用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 上智、德雅等女校為目標,幼稚園、小學應該點選校? ...
樓主: i_love_leibb
go

上智、德雅等女校為目標,幼稚園、小學應該點選校? [複製鏈接]

哈哈寶寶 發表於 20-6-5 17:53
德雅不難考
如考入,預了要付出~

唔難考嗎?英文要求高?係咪預左一定要外補?

熱媽 發表於 20-6-5 18:34
回覆 i_love_leibb 的帖子

樓主,你小學最好入SRL, 就算派唔到都可試插班,因我見幾年都有德雅小學生插入S ...

我想問插班入係咪都要有地址?我而家都諗緊點入SRL /德雅之類,同埋幼稚園時應學d咩會好d?

hugub 發表於 20-6-5 15:58
現行的小一入學機制,分為「自行分配學位」和「統一派位」兩個階段

自行分配學位

多謝分享我自行只得15分,要信教先得20分,係咪都好多人呢個分?我諗緊k留係明慧谷下學術,定出去試其他學校好,有考慮考禮幼,想升禮小,但禮小上我心儀嘅女校又唔知得唔得?

真係唔難考, 我兩個女都考到
有讀英文書(根據大女話)
英文有外補

i_love_leibb 發表於 20-6-6 03:53
多謝分享我自行只得15分,要信教先得20分,係咪都好多人呢個分?我諗緊k留係明慧谷下學術,定出 ...
係20分好多人有,其實想谷成績鼓勵你K2出去操下英文及數學,對考小學有好大幫助

i_love_leibb 發表於 20-6-6 03:36
我就應該無辦法搬屋轉校網,其實都覺得學術好緊要,所以幼稚園呢幾年個底好緊要,因我女係細b,上年報n班 ...

無需要經常凝住 “細 B”,否則你心中就經常有條刺,覺得女女乜都做唔到。到 5 歲左右,差異縮少很多,你有心栽培,細 B 都一定有機會。好好把握時間去栽培。

如果女女係可以做超大 B,咁你就多一份籌碼,第一年玩左直私攞經驗,滿意就上岸,唔滿意等第二年再玩。

插班叩門唔睇地址,但唔少女直屬揀人學術為重,叩門人數亦唔少。如果真係任何私校都考唔到,咁信主入聖家係最有保障,樓上都有解釋。SRL 20 分就有機會但低,聖家就基本上 20 分全收。

除左大集團 LH、York、SC、KV 同神隱 CCKG,其他幼稚園基本上都唔係教深學術,上面嗰堆為求考小,唔少自己都額外搞中英數體藝。

i_love_leibb 發表於 20-6-6 03:41
20分!咁我係一定要入天主教啊我想問我入左呀女要受洗埋先ok?

天主教宗教5分要小朋友已領洗

i_love_leibb 發表於 20-6-6 03:53
多謝分享我自行只得15分,要信教先得20分,係咪都好多人呢個分?我諗緊k留係明慧谷下學術,定出 ...

禮賢有人升上智/SRL/德雅但無人數
2019年名單有27間B1及9間B2A-1C
假設小六90人 升B1/B2A-1C ≥40%

B1* 27
B2A-1C* 9
B2* 2
NR 4
總數: 42間

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

2018-2019年度小六升中派位概況
http://krs.school.hk/~primary/school_intro/nextgrade/nextgrade.html

獲派第一志願:80% 
獲派首三志願:91% 

應屆六年級學生獲派中學
名單摘要:

各中學排名不分先後

1. 迦密中學 
2. 寶血會上智英文書院 
3. 聖保羅男女中學
4. 聖母玫瑰書院 
5. 匯基書院(東九龍)
6. 旅港開平商會中學
7. 基督教崇真中學
8. 協恩中學
9. 喇沙書院
10. 德望學校
11. 浸信會呂明才中學
12. 聖公會林護紀念中學
13. 聖羅撒書院
14. 聖公會莫壽增會督中學
15. 中華基督教銘基書院
16. 香港神託會培基書院
17. 恩主教書院 
18. 沙田官立中學
19. 循道中學
20. 中華基金中學
21. 東華三院陳兆民中學
22. 保良局第一張永慶中學
23. 禮賢會彭學高紀念中學
24. 福建中學
25. 沙田崇真中學
26. 聖保祿學校
27. 聖公會鄧肇堅中學
28. 香港四邑商公總會黃棣珊紀念中學
29. 東華三院黃笏南中學
30. 香港浸會大學附屬學校王錦輝中學
31. 迦密愛禮信中學
32. 天主教郭得勝中學
33. 中華基督教銘賢書院
34. 香港管理專業協會李國寶中學 
35. 基督教宣道會宣基中學
36. 五旬節林漢光中學
37. 德雅中學
38. 保良局唐乃勤初中書院
39. 培僑書院
40. 華英中學 
41. 基督教中國佈道會聖道迦南書院
42. 聖公會陳融中學

