用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 新界/九龍區 要報幾多間小學先夠 (小朋友極怕生保) ...
go

[小學] 新界/九龍區 要報幾多間小學先夠 (小朋友極怕生保) [複製鏈接]

想請教各位前輩:
我地嚟緊要報Y1,小朋友o係屋企好多嘢講,language 發展冇問題,但極怕生保,極慢熱,我擔心佢interview唔敢出聲 / 唔敢郁 (我連佢肯唔肯自己入去interview都唔知 )

有外國passport,新界區 (沙田大埔o個邊),大家覺得要報幾多間學校比較safe?

打算報: Anfield, RC (唔買NR 其實都應該冇機...), NIS
已報: FIS (TKO, Reception 因小朋友年尾出世), JIS (Y1 知機會好微因為得3-5個位)

應該要報埋 ASHK, Malvern 呢啲嗎? 仲有冇其他邊間學校感覺會大啲機會入到要apply 定?

謝謝各位意見!

2    0    0    0

How about CAIS? 好似多啲位,IS interview 成30分鐘,有足夠時間warm up

gfkwong 發表於 20-6-8 11:43
How about CAIS? 好似多啲位,IS interview 成30分鐘,有足夠時間warm up
不過 CAIS prep 係要8月31日前滿5 歳先讀得,我女K2畢業時得4歲8個月,未夠年齡入 CAIS...

住沙田/大埔去將軍澳會唔會太遠?比我會報埋Malvern。

Kingston 得唔得? 咁你下年仲有多次機會報Ics 同cais

莫失莫忘 發表於 20-6-8 12:19
住沙田/大埔去將軍澳會唔會太遠?比我會報埋Malvern。
本身心儀 FIS,同埋其實我住馬鞍山,睇過校車時間同其他沙田大埔學校其實差唔多。

gfkwong 發表於 20-6-8 12:20
Kingston 得唔得? 咁你下年仲有多次機會報Ics 同cais
真係冇留意過KINGSTON,我研究下。謝謝提議!
ICS (HLY) 係咪? 我頭先都睇過,如果報係報佢Y1,但佢本身都有RECEPTION學生,望過幾個POST 話WAITING LIST 勁長,有個話 Y1 WAIT到Y4 先入到

Kingston 我識得都多人讀都讃,不過冇中學,year 1都係得10個位。ICS 在石門都係10個位到。其實英文好流利就有機會。

回覆 melobi12 的帖子

Hong Kong Academy?

gfkwong 發表於 20-6-8 12:29
Kingston 我識得都多人讀都讃,不過冇中學,year 1都係得10個位。ICS 在石門都係10個位到。其實英文好流利 ...
ICS 我又唔係咁鍾意 :)

amy671 發表於 20-6-8 12:38
回覆 melobi12 的帖子

Hong Kong Academy?
謝謝,我研究下先。
啱啱望過website,學校始乎係會好注重cultural diversity,我諗要入到都唔容易。

Seems most is have a long long waitlist

回覆樓主:

JIS你有冇同學校傾過?我報嗰位職員話11-12月出世的佢哋一般會建議遲一年入學,咁可能你小朋友都可以報Reception 。

dem0cracy 發表於 20-6-8 15:37
JIS你有冇同學校傾過?我報嗰位職員話11-12月出世的佢哋一般會建議遲一年入學,咁可能你小朋友都可以報Rece ...
我小朋友10月尾出世,去school tour 時 admission officer 話佢地跟足31/12呢個cutoff... 佢仲話雖然表面上Y1 加開5個位,實際上得2-3個位因為仲有他siblings 會入...
不過我地幾鍾意 JIS,好彩佢 application fee 唔貴,照報左買個機會先..

melobi12 發表於 20-6-8 16:04
我小朋友10月尾出世,去school tour 時 admission officer 話佢地跟足31/12呢個cutoff... 佢仲話雖然表面上 ...

有外國passport, 新校Malvern, Stamford, Shrewsbury, Nord Anglia應都好大機會收,你見呢四間仲响外國人睇網絡不斷賣廣告,local passport 就難D, 照睇佢哋未做夠外國passport quota

melobi12 發表於 20-6-8 12:22
本身心儀 FIS,同埋其實我住馬鞍山,睇過校車時間同其他沙田大埔學校其實差唔多。 ...
你都可以考慮japanese International school, norweigan international school.  兩間都好好。

bighang 發表於 20-6-8 16:39
有外國passport, 新校Malvern, Stamford, Shrewsbury, Nord Anglia應都好大機會收,你見呢四間仲响外國人 ...
謝謝,不過呢幾間學費比較貴

Osiana 發表於 20-6-9 08:32
你都可以考慮japanese International school, norweigan international school.  兩間都好好。
...

我有報JIS,不過得3幾個位機會渺茫...NIS都會報,不過我見佢連自己幼稚園生都收唔晒...

melobi12 發表於 20-6-8 11:29
想請教各位前輩:
我地嚟緊要報Y1,小朋友o係屋企好多嘢講,language 發展冇問題,但極怕生保,極慢熱,我擔 ...

你唔駛擔心喎,Anfield一定收。
我仔同你小朋友一樣,去親interview 必炒,仲要無外國passport,year 1 in 咗3間,得Anfield收。佢宜家讀得幾開心,仲變咗多咀雞⋯

mandy_ng207 發表於 20-6-9 11:59
你唔駛擔心喎,Anfield一定收。
我仔同你小朋友一樣,去親interview 必炒,仲要無外國passport,year 1 in ...
點解 anfield 必收呀? 唔係話ESF行左one form 之後連RC都冇位,所以區內啲英文幼稚園生好多去左 Anfield咩? 我怕佢都競爭激烈...
‹ 上一主題|下一主題