用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怪獸家長
go

怪獸家長

你地有無遇過咩怪獸家長行為?我好想講我遇到個啲都超變態但佢地自己無野個喎....係咪普及到咁呀........

例如咩行為?

簽名被屏蔽

calbee_2014 發表於 20-6-5 11:00
例如咩行為?

不斷「充實」自己小朋友
外人為佢小朋友心痛,父母反而覺得人人都係咁,再唔咁做反而害左個小朋友

簽名被屏蔽

triceramum 發表於 20-6-5 11:45
不斷「充實」自己小朋友
外人為佢小朋友心痛,父母反而覺得人人都係咁,再唔咁做反而害左個小朋友
...

雖然我唔會咁做,但唔覺得係怪獸行為。果D小朋友公眾地方影響到其他人行為,家長仲盲撐果D先怪獸。佢充實自己小朋友,唔影響其他人,我覺得OK。

見怪不怪

回覆樓主:

點充實法先?

我認識的怪獸家長有兩個。
1. 個女已經年年考班三甲,亞媽會為佢測考唔夠高分而打佢。有時仲打得好甘。呢d係對內的怪獸。

2. 考試派卷之後,見到有得揮的家長,係都要逼人講仔女分數比佢知。好似追數咁,呢d係對外的怪獸。

little_yolky 發表於 20-6-5 13:49
雖然我唔會咁做,但唔覺得係怪獸行為。果D小朋友公眾地方影響到其他人行為,家長仲盲撐果D先怪獸。佢充實 ...

同意!充實小朋友 出發點係好,不過 唔係個個家長都接受到,所以覺得怪獸。

Jane1983 發表於 20-6-5 14:24
點充實法先?

我認識的怪獸家長有兩個。

2真係好討厭。

講開1,阿大小學有個好叻同學,阿媽要求佢科科測考95分以上,否則唔會打,但會俾人鬧。測考唔好俾打俾鬧似乎好普遍,阿大有次默書唔合格,第二日同學仔問有無俾阿媽打,阿大當堂黑人問號做乜事要俾人打

little_yolky 發表於 20-6-5 21:57
2真係好討厭。

講開1,阿大小學有個好叻同學,阿媽要求佢科科測考95分以上,否則唔會打,但會俾人鬧。:wa ...

1果個女仔成績好又好乖。最搞笑的係其他朋友的反應。初初個個都話個亞媽痴綫,為個女仔抱不平。點知過咗一兩年,d人覺得有效wor,竟然講“唔打未必有咁乖”  

KITTYCOW2009 發表於 20-6-5 14:56
同意!充實小朋友 出發點係好,不過 唔係個個家長都接受到,所以覺得怪獸。
...

可能充實過火,一星期充7日

little_yolky 發表於 20-6-6 13:37
可能充實過火,一星期充7日

點止!一星期十樣活動,我聽見眼都突埋...

仲要唔係一個半個...