i_love_leibb 發表於 20-6-6 03:48
我想問插班入係咪都要有地址?我而家都諗緊點入SRL /德雅之類,同埋幼稚園時應學d咩會好d?
...
我的經驗(插SRL)係真係要有較好的英文底,中和數只是你自己教快半年就得。但本身係咩小學都好重要,因我見係:之前有X小學師姐插入過,SRL 知位師姐程度會較易收你(當然都係X小學)。我女當年插入,亦有部份原因係有同校師姐之前一年插入,成績亦保持頭一批. 我之後3年亦見幾位德雅生插入,亦見佢哋啲師姐都有成績保証。

回覆樓主:

德雅,我小朋友和他同學也是細b也考到。朋友入讀,說學校好好,好關愛。

20分!咁我係一定要入天主教啊我想問我入左呀女要受洗埋先ok?

石硤尾 聖方濟各堂區 聖方濟各堂 地址:九龍深水埗石硤尾街58號

聖老楞佐堂位於九龍長沙灣李鄭屋邨廣利道九號

天主教嬰兒領洗0-3歲,要父或母其中一個係教友,成人慕道最少1.5-2年,你現在為了5分鐘的話已經太遲,當然天主永遠歡迎你

醒目開學勳章 貢獻勳章

我眼見...
KG 讀KV/KM, 比較容易考入SFA/德雅
而上智/德雅中學,亦係SFA 女生無更好嘅offer時,會揀嘅中學
只要你搞得掂學術,其實德雅唔難入到
而想入SRL/德雅 中學, 九龍城網分別都有5-6個位,而大多數人唔會放他區次熱學校為乙一,所以只要keep 到係band 1 成績,放乙一,可以話係必入!

恐龍家

你要去上慕道班,為期一年半,每星期上1.5hr堂,領洗後你女女先可以領洗,而嬰兒領洗係0-3歲,即4歲先要搞好。

德雅小學好易考,我女0學術都考到(emoji)
不過最後放棄左無讀

九龍塘陳太 發表於 20-6-6 09:15

真係唔難考, 我兩個女都考到

咁都好d,希望我女女到時都可以考到!咁你2個女女都有take offer?可否分開下學校點?

hugub 發表於 20-6-6 10:52
係20分好多人有,其實想谷成績鼓勵你K2出去操下英文及數學,對考小學有好大幫助 ...

好!多謝提點,我會到時幫女女安排

1998Ruby1998 發表於 20-6-6 11:27

無需要經常凝住 “細 B”,否則你心中就經常有條刺,覺 ...

你講得啱!我要相信自己女女係可以做到^_^
其實係媽媽自己好無自信我好怕自己咩都唔識,會教唔到女女,所以而家已不斷做功課,我唔想女女好似我以前咁無得揀....
我而家入唔切天主教喇,應該都只得15分,係咪聖家都無希望?唯一出路都係谷學術?

熱媽 發表於 20-6-6 12:15
我的經驗(插SRL)係真係要有較好的英文底,中和數只是你自己教快半年就得。但本身係咩小學都好重要,因我 ...

我想問如果插班就唔洗睇地址、分數?你女女好叻呀插班應該得好少,考得入好勁,咁佢而家翻學ok?我想問入左小學,地址唔係個區,中學都可繼續上?

fadgare 發表於 20-6-6 14:28
德雅,我小朋友和他同學也是細b也考到。朋友入讀,說學校好好,好關愛。
...

d人成日話德雅好谷,我仲驚會比較冷漠,你咁講我都放心d!
‹ 上一主題|下一主題