用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神vs協恩vs坑真vs St mary
樓主: sar1216
go

天神vs協恩vs坑真vs St mary   [複製鏈接]

bj1315 發表於 20-6-5 21:34
咁又係form一定收,試都一定有得考,都係唔阻樓主,叩來睇下

一試無妨 可能打破江湖傳聞

bj1315 發表於 20-6-5 21:24
傳嘉諾撒會本身唔爭學生,何況升同一間直中的直小。我估form一定交到

如果問點解有天神,要來叩門我哋學 ...

仲要st mary校長係天神過黎,都唔知點答至唔得失佢

kimlam953 發表於 20-6-5 21:45
仲要st mary校長係天神過黎,都唔知點答至唔得失佢
尼個問題卻又容易答:慕名而來——就係追隨校長你咯

99dogdog    發表於 20-6-6 00:51
MrBeast    發表於 20-6-5 23:11

medicine 發表於 20-6-5 21:51
尼個問題卻又容易答:慕名而來——就係追隨校長你咯

校長話天神個邊都好好,有我信賴嘅團隊,你安心係天神讀啦

「坑真可以大抽獎,私校來的,我地坑真group都好多係咁樣」

咪老點人啦,offer信有寫唔可以抽獎
你舊post話自己係waiting

sar1216 發表於 20-6-5 20:44
協恩或st mary。但個個都話協恩好,所以諗住用天神名去試叩門。但心水st mary好似好d環境大d及學習多元化d ...

私小會從EDB得知參加大抽獎名單
如果唔准大抽獎 私小可能取消學位
EK有分享去私小交訂才知無咗嗰位

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/EDB-POALeaflet2020_TC.pdf

其他注意事項

4. 為免浪費小一學位及使各私立小學對新學年小一學生人數能作更準確的估計,已獲私立小學取錄而仍然繼續參加小一入學統籌辦法的申請兒童名單,將會在二○二○年六月統一派位結果公布前送交有關私立小學參考。

之前唔知邊道睇過真幼生係可以大抽獎
但非真幼生入真小就唔俾抽。

有錯糾正、thx

shamanippon244 發表於 20-6-5 22:19

坑真網頁寫得好清楚,一經註冊真幼 / 非真幼生都無得抽:

「若 貴子弟於本校註冊為二零二零年度小一生,將不予參加教育局統一派位,否則作放棄論,所繳之註冊費槪不發還或不得轉予他人。」

https://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/index.php?parent_id=2&page_id=114

shamanippon244 發表於 20-6-5 22:19

真幼都唔得

Poyau 發表於 20-6-5 21:24
同時叩嘉諾撒會學校有成功例子
但互叩就有待分享······

請問你意思是未聽過互叩成功  -- [即 (1) 天神叩St Mary ;或(2) St Mary 叩天神] ?

嘉諾撒會其他學校有互叩成功例子嗎? 如鰂魚涌嘉諾撒 叩 St. Francis, 可以嗎?

以為係九真??應該唔會
九真可以抽,有錯請更正

協恩或st mary。但個個都話協恩好,所以諗住用天神名去試叩門。但心水st mary好似好d環境大d及學習多元化d ...

你會不會將個問題復雜化左?
首先,assume 你會/已註冊天神,代落袋先。
依各網友資訊,坑真位most likely 已無左,但你真的回心轉意,去試下比大訂亦無防,交到先放天神
叩hy n st mary 想叩咪去叩law, 唔叩唔知時運高ar ma,btw, 天神是抽的,你真的覺得對叩hy有幫助?插班就會有
所以暫時來說,你只要考慮vs 崇小

apple1990    發表於 20-6-5 23:32

MrBeast 發表於 20-6-5 23:22
你會不會將個問題復雜化左?
首先,assume 你會/已註冊天神,代落袋先。
依各網友資訊,坑真位most likely ...

多謝意見

回覆 kimlam953 的帖子

樓主未必知!又或者可以佢覺得校長你都可以由HA轉去SMCS, 點解我唔得呢?

1. 點解可以用天神名去試叩協恩?協恩會因為你大抽獎好運抽中天神而考慮收你?   我理解係通常用offer去叩門係用直私offer, 而唔係津校offer。

2. 我女讀咗坑真5年,由龍年開始5年都話唔比抽獎,今年到我細嘅有坑真offer都係無得抽,你有無搞錯咗d嘢

千語mami 發表於 20-6-6 01:07
1. 點解可以用天神名去試叩協恩?協恩會因為你大抽獎好運抽中天神而考慮收你?   我理解係通常用o ...

係囉, 一直坑真小收咗就唔比抽奬,唔明樓主點解仲可以抽天神。另,嘉諾撒會旗下不會互搶學生。有天神,St Mary 最後都係同上 St Mary 中學。 叩St Mary 是多此一舉。
天神係抽回來, 拿這個成績叩協恩, 唔見到有什麼優勢

千語mami 發表於 20-6-6 01:07
1. 點解可以用天神名去試叩協恩?協恩會因為你大抽獎好運抽中天神而考慮收你?   我理解係通常用o ...
佢舊post話自己waiting, 又知道註冊咗就不能大抽獎!前言不對後語,係咪想老點新手?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3800689

Poyau    發表於 20-6-6 12:04

St. Mary......除非你有協毗情意結

99dogdog 發表於 20-6-6 02:11
佢舊post話自己waiting, 又知道註冊咗就不能大抽獎!前言不對後語,係咪想老點新手?
https://www ...

我估坑真係有call waiting(佢4月開過vs post),但因為樓主話住黃埔要轉兩程車,可能無要到,咁先可以繼續抽獎。所以成個post樓
根本唔需要vs

但就唔到喺度老點人,大大聲話坑真係私校收咗可以抽獎;正如另一個post佢話協恩係龍校

樓主抽中天神開心過頭沖昏頭腦胡言亂語

反而想知有冇人抽中直小,再去叩其他直小?例如:樓主既天神再叩協恩?聖心津再叩Marymount/St. Paul?
‹ 上一主題|下一主題