用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港人英國工作及升學
go

[英國] 香港人英國工作及升學 [複製鏈接]

大家點睇英國給予香港bno人一年居留權以及工作許可如果小朋友將來可以入讀公立學校,大家有冇啲咩意見可以參考下關於公立學校或移居搬遷地區
   4    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

bwonghk 發表於 20-6-5 13:34
大家點睇英國給予香港bno人一年居留權以及工作許可,如果小朋友將來可以入讀公立學校,大家有冇啲咩 ...
可能我同老公做嘅行業都有d偏門,會係d technology park 嗰類地方,會較偏遠,所以無諗咁遠住,邊度有工就住附近地區,响就近返學
恐龍家

大家點睇英國給予香港bno人一年居留權以及工作許可,如果小朋友將來可以入讀公立學校,大家有冇啲咩 ...

這話題好深澳又好闊,請問你有咩意見和睇法?

就算比BNO持有人可以逗留1年讀書/工作,其實你都系比外國人學費,同有無BNO作用不大,甘工作方面你不如申請working holiday 果D。BNO同子女毫無關係,你持有BNO同你子女完全無關,佢唔會可以免費去留學。對“BNO事件“無感想亦無憧憬,自己唔覺得有需要去續。

我有BNO但係冇諗過去英國工作,香港做得幾好,吾會去由零開始。至於孩子,除非我仔未出世,否則如果我而家先去英國工作......再申請入藉,一搞又幾年,仲要未必批埋佢入藉,搞得嚟佢都大學畢業了
況且果邊生活及工作可能冇香港咁開心/搵到錢,不如儲錢比佢高中開始去讀書易啲。又或者如果後生1996年出世嘅,我嫁過去仲快。
仲有呀,比你去住一年邊搵工,其實英國咪吸緊你錢囉,果一年吾使消費咩講就好聽,比你住一年。佢哋經濟差,吸水方法之一。

樓主你個小朋友97前出世攞住BNO 準備讀公立學校?

醒目開學勳章

英國真的落實1年居英權再講, 況且有資格居留唔等同有資格讀公校, 23歲還讀公校?

回覆樓主:

不如正確一點說, 係1年居住權, 不是居英權。

邊度聽番嚟小朋友可以入讀公立學校?咁快就諗住享受人地嘅福利

回覆樓主:

人到中年,又有份比較滿意的工作,唔想重新開始啦

簡單D講其實係一個一年期既旅遊簽證,但其間比你做廉價勞工幫補下英國勞工市場,不過你要生活要使錢,最後呢一年其實係幫英國打工,唔打工就帶錢去消費,有錢吸錢、無錢吸力。

yuyueng 發表於 20-6-6 07:40
簡單D講其實係一個一年期既旅遊簽證,但其間比你做廉價勞工幫補下英國勞工市場,不過你要生活要使錢,最後 ...
雖然BNO都係政治show, 不過中肯D, 無一個國家會無條件比你居留權攞福利係咪?

如果留英—年租屋住,再分租俾留學生,可以? 是合法?另做歺廳時薪多少?

回覆 qpalzm 的帖子

我八掛去youtub 睇吓Boris Johnson講完俾300萬港人去英國啲英國人嘅睇法,佢哋其實嚇到儍咗,鬧到飛起,點會咁順攤吖,等於我哋驚大陸人搶工作搶醫療一樣,所以香港人有能力喺嗰邊生活先好去,唔好攪臭個朵,到時人見人怕。

回覆 m~m 的帖子

我朋友而家揸bno喺英國工作有work permit , 聽聞佢小朋友都可以入讀公校喎

haihaimom 發表於 20-6-6 10:19
回覆 qpalzm 的帖子

我八掛去youtub 睇吓Boris Johnson講完俾300萬港人去英國啲英國人嘅睇法,佢哋其實嚇 ...
我覺得無拿拿搞臭左香港人,搞到我地好似好cheap,好似大衆乞衣要乞求做難民咁,仲要咁多人一窩蜂去續BNO,明知唔會成事,香港撈得掂跟本唔會過去,撈唔掂更加無本事過去,活起富裕既城市居然咁多人痴線想去乞食。正如無拿拿政府話比印尼菲國人民過來香港居住,唔通香港人會歡迎?

bwonghk 發表於 20-6-6 11:01
回覆 m~m 的帖子

我朋友而家揸bno喺英國工作有work permit , 聽聞佢小朋友都可以入讀公校喎 ...

沒可能的。

英國大部份人工扣埋ni稅等費用同香港人工真係差好遠,除非係香港揾得少或者揾得好多諗住去英國退休,否則去英國真係每個月慳住駛。
讀書方面基本上一申請都要收你,不過學費要唔要比就唔知喇,但一定無其他benefit

bwonghk 發表於 20-6-6 11:01
回覆 m~m 的帖子

我朋友而家揸bno喺英國工作有work permit , 聽聞佢小朋友都可以入讀公校喎 ...

你朋友可能係T2 visa,你有能力都可以申請

yuyueng 發表於 20-6-6 12:05
我覺得無拿拿搞臭左香港人,搞到我地好似好cheap,好似大衆乞衣要乞求做難民咁,仲要咁多人一窩蜂去續BNO, ...
就好似阿仔離家出走, 跟住你話屋企好食好住, 做乜要走去寄人籬下? 梗係有損友引誘佢啦係咪? 真係咁簡單? 只係企係自己角度, 係永遠唔會睇到問題核心係邊。
最後鐘意係邊度住係個人選擇, 毋須張自己價值強加落人地度, 去貶低別的國家, 仲未計倫敦其實都係世界上富豪最喜愛居住的城市頭幾位。

‹ 上一主題|下一主題