用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣校網次熱小學
樓主: cspcherie
go

荃灣校網次熱小學   [複製鏈接]

gracelam 發表於 20-6-10 21:37
聖家係女校
哦哦,係我睇錯,校網資料寫 子女的香港出生證明書,仲以為男女學校再睇畢業典禮,係全部女仔

回覆 Poyau 的帖子

點解潮州公仲未殺校, 明明冇人會去讀, 都仲唔改變改革, 等咩呢

門口有壁報公告升中成績,每年大約3~5個人入荃官 ,全級只有60幾人,2班

荃灣學位求過於供,其實65網都有學校近荃灣區,小六又可派葵青區,英中競爭細D,都可以考慮下.當然首先要住得近.

ling0624 發表於 20-6-11 16:36

點解潮州公仲未殺校, 明明冇人會去讀, 都仲唔改變改革, 等咩呢 ...
請問你係咪都中左潮州?

點解潮州公仲未殺校, 明明冇人會去讀, 都仲唔改變改革, 等咩呢 ...

有大抽獎派位都唔易殺校

https://www.info.gov.hk/gia/general/201805/09/P2018050900611.htm

(一)為善用公共資源,教育局自實施小一入學統籌辦法(小一派位)以來已訂定開班準則。按公平原則,該準則適用於所有參加小一派位的學校。教育局由二○○九/一○學年的小一開始,在條件許可的情形下,於公營小學逐步實施小班教學。因應推行小班教學的學校以25人為每班派位人數(其餘學校仍以30人為每班派位人數),小一的開班準則已自此調低至16人。每學年每個學校網的小一班數是依據該校網小一學位的預計需求、學校課室數目、班級結構和家長選校意願等因素而定的。根據現行機制,如個別學校某小一班將獲派學生人數少於16人,而同一校網的其他學校仍有餘額,則該校不一定會獲准開辦該小一班。在此情況下,教育局會考慮一些特殊因素,例如學校是否位置偏遠而同區沒有其他學校可提供學額,以決定是否需要在該學校開辦小一班級。另一方面,每年九月教育局會核實資助學校的實際在學人數,以確定各學校的開班數目。如學校收生人數減少而須下調班數,則以25人一班為基礎計算學校核准開辦的班級數目;換言之,學校實際在學人數達26人,則可開辦兩班。

lingau123 發表於 20-6-5 23:07
我個人覺得石圍角都好過潮州,試埋青衣呂小,黃士心,梨木樹天主教,主愛
...
多謝你的信息分享~  

醒目開學勳章 王國長老

唔係無人會去讀

絕對會有插班既入去.............即係岩岩搬黎荃灣, 一二線小學都唔收插班, 要搵到學位, 最易咪呢間, 或者經由教局安排.......

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

潮州好多普通話溝通小朋友入讀架 !

szeszeeee 發表於 20-6-10 21:43
冇, 3rd in臨門一腳撻Q
可唔可以分享下原因?

miriam 發表於 20-6-12 00:50
唔係無人會去讀

絕對會有插班既入去.............即係岩岩搬黎荃灣, 一二線小學都唔收插班, 要搵到學位,  ...

可能有人插入來博成為band1,又有些可能壓力太大、其實家長都是望band1 中學、在弱校可能較易成為band1, 又會得到較多機會、在其他津校、想代表學校参與英文朗誦都唔係咁易。

醒目開學勳章 王國長老

tskvts 發表於 20-6-12 11:55
可能有人插入來博成為band1,又有些可能壓力太大、其實家長都是望band1 中學、在弱校可能較易成為band1,  ...
NO NO NO

估錯了

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-6-12 12:13
NO NO NO

估錯了

我聽過有家長咁講、五年級先插、最後入荃官。

gracelam 發表於 20-6-5 21:57

請問你講既主恩,係指邊間

聖公會主恩小學
葵涌葵盛

聖公會青衣主恩小學

cspcherie 發表於 20-6-12 14:33
聖公會主恩小學
(葵涌葵盛)

青衣主恩較好,不過葵盛主恩都好過潮州!

努力呀! 加油

cspcherie 發表於 20-6-12 14:33
聖公會主恩小學
(葵涌葵盛)

主恩2019年升中派位結果如下:

B1* 26 (26.00%)
B2A-1C* 9 (9.00%)
B2* 5 (5.00%)
NR 26 (26.00%)
名單上 66 (66.00%)
無公布 34 (34.00%)
總數: 100人 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六100人

2017/19升中派位結果
http://www.chuyan.edu.hk/15s1/1719s1result.pdf

學校報告(2018/19)(p.3)
http://www.chuyan.edu.hk/01chuyan/doc/2018學校報告.pdf

gracelam 發表於 20-6-12 14:36

青衣主恩較好,不過葵盛主恩都好過潮州!
唔該曬 grace!!! , 如果講好過潮州,咁聽你哋評價真係間間都好過距wor....

今日青衣主恩最後一日截止,係截止時間之前網上報名交左表
葵盛主恩就過左時間,不過唔緊要了,其實都已經報左好多間跨區了包括你推薦的雙仁,主恩,聖家(九龍城)

除左九龍塘聖家無填表資料暫未報

cspcherie 發表於 20-6-12 22:28
唔該曬 grace!!! , 如果講好過潮州,咁聽你哋評價真係間間都好過距wor....

你小朋友是囡囡??九龍城聖家也是女校

祝順利及成功 /smiley]

Poyau 發表於 20-6-12 21:55
主恩2019年升中派位結果如下:

B1* 26 (26.00%)
多謝Poyau提供數據參考~~

[DEL]

‹ 上一主題|下一主題