呢系有兩個版本嘅經文。
Mandy, 會否考慮大教會例如九龍城浸信會有廣東話崇拜同英文崇拜同步進行。

gfkwong 發表於 20-6-9 09:47
我哋果代人係睇和合本。而家嗰啲新譯本更加唔慣。所以呢而家啲查經課本呢系有兩個版本嘅經文。
Mandy, 會否 ...

如果開咗沙中綫,我一定考慮。宜家實在唔近屋企⋯

Radiomama 發表於 20-6-8 21:30
同意,小朋友跟媽媽上教會可以去中文教堂,但十幾歲年輕人最好轉到有共同語言的教會,如果唔係好易離開。 ...
係,上大學後她會找一間英文教會聚會。雖然自小返中文主日學,用中文課本,但她自備英文聖經,功課考試也用英文作答。

mandy_ng207 發表於 20-6-9 08:35
謝謝分享。
其實我同仔返過一段短時間英文教會,覺得自己聽道聽得比較辛苦(因為牧師講佢在美國的趣事,我 ...

如果查經我哋以前中學和大學cell都是用英文bible的。
‹ 上一主題|下一主題