用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs SFA
go

KTS vs SFA   [複製鏈接]

Hello, 有否小朋友同時有KTS和SFA offer? 你們怎選擇?可否分享下(emoji)(emoji)
   16    0    0    0

Mandy325 發表於 20-6-7 16:48
Hello, 有否小朋友同時有KTS和SFA offer? 你們怎選擇?可否分享下(emoji)(emoji)
是 男仔或女仔,可能策略不同。

回覆樓主:

Vote for KTS!

Sheep06 發表於 20-6-7 17:17
是 男仔或女仔,可能策略不同。

男仔

男仔揀KTS啦,始終SFA讀書模式,少活動~~~

回覆樓主:

學術型 → SFA

升中為本 --> SFA

回覆樓主:

Kts 升中成績和Sfa差不多,但Kts校網比Sfa 好,尤其男仔!

Mtk206    發表於 20-7-26 23:15

回覆 Poyau 的帖子

認同

Poyau    發表於 20-6-26 18:53

千祈唔好揀KTS,我仔讀過兩年,老師完全冇愛心,教育刻板,只注重背誦,缺乏創意思維,傳統教學,只能遵從老師指示,不能發表,亦不接受新意見,官僚主義極強的一間古老學校,已轉校兩年多。當年大抽獎抽中農圃道官中,掙扎了很久,讀邊間好呢?最後因為覺得KTS係自己考入嘅,就揀咗KTS, 當然後悔啦, 不過因為已經轉學,而家仔仔同家長都開心晒。

Mandy325 發表於 20-6-7 16:48

兩間升中都好亮麗,樓主係仔定女?可考慮埋校網再諗下。

兩間都好嘢!合埋眼揀是但一間都好過津校

男仔的話我揀九龍城校網的KTS

00806143 發表於 20-7-26 20:58
千祈唔好揀KTS,我仔讀過兩年,老師完全冇愛心,教育刻板,只注重背誦,缺乏創意思維,傳統教學,只能遵從 ...

00806143 發表於 20-7-26 20:58
千祈唔好揀KTS,我仔讀過兩年,老師完全冇愛心,教育刻板,只注重背誦,缺乏創意思維,傳統教學,只能遵從 ...

讀完六年嘅用家,睇完你個post都諗唔到你講緊邊個老師無愛心......

當年有同樣嘅offer,無考慮SFA了,因為KTS感覺讀得又玩得d

想小朋友品行好,去SFA
另一間有機會去睇下學界小朋友行為表現⋯⋯
而且不防比較埋今年升中結果

gigayan 發表於 20-7-27 00:26
讀完六年嘅用家,睇完你個post都諗唔到你講緊邊個老師無愛心......

我都有朋友讀到四年班轉校了,始終百貨賣百客,可能我地同學校嘅理念和價值觀完全唔認同

00806143 發表於 20-7-27 01:48
我都有朋友讀到四年班轉校了,始終百貨賣百客,可能我地同學校嘅理念和價值觀完全唔認同
...

你自己前兩年轉校,朋友p4轉校,其實每年都「有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場」,我認同有可能未必諗法個個一樣。只係...... 六年用家(我女)想知邊個老師無愛心......因為佢諗唔到係邊個,純8卦

醒目開學勳章 貢獻勳章

我傾向揀一間用家有需要嘅學校

宗教家庭的話,會唔會先考慮SFA?全九龍最大嘅無柱教堂

至於SFA無活動,我想話並非如此,相反係因為學校搞嘅活動唔多,好多時間自己鍾意玩乜就玩乜,我認識一位女孩,玩香兒、跳舞、打乒乓、游水、畫畫,彈琴、樣樣精,樣樣有獎,係成績一般 (keep 到100內),屋企只要求佢keep 住100內,佢就年年學校sponsor 遊學,咁係咪大定心見中嘅SFA? 當然,大家會問:升中點? 佢其實派得一般,之後waiting 入到匯基東九龍,成績仲唔錯

建議,如果興趣响要出校隊嘅活動,就比賽兩間學校嘅表現,以圍棋為例,SFA 應該比KTS 略勝
如果孩子可能有special needs, SFA嘅教育心理學家註校時間有每週2-3日 (其餘時間响RC/SJAC),佢對個別學生嘅教育建議,不單會同老師商量,仲直達校長 (如有需要) ,而SFA 約有1/3 嘅學生會入talent pool,安排特別培訓活動,係HK最歷史耐嘅資優教育活動,當中亦包括情意教育

我知道好多家長鍾意話自己孩子唔係資優,而SFA talent pool 當中亦有好多家長唔明點解小朋友入咗去,就當係多個機會俾小朋友發展潛能囉~
而KTS,我覺得最吸引係校舍,仲有係校長領導下,係一間好重視孩子嘅學校,當然,個別人可能會否定,就好似我得到過SFA嘅好處,未必其他用家用得著一樣
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題