用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩小學,你問我答
樓主: koala_emily
go

協恩小學,你問我答   [複製鏈接]

koala_emily 發表於 21-6-11 08:25
你囡3年級嘅字唔錯啦,我囡當時嘅字仲係打風咁,諗起本手册日日寫欠呢樣欠個樣,改正摺角摺到簿都爛就想死 ...
過奬啦,因為copy book既威力

Fraser    發表於 21-6-11 11:23

回覆 hugub 的帖子

見功課量都正常,請問會教淺考深嗎?考卷有冇得派回家?

好靚好工整,仲有自己打剔。我女二年級開學手冊都仲ok,跟住二年級下學期同三年級變咗多數zoom之後,又退步咗好多。抄漏、抄錯、抄咗都唔記得做唯一就係本手冊折角冇一年級咁厲害,冇咁殘了。可能因為係少返學好多日

Luckystars 發表於 21-6-11 09:11

見功課量都正常,請問會教淺考深嗎?考卷有冇得派回家?
考試卷只會比學生睇唔會派返屋企,好似有張分紙mark住邊part幾多分,唔知有冇記錯
中文通常只有不供詞填充有得温,其他標點符號,重組句子,排句成段,閲讀理解冇範圍既

英文就會有Articles, perposition, Conjunction , reading comprehension, writing

好難講係咪教淺考深,掌握到咪唔深,講真有小一grammar底既應該冇問題,happy school又冇外補既就

Raccch 發表於 21-6-11 09:40

好靚好工整,仲有自己打剔。我女二年級開學手冊都仲ok,跟住二年級下學期同三年級變咗 ...
剔係我對功課時打架,確保有做有帶呀

hugub 發表於 21-6-11 09:51
考試卷只會比學生睇唔會派返屋企,好似有張分紙mark住邊part幾多分,唔知有冇記錯
中文通常只有不供詞填充 ...

所以Happy School 家長要係Summer holiday 同佢地搞掂 1A Grammar and course book,望落應該都ok.
(如果屋企有英文語境會再易小小)

hugub 發表於 21-6-11 08:12
我女小三時的手册,同大家分享下
睇落都ok........我另一個仲多.... /-__-\, 應該有1.5倍

原來如此我之前小二都試過幫佢check,我仲諗住小三可以由佢自己check,所以放咗手

協恩現在是3考, 頭2次考卷會派回家, 也有標準答案紙, 最考一次考試就只會老師同佢地對卷, 冇得帶回家.

Fraser 發表於 21-6-11 10:25
睇落都ok........我另一個仲多.... /-__-\, 應該有1.5倍

邊間?小二,我覺得功課量已經屬於頗多

b3410 發表於 21-6-11 16:28
邊間?小二,我覺得功課量已經屬於頗多

私小.....可能我果個做得慢  -_-
不過我有同老師反映抄寫太多, 佢地表示官/津小仲多

回覆 koala_emily 的帖子

嚟緊會上小一,想問問平時上堂老師教法係咪好單向,定係都會有時同d學生做吓活動,玩下遊戲咁學㗎。
‹ 上一主題|下一主題