用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 del, thx
go

del, thx

del, thx

wongkelly301 發表於 20-6-7 00:30
請問有冇家長嘅小朋友讀緊嘉諾撒書院?
知道這間學校校風好嗎?
另外想請問幾點返學同幾點放學?

小學冇分banding, 1線,2線,寶校都係坊間統稱。
建議睇下貴小學往積同名次師兄師姐入到咩中學作考量。

回覆樓主:

多謝你嘅意見
依家小學喺官塘區,所以冇師姐入過嘉諾撒書院

wongkelly301 發表於 20-6-7 00:40
多謝你嘅意見
依家小學喺官塘區,所以冇師姐入過嘉諾撒書院

學校以往頭3考到什麼中學?

知道這間學校校風好嗎?

Canossa 注重學術,Band 1 中成績就應該都大機會,隔離西貢區 Band 1中嘅學生唔少都會考慮跨區自行試呢間求自行離場。

過往頭三/五入乜中學?

1998Ruby1998 發表於 20-6-7 15:20

Canossa 注重學術,Band 1 中成績就應該都大機會,隔離 ...

Thanks

我都唔肯定過往頭三名嘅學生入乜嘢學校,但應該冇人入嘉諾撒,因為我囡依家讀緊官塘區嘅小學

wongkelly301 發表於 20-6-7 18:09
Thanks

我都唔肯定過往頭三名嘅學生入乜嘢學校,但應該冇人入嘉諾撒,因為我囡依家讀緊官塘區嘅小 ...

咁過往有冇人成功 Band 1 跨區?或者唔計自己觀塘,派得最好可以去邊?

1998Ruby1998 發表於 20-6-7 18:23
咁過往有冇人成功 Band 1 跨區?或者唔計自己觀塘,派得最好可以去邊?

好似冇學生跨區喎⋯⋯

淨係知道計觀塘,最好嘅派去瑪利諾中學

wongkelly301 發表於 20-6-7 18:33
好似冇學生跨區喎⋯⋯

淨係知道計觀塘,最好嘅派去瑪利諾中學

觀塘最好都係派瑪利諾,咁樣有啲啲危。不過如果呈一後老師話 “肯定 Band 1”,咁就可以試。

另外可以試埋聖家/九真。呢兩間位於九龍城,太多學校揀,區內 Band 1AB 唔太揀佢,外區又少啲考慮佢地  

Sorry,唔係瑪利諾,係瑪利諾修院學校

1998Ruby1998 發表於 20-6-7 19:00
觀塘最好都係派瑪利諾,咁樣有啲啲危。不過如果呈一後老師話 “肯定 Band 1”,咁就可以試。

另外可以試 ...

我係住港島區嘅,所以要揀返港島東區嘅學校
請問柴灣區有band 1學校介紹嗎?

wongkelly301 發表於 20-6-7 19:19
我係住港島區嘅,所以要揀返港島東區嘅學校
請問柴灣區有band 1學校介紹嗎?
...

喔!原來如此。住東區讀觀塘咁得意嘅,應該係搬屋?

港島真係少啲啲,你自己住東區就一定知區內學校。

少啲啲競爭嘅話我只諗到 SFCC 同 CC、筲官。

喔,原來係 MCS,咁呢個應該係級頭,可以有人跨區又入 1A,咁估計級三都應該有 Band 1B 水平,可以自一搏下 1B,自二先上面三揀一。

知道這間學校校風好嗎?

小囡係嘉諾撒書院隔離學校嘅學生,可以嘗試解答一下你嘅問題!

1)校風一向都係好好。
2)返8點放4點左右
3)重學術都幾谷
4)多功課
5)學生我個人覺得好乖好斯文
6)可以帶電話上堂要關機
7)如果你小朋友小學讀官塘區要誇區自行入得好少位,競爭好大。因為嘉諾撒有聯繫小學,隔離學校都好多女仔揀返中學部,我聽學校師姐講入返中學都好容易適應學校生活。
總體來說呢間係一間好學校校風純樸,谷唔谷就見仁見智!希望幫到你!

知道這間學校校風好嗎?

好老實,我覺得一線top10唔會考慮嘉諾撒書院(1C-B),2線top10個人覺得好大機會(何況top5)

個人覺2線級三,考有點保守。不過心儀另計,自行一可進取一點。

1998Ruby1998 發表於 20-6-7 19:24

喔!原來如此。住東區讀觀塘咁得意嘅,應該係搬屋?

SFCC 用英文教通識,可能會比較深
請問CC是指哪一間學校?
筲官聽人講好谷

神婆小茜 發表於 20-6-7 21:42

1)校風一向都係好好。

唔該晒!

我個囡唔係誇區,有機會考到嗎?

kirstyau 發表於 20-6-7 22:07

好老實,我覺得一線top10唔會考慮嘉諾撒書院(1C-B),2線to ...

請問一線和二線係指咩?

保守小小,因為都唔想個囡讀得太辛苦

神婆小茜 發表於 20-6-7 21:42

1)校風一向都係好好。

請問你知唔知一年幾測幾考?
另外每日大概有幾多樣功課?
唔該

wongkelly301 發表於 20-6-8 14:23
請問你知唔知一年幾測幾考?
另外每日大概有幾多樣功課?
唔該

幾考我就唔太清楚,但功課就可以肯定講係多嘅,我哋小學平均每日都6-8樣,有時仲會多D。咁中學呢邊你話會唔會少呢,所以我之前講原校升上去適應會好快,因為從小已經做緊咁多功課

wongkelly301 發表於 20-6-8 14:17
SFCC 用英文教通識,可能會比較深
請問CC是指哪一間學校?
筲官聽人講好谷

用英文教通識唔會令到通識變得深左???除非你英文好唔掂,咁讀任何英中都辛苦。

CC= Canossa College

面對 DSE,好難唔谷,就算學校唔谷,學生自己都額外加操。

不過你自行唔一定揀 1C,自一可以試間 1B,SSGC、St Clare、你自己東區幾間都可以試下。到時候考左呈一問下老師轉東區會唔會跌 Band (應該唔會但問下安心啲)