用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

. [複製鏈接]

4    0    0    0

回覆樓主:

聖心私2019年97人(87%)升B1中學
其中58人(52%)升書院 進可攻退可守

2019年升中派位
https://www.shcsps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=39&pageId=45&nnnid=76

B1 97 (86.61%)
B2A-1C 4 (3.57%)
B2/NR 11 (9.82%)
本地: 112 (100.00%)
國際/海外: 6
總數: 118

B1* 97
SHCC 58
YWGS 6 SSGC 5 SCGS 1
MSS 5 SPSS 2 SFCS 1 嘉諾撒 1
SMCC 1 聖家 2 培正 1
直資: SPCC 4 港同 3 SSC 1 優才 1
DGS 1 HYS 1 SPCS 3

B2A-1C* 4
直資: 中華基金 4 

B2*/NR 11
培德 3 鴨真 2 胡振中 1
衞理 1 寶血 1 何東 1
直資: 啟思 2

國際/海外 6
CDNIS 1 海外 5

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

回覆 marnianya 的帖子

我選聖津,你的孫女和後代都受惠,你阿女將來都會多謝您。

若您想阿女將來升中時更上一層樓,有機會入一些頂級名校,就選聖私。

回覆樓主:

吾需要諗埋我孫咁遠

回覆樓主:

Vote for 聖私!

聖私,學習差異較細,英文好,有能力者更上層樓!

NNbaby 發表於 20-6-4 19:20
聖私,學習差異較細,英文好,有能力者更上層樓!

另想知,請問如果中學想望高一線,聖津裝備未必夠?

12246 發表於 20-6-4 19:36
另想知,請問如果中學想望高一線,聖津裝備未必夠?

津校抽獎入去既學生差異較大,教快教深老師學生都辛苦。
聖私家長又普遍肯花資源栽培,私津始終有別。

回覆 12246 的帖子

唔係唔夠,始終都係講呈分、排名,聖津一定都有人唔留低,另覓高校,但聖私始終有教深,學生質素接近,家長亦大多願意投放資源,測考量多過聖津,啲女會 fit 啲谷得,本身亦多人會插班、考直資,對於「外闖」嘅支援、資源都應該比聖津好啲。聖心自行開放比全港學生爭,咁當中都可能有收部份小學部,直屬位唔夠分嘅情況下,聖私都可以做到 80%+ 派入 Band 1,實屬不易。一般津貼直屬係唔公開升中數據,只有圍內估,但往年係有 10+ 人係去到其他 Band 1 中學,咁呢啲要自己爬文。

NNbaby 發表於 20-6-4 19:59
津校抽獎入去既學生差異較大,教快教深老師學生都辛苦。
聖私家長又普遍肯花資源栽培,私津始終有別。
...

Vote for 聖心私!一來是學生能力較接近,二來一至六年級返上午校,下午時間好好用

印象中聖心私上書院的百分比較聖津高的,但不肯定~看看有沒有會員有相關數據…

利申:聖心私和聖心津也沒有報的,今年也沒有升小一的小朋友

kidkit 發表於 20-6-4 20:13
印象中聖心私上書院的百分比較聖津高的,但不肯定~看看有沒有會員有相關數據…

利申:聖心私和聖心津也沒 ...

係,聖私高啲
但好多聖私家長學生都志不在書院
聖私媽既氣場好勁㗎
‹ 上一主題|下一主